Chipsurile, fursecurile, bomboanele, batoanele de ciocolata, biscuitii sau popcornul preparat la cuptorul cu microunde sunt gustari cu un continut ridicat de carbohidrati rafinati si grasimi, avand o valoare nutritiva scazuta.
Intr-o dieta echilibrata, gustarile trebuie sa fie bogate in fibre, carbohidrati complecsi cu indice glicemic scazut, proteine simple si alti nutrienti importanti.
Alegeti acest tip de alimente pe care sa le consumati intre mese, astfel incat sa va mentineti silueta si sanatatea intacte.
Daca in trecut erau asociate cu riscul crescut de ingrasare, gustarile dintre mese sunt considerate de medicii nutritionisti un real ajutor in controlul apetitului alimentar si completarea aportului de nutrienti importanti, cata vreme sunt sanatoase.
Carbohidratii simpli, regasiti in cantitati mari in produsele rafinate si zahar, sunt de evitat.
Acestia cresc rapid nivelul glicemiei in sange, predispun la ingrasare si nu asigura o satietate indelungata.
Din fericire, exista numeroase optiuni de gustari sarace in carbohidratii periculosi pentru sanatate, care completeaza un regim alimentar echilibrat.
Combinatia de proteine din branza si fibre din mere asigura instalarea unei stari de satietate depline, precum si desfasurarea proceselor digestive in conditii optime.
In plus, alaturarea gustului dulce cu cel sarat este preferata de foarte multe persoane in cadrul unei gustari.
Feliati un mar (fara sa ii indepartati coaja) si consumati-l impreuna cu cateva felii de branza, pentru un aport de maximum 10 grame de carbohidrati.
O alta gustare sanatoase poate fi formata dintr-un sfert de avocado bine copt, facut piure si un biscuite mare din orez expandat.
Veti beneficia de un aport de maximum 18 grame de carbohidrati, fibre si grasimi polinesaturate, benefice sistemului cardiovascular.
Aceasta gustare este excelenta si pentru o satietate indelungata.
Consumati ca gustare o cana de iaurt grecesc, in care sa introduceti cateva felii de castravete.
In schimbul a doar 20 de grame de carbohidrati, beneficiati de un aport bogat de proteine si bacterii probiotice.
Gustul este asemanator cu faimosul sos grecesc tzatziki, fara ca digestia sa fie ingreunata in vreun fel.
Sunca de curcan poate fi consumata in cadrul unei gustari si in afara unui sandwich cu paine.
Inlocuiti toastul cu frunze proaspete de salata verde si consumati-le impreuna cu una-doua felii de sunca slaba, cateva rondele de ardei gras rosu si mustar.
Aceasta gustare contine mai putin de 3 grame de carbohidrati, iar datorita proteinelor din carne, contribuie la instalarea rapida a senzatiei de satietate.
Dulce si revigoranta, aceasta gustare imita gustul unui cheesecake cu fructe, insa contine mai putine calorii si carbohidrati decat aceasta prajitura.
Amestecati intr-un bol mic bulgari de branza cu fructele de padure preferate (capsune, afine, merisoare, coacaze, zmeura, mure etc.) si consumati fara retinere aceasta gustare care nu contine mai mult de 18 grame de carbohidrati.
Preferabil, optati pentru o branza degresata partial sau total.
Tijele de telina sunt surse excelente de fibre, minerale si vitamine, inlocuind cu succes painea.
Ungeti 2-3 bucati medii cu unt de arahide si consumati-le ca gustare, pentru satisfacerea rapida a apetitului alimentar si reducerea aportului de carbohidrati din dieta (veti consuma maximum 9 grame de carbohidrati).
Untul de arahide este o sursa recomandata de grasimi sanatoase, dar si un aliment care contribuie la persistenta senzatiei de satietate.
Bogate in grasimi sanatoase si proteine, ouale fierte sunt un adevarat aliat pentru silueta si sanatate.
Fierbeti un ou, taiati-l in jumatate si asezonati-l cu un strop de sos de ardei iute, pentru un plus de savoare.
Veti consuma mai putin de 1 gram de carbohidrati si veti rezista cu succes tentatiilor culinare periculoase pana la ora cinei.
Fructele oleaginoase se numara printre recomandarile principale ale unei diete echilibrate, datorita proprietatilor lor nutritive superioare.
Contin acizi grasi esentiali, fibre, vitamine si minerale, fiind foarte sanatoase mai ales cand sunt consumate in stare cruda, fara sare adaugata.
Savurati pe post de gustare un pumn de fructe oleaginoase (nuci, migdale, nuci caju, alune de padure, castane coapte, fistic etc.) si veti alunga cu succes senzatia de foame ore in sir, in schimbul a doar 5 grame de carbohidrati.
Daca obisnuiti sa consumati chipsuri de cartofi ca gustare si nu puteti renunta la ele, inlocuiti-le pur si simplu cu alternativa lor mult mai sanatoasa - chipsurile din varza kale.
Tot ce trebuie sa faceti este sa spalati frunzele, sa le uscati cu un prosop de hartie si sa le coaceti timp de 20-25 de minute, dupa ce le asezonati cu o lingura de ulei de masline si un praf de sare.
Textura crocanta si gustul delicios va vor convinge cu siguranta sa le introduceti in meniul zilnic.
Aceasta gustare contine mai putin de 10 grame de carbohidrati, intr-o cantitate de aproximativ 200-250 de grame.
Chiar daca este consumat in mod traditional cu lipie, hummusul poate fi mancat si sub alte forme.
Savurati-l impreuna cu felii generoase de ardei gras (rosu, galben sau verde) atunci cand simtiti nevoia unei gustari, pentru un aport bogat in fibre, proteine si vitamine, dar sarac in carbohidrati doar 16 grame pentru o portie de aproximativ 60 de grame.
Un sandvis cu ton va contine intotdeauna o cantitate importanta de carbohidrati.
Insa o gustare formata dintr-o rosie medie umpluta cu ton la conserva va furniza doar 4 grame de carbohidrati, in schimbul unei portii generoase de acizi grasi omega-3, antioxidanti (licopen), vitamine si minerale.