Eficacitatea curatarii dintilor cu o periuta de dinti manuala comparativ cu una electrica este un subiect controversat in prezent.
Cea din urma este considerata de unele persoane mai performanta in indepartarea placii dentare si prevenirea cariilor, insa parerile raman impartite.
In realitate, factorul cel mai important in mentinerea sanatatii orale este respectarea celor doua spalari pe dinti zilnice, timp de minimum doua minute. Indiferent de tipul periutei de dinti utilizate, curatarea propriu-zisa a danturii in fiecare zi este cea care conteaza. Atat periuta de dinti manuala, cat si cea electrica, prezinta avantajele proprii.
Periuta de dinti obisnuita a fost inventata la sfarsitul anilor '30. De atunci, conceptul initial a fost imbunatatit constant, in termeni de forma, textura, usurinta de utilizare si adaptabilitate la nevoile consumatorilor. In anii '90, pe piata au aparut periutele de dinti electrice, care au devenit o alternativa populara celor manuale. Scopul principal al unei periute de dinti, acela de a indeparta placa bacteriana si de a stimula gingiile, este indeplinit de toate produsele de ingrijire de acest tip, clasice sau electrice.
Avantajele unei periute de dinti manuale sunt
- Accesibilitatea si costul redus. Periutele manuale sunt ieftine si usor de gasit in orice magazin sau farmacie.
- Portabilitatea. Este mult mai usor de purtat in bagaj o periuta de dinti manuala, dar si de folosit in deplasare. Cele electrice sunt in general mai voluminoase si pot necesita conectarea la priza sau schimbarea bateriilor.
- Presiunea scazuta asupra dintilor si gingiilor. Cu o periuta manuala, presiunea exercitata asupra danturii si a gingiilor este mai usor de controlat. In cazul celei electrice, apar mai frecvent probleme legate de afectarea smaltului dentar, instalarea durerilor si sensibilitatii, precum si riscul crescut de cadere a dintilor.
- Usurinta de utilizare de catre copii. Pentru cei mici, periuta de dinti manuala este o alternativa mai sigura decat cea electrica.
- Diversitatea modelelor. Periutele de dinti manuale vin intr-o gama mai variata de forme, dimensiuni si textura a perilor.
- Curatarea temeinica a limbii. Periutele manuale pot fi manevrate mai usor pentru curatarea corecta a limbii si a cavitatii bucale, fiind si mai flexibile, un avantaj important in fata celor electrice.
Dezavantajele periutelor clasice sunt confortul scazut la utilizare (efortul este mai mare atunci cand sunt folosite) si lipsa unui control asupra duratei periajului (periutele electrice functioneaza automat doua minute, asadar impun o curatare mai corecta a danturii).
Avantajele periutelor de dinti electrice sunt
- Confortul sporit la utilizare. In cazul periutelor electrice, tot ce trebuie sa faceti este sa pozitionati periuta la un unghi de 45 de grade si sa o lasati sa actioneze.
- Rezultate mai bune. Unele studii au demonstrat ca periutele electrice curata mai eficient dantura decat cele manuale, indepartand mai bine placa dentara si reducand riscul aparitiei gingivitei.
- Durata mai lunga a periajului. Modelele avansate de periute electrice sunt concepute astfel incat sa functioneze neintrerupt timp de doua minute la fiecare periaj dentar. Aceasta caracteristica asigura mentinerea unei mai bune sanatati dentare.
- Usurinta manevrarii. Periutele electrice sunt ideale pentru varstnici si persoanele care sufera de o forma de artrita, sindrom de tunel carpian si alte afectiuni articulare, care ingradesc libertatea de miscare. De vreme ce capul periutei se misca singur, incheieturile si palmele nu mai sunt fortate, iar spalatul pe dinti devine mai usor de infaptuit.
Cat despre dezavantajele periutelor electrice, acestea se refera la necesitatea de reincarcare sau inlocuire a bateriilor, costul crescut (aceste periute costa semnificativ mai mult decat cele manuale), spatiul ocupat in bagajul de calatorie si vulnerabilitatea crescuta la deteriorare (este suficient sa scapati o singura data pe jos o periuta electrica pentru ca aceasta nu mai functioneze).
Pentru a alege periuta de dinti ideala, fie ea manuala sau electrica, trebuie sa stiti care sunt alternativele care va stau la dispozitie. Exista trei variante principale pentru care puteti opta
- Periuta electrica reincarcabila. Functioneaza prin alimentare la priza; trebuie sa pastrati manerul si sa il feriti de umezeala; capul periutei se inlocuieste o data la trei luni.
- Periuta manuala. Este conceputa din material plastic, diverse tipuri de peri si nu necesita alimentare electrica.
- Periuta electrica pe baza de baterii. Au un design similar cu cel al periutelor manuale, necesita schimbarea periodica a bateriilor si au o putere mai mica decat cele reincarcabile.
Periutele de dinti electrice au numeroase caracteristici utile, care aduc beneficii importante sanatatii orale. Printre acestea se numara
- Moduri diverse de periere specializate pentru dinti sensibili, albirea danturii sau masajul gingiilor;
- Senzori de presiune care semnalizeaza un periaj prea dur;
- Timer pentru controlul duratei periajului;
- Semnalizare digitala pentru necesitatea inlocuirii capului periutei;
- Rotire oscilanta a perilor (alternarea directiilor de rotire);
Si periutele de dinti manuale vin intr-o gama variata de modele si caracteristici, precum
- Peri in zig-zag, lungi sau dispusi pe mai multe niveluri;
- Peri cu varfuri rotunjite pentru un efect de albire;
- Peri texturati;
- Manere ergonomice pentru o manevrare usoara;
- Cap conic sau unghiular;
- Peri speciali pentru stimularea gingiilor;
- Suprafete de curatare a limbii.
Indiferent daca optati pentru o periuta de dinti manuala sau o periuta electrica, este de preferat sa alegeti una cu perii moi, astfel incat sa nu supuneti unei agresiuni sporite dintii si gingiile (mai ales daca prezentati o sensibilitate).
Inlocuiti periuta manuala sau capul periutei electrice cel putin o data la trei luni dupa aceasta perioada, perii nu mai sunt suficient de fermi si lungi, deci nu isi mai pot servi scopul, iar bacteriile acumulate va pot pune in pericol sanatatea.