Spray-ul nazal este folosit temporar pentru ameliorarea congestiei nazale, un simptom specific racelii comune, sinuzitei, rinitei alergice si altor forme de alergie.
Utilizarea spray-ului nazal trebuie sa fie limitata, conform indicatiilor prospectului medical, deoarece substanta cu efect decongestionant poate provoca dependenta.
Majoritatea spray-urilor nazale fac parte dintr-o categorie de medicamente numite vasoconstrictoare, deoarece au o actiune de contractare a vaselor de sange care cauzeaza congestia. Efectul imediat este de eliberare a cailor respiratorii. Insa utilizate excesiv, aceste substante determina instalarea unei depedente, intrucat vasele de sange de la nivelul nasului se obisnuiesc cu efectul de contractare fortata. Din acest motiv, decongestionantele nazale nu trebuie sa fie utilizate mai mult de 3 zile consecutiv.
Spray-ul nazal se utilizeaza direct la nivelul nasului, conform indicatiilor de pe prospectul medical
- Suflati nasul usor inainte sa aplicati spray-ul;
- Apasati cu un deget pe nara in care nu folositi medicamentul;
- Pulverizati solutia in nara obstructionata, tinand capul perfect drept;
- Inspirati adanc in timp ce pulverizati solutia, pentru ca aceasta sa patrunda cat mai adanc in nara;
Repetati acesti pasi in cealalta nara, daca este necesar. Aveti grija ca medicamentul sa nu ajunga la nivelul ochilor sau in septul nazal. Spalati aplicatorul spray-ului cu apa fierbinte si stergeti-l cu un servetel uscat dupa fiecare utilizare.
Acest medicament va amelioreaza simptomele doar temporar. Daca il folositi peste limita recomandata, va expuneti unui risc crescut de aparitie a efectelor secundare. Dupa trei zile de utilizare excesiva, pot sa apara inrosirea si umflarea narilor, precum si secretiile nazale apoase. Daca aceste simptome apar, consultati de urgenta medicul sau farmacistul.
Printre efectele secundare posibile asociate cu utilizarea spray-urilor nazale se numara senzatiile temporare de arsura, intepaturi, uscare a mucoasei nazale, curgerea nasului si stranutul excesiv. Majoritatea pacientilor nu se confrunta cu efecte adverse grave.
Instiintati de urgenta medicul daca apar urmatoarele simptome
- modificari ale batailor cardiace;
- ameteala;
- greata;
- dureri de cap;
- schimbari bruste de dispozitie;
- tulburari de somn;
- tremur corporal;
- transpiratie excesiva;
- slabiciune corporala.
Reactiile alergice cauzate de spray-urile nazale sunt rare, insa apelati la ajutor de specialitate daca par simptome precum eruptiile cutanate, umflaturile si mancarimile la nivelul fetei, limbii si a gatului, starile de vertij si dificultatile de respiratie.
Inainte sa utilizati un decongestionant nazal, comunicati medicului sau farmacistului daca suferiti de o forma de alergie. Spray-urile de acest tip pot contine ingrediente inactive, care pot provoca crize alergice sau alte complicatii. In cazul in care suferiti de una dintre urmatoarele afectiuni, nu folositi un spray nazal fara un consult medical prealabil
- hipertiroidism;
- diabet;
- hipertensiune arteriala;
- dificultati de urinare.
Inainte de o interventie chirurgicala, informati medicul sau dentistul ca folositi acest medicament. Copiii sunt mai sensibili la efectele secundare ale spray-urilor nazale, de aceea se recomanda folosirea lor cu precautie. In timpul sarcinii, medicamentul nu trebuie sa fie administrat decat daca este absolut necesar si la recomandarea medicului.
Utilizarea spray-ului nazal concomitent cu administrarea inhibitorilor de monoaminoxidaza (MAO) poate conduce la instalarea unor complicatii grave, potential fatale. Tratamentul cu inhibitorii MAO trebuie sa fie urmat cu maximum doua saptamani inainte de administrarea decongestionantelor nazale.
Inainte de folosirea unui spray nazal, comunicati medicului sau farmacistului daca urmati deja un tratament cu medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale sau antidepresive triciclice.
Pentru congestia nazala care nu cedeaza in cateva zile, pilulele orale sunt o optiune mai buna. De asemenea, decongestionantele nazale nu trebuie sa fie administrate copiilor mai mici de 4 ani.
Piata farmaceutica detine si alternative mai blande pentru tratarea congestiei nazale, care prezinta un risc mai mic sau inexistent de instalare a dependentei. Specialistii in alergologie prescriu deseori steroizi intranazali (triamcinolon acetonid, de pilda) care diminueaza congestia, fara sa predispuna la dependenta.
De asemenea, aveti la dispozitie spray-uri nazale usoare pe baza de solutie salina sau alte formule slabe, care curata pasajele nazale si ajuta la imbunatatirea capacitatii de respiratie. Tot in farmacii sunt disponibile si spray-uri cu efect antiinflamator, fara steroizi in compozitie, care opresc simptomele alergice inainte ca ele sa apara.
Alte solutii pentru tratarea congestiei nazale sunt
- Suplimentele alimentare. Ameliorarea congestiei nazale la scurt dupa instalare se poate realiza cu ajutorul suplimentelor alimentare pe baza de zinc, echinaceea, vitamina C sau probiotice.
- Apa cu sare. Un remediu naturist traditional si eficient in tratarea nasului infundat este solutia din apa si sare, care hidrateaza mucoasa nazala si curata narile.
- Aromoterapia. Uleiurile esentiale de eucalipt sau menta, inhalate in timpul congestiei nazale, ajuta la desfundarea eficienta a nasului si recapatarea usurintei de a respira.
- Benzile adezive nazale. Acestea largesc pasajele aeriene si faciliteaza respiratia, fiind recomandate in special femeilor insarcinate sau persoanelor care sufera de rinita alergica.
- Umidificatorul de camera. Aerul uscat din incaperi poate fi o cauza principala a congestiei nazale, de aceea umidificatorul este un remediu posibil pentru nasul infundat.
- Inhalatiile cu aburi. O baie fierbinte sau inhalarea aburului emanat de o oala cu apa fiarta (sau ceai de musetel) sunt alte forme de tratament fara efecte secundare pentru congestia nazala.
- Consumul sporit de apa. Hidratarea suplimentara a organismului ajuta la ameliorarea mai rapida a simptomelor asociate cu congestia nazala.