9 schimbari minore in modul de viata care aduc beneficii majore sanatatii

Generalitati

De cele mai multe ori, detaliile sunt cele care fac diferenta, inclusiv in privinta mentinerii unei stari de sanatate depline de-a lungul timpului.

Cateva schimbari minore in modul de viata sunt suficiente pentru culegerea unor beneficii importante pentru trup si minte.

Cele mai multe persoane cred ca forma fizica si sanatatea se mentin prin eforturi majore, cand in realitate sunt suficiente schimbari minore in stilul de viata, transformate treptat in obiceiuri.

Obiceiuri zilnice benefice pentru sanatate

1. Monitorizarea greutatii corporale

Persoanele supraponderale nu au o perceptie realista asupra propriei constitutii corporale, au aflat cercetatorii in studiile ultimilor ani. Cei mai multi oameni cu probleme de greutate isi supraestimeaza surplusul ponderal si iau masuri in acest sens foarte tarziu, cand deja primesc diagnosticul obezitatii de gradul I.

Din acest motiv, monitorizarea regulata a greutatii corporale trebuie sa se transforme intr-un obicei. Cantarul va da intotdeauna semnalul de alarma corect, atunci cand este esentiala schimbarea regimului alimentar si inceperea unui program zilnic de miscare.

2. Mentinerea sanatatii orale

Afectiunile gingivale sunt asociate cu numeroase probleme de sanatate, inclusiv cu riscul semnificativ crescut de instalare a bolilor de inima, diabetului, cancerului pancreatic sau a complicatiilor in sarcina. In Romania, un procent ingrijorator al populatiei isi neglijeaza sanatatea orala, expunandu-se constant predispozitiei la imbolnavire.

O susceptibilitate scazuta la afectiunile cavitatii bucale si ale danturii este extrem de usor de atins: este nevoie doar de periajul dentar efectuat zilnic de cel putin doua ori, utilizarea atei dentare si vizitarea medicului stomatolog de doua ori pe an.

3. Protectia pielii impotriva razelor ultraviolete

Expunerea neprotejata a pielii la razele ultraviolete produce daune majore pentru sanatate. In afara de cresterea riscului instalarii cancerului de piele (cea mai importanta amenintare in acest sens), razele UV grabesc si imbatranirea tesutului cutanat si imbolnavirea acestuia.

O schimbare minora cu impact major asupra sanatatii este, asadar, aplicarea zilnica a lotiunii de protectie solara, chiar si in sezonul rece, in zilele cu cer innorat sau pe timp de ploaie. Zapada reflecta pana la 80% din razele solare, iar radiatiile UV pot penetra fara probleme norii sau geamurile ferestrelor.

4. Suplimentarea aportului de grasimi sanatoase

Grasimile sanatoase au inceput sa fie mult mai bine intelese in ultimii ani si asociate cu beneficii unice pentru sanatate, in orice perioada a vietii. Acizii grasi omega-3, ce pot fi preluati din pestele gras sau fructele oleaginoase, previn bolile coronariene, dementa sau accidentul vascular cerebral.

Introduceti cel putin doua portii saptamanale de peste gras in alimentatie sau suplimentati aportul de grasimi sanatoase cu ajutorul suplimentelor alimentare pe baza de acizi omega-3. Efectele pe termen lung se vor reflecta in randamentul mental si mentinerea sanatatii optime a organismului, pana la varste inaintate.

5. Miscarea efectuata cu orice ocazie

Recomandarea medicilor de efectuare a miscarii timp de 30 de minute in fiecare zi poate fi respectata mai usor decat pare la prima vedere. Efortul fizic poate fi depus in mai multe sesiuni scurte si in timpul altor activitati cotidiene, precum deplasarea catre serviciu, mersul la cumparaturi sau utilizarea inteligenta a pauzei de pranz la locul de munca.

Cu alte cuvinte, puteti face miscare in fiecare zi, improvizand: parcati masina mai departe de obiectivul spre care va indreptati, coborati din autobuz cu o statie sau doua inainte de destinatie, faceti o plimbare scurta in pauza de masa, deplasati-va in biroul unui coleg pentru a-i transmite o informatie, in loc sa trimiteti un email etc.

Renuntati la lift de fiecare data cand aveti ocazia, ocoliti scarile rulante si speculati orice oportunitate de va pune corpul in miscare. Efortul fizic moderat si regulat reduce riscul instalarii bolilor de inima, a diabetului, cancerului, anxietatii si obezitatii.

6. Vizitele regulate la medic

Un alt obicei cu efecte pozitive inegalabile pentru sanatate si longevitate este efectuarea vizitelor regulate la medic. Analizele periodice compatibile cu varsta, sexul si factorii de risc genetici sunt singurele care pot depista in timp util afectiuni tratabile doar in stadiul lor incipient (boli cardiace, diabet, cancer de colon, melanom, cancer mamar etc.). In timp ce mamografiile sau colonoscopiile pot fi intimidante pentru multi pacienti, ele pot salva vieti.

7. Organizarea unei diete echilibrate

Excesul alimentar si privarea de hrana sunt amandoua extrem de nocive pentru sanatate. Evitarea lor este posibila doar prin organizarea atenta a unei diete echilibrate, care sa contina toate alimentele valoroase din punct de vedere nutritiv, dar si care sa le excluda pe cele bogate in zahar, grasimi nesanatoase, sodiu si aditivi alimentari.

Intocmirea unui jurnal de nutritie personal, in care sa notati zilnic alimentele consumate, va ajuta sa va faceti o idee mai clara asupra propriilor obiceiuri alimentare. Din acest punct, puteti regandi modul in care gatiti, felul in care optati pentru anumite combinatii de hrana si schimbarile care se impun.

8. Consumul sporit de fructe proaspete

Tineti in permanenta o fructiera pe masa, astfel incat sa aveti tentatia de a consuma cate un fruct ca gustare (in locul unei prajituri, de pilda). Bogate in vitamine, minerale si antioxidanti, fructele se afla la baza piramidei nutritionale, fiind ca un adevarat elixir de frumusete si sanatate. Consumate dimineata, imbunatatesc functionarea tranzitului intestinal, hidrateaza organismul, intaresc imunitatea si energizeaza.

9. Lupta continua impotriva stresului

Stresul este un factor de risc pentru numeroase afectiuni fizice si mentale, de aceea gestionarea efectelor sale trebuie sa fie intotdeauna o prioritate. Meditatia, exercitiile de respiratie, un hobby relaxant sau rasul impreuna cu persoanele apropiate sunt cele mai bune cai de contracarare a impactului negativ asociat cu stresul si tensiunea. Propuneti-va ca zilnic sa efectuati o activitate care sa va aduca zambetul pe buze!