Sedentarismul este cauza multor afectiuni grave, insa pana recent, nu exista niciun studiu care sa faca o legatura stiintifica intre inactivitate fizica si depresie. Cercetatorii chinezi au descoperit, in urma unei cercetari care a coroborat rezultatele a peste 24 de studii, ca lipsa de miscare fizica reprezinta un factor de risc crescut pentru instalarea mai rapida a depresiei.
Studiul, derulat de chinezii de la Colegiul medical din cadrul Universitatii din Shangong si fost publicat in British Journal of Sports Medicine, a analizat datele a peste 24 de cercetari anterioare, realizate in total pe 193.166 voluntari.
Rezultatele cercetarii ample realizate de chinezi a evidentiat faptul ca persoanele sedentare, care petrec mult timp in fata calculatorului sau televizorului, prezinta un risc cu 25% mai mare de a suferi de depresie comparativ cu cele care active din punct de vedere fizic.
Savantii au intampinat insa probleme in a stabili relatia exacta de cauzalitate dintre depresie si sedentarism. Acestia nu au reusit sa isi dea seama daca sedentarismul determina depresia sau daca persoanele depresive sunt mai predispuse la o viata sedentara.
Indiferent care este explicatia, savantii sustin ca miscarea fizica trebuie luata in considerare ca metoda de prevenire a depresiei.