Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel mondial, fiind raspunzatoare anual de pierderea a peste 17 milioane de vieti, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Mai mult de sapte milioane din numarul total de decese prin boli cardiovasculare se datoreaza bolii coronariene ischemice, in timp ce atacul vascular cerebral revendica anual peste sase milioane de vieti. Potrivit expertilor OMS, hipertensiunea arteriala poate fi legata de producerea a nici mai mult, nici mai putin de 9,4 milioane de decese.
Ingrijorator este ca desi aproximativ 80% din decesele prin boli cardiace pot fi prevenite prin controlul eficient al factorilor de risc, aceasta patologie continua sa fie considerata criminalul numarul 1 in lume. in acest context, reprezentantii OMS si cei ai Federatiei Mondiale a Inimii recomanda ca preventia secundara a bolilor cardiovasculare sa reprezinte o prioritate pentru toate sistemele de sanatate.
Potrivit acestora, se impun strategii clare si inteligente de prevenire a deceselor premature cauzate de patologia cardiovasculara, cu accent pe categoriile de persoane cu risc crescut de a suferi de pe urma complicatiilor asociate.
"Societatea Romana de Hipertensiune sustine recomandarile expertilor internationali privind reducerea incidentei si prevalentei bolilor cardiovasculare, precum si a complicatiilor severe asociate acestora. Trebuie sa ne indreptam atentia mai mult ca oricand asupra categoriilor de persoane vulnerabil, cum ar fi persoanele predispuse la a dezvolta boli cardiovasculare, dar si cele deja diagnosticate si aflate sub monitorizarea medicilor cardiologi. Acestea prezinta un risc crescut de a suferi un nou eveniment cardiovascular, care le-ar putea fi fatal", a declarat prof. dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune, adaugand ca este extrem de important ca populatia sa constientizeze necesitatea mentinerii sub control a factorilor de risc.
Potrivit literaturii de specialitate, hipertensiunea arteriala si fumatul sunt principalii factori de risc in bolile cardiovasculare. Astfel, medicii recomanda masurarea periodica a valorilor tensionale, ca instrument de diagnosticare precoce a cazurilor de hipertensiune arteriala.
De asemenea, medicii fac apel si la adoptarea unui stil de viata sanatos, bazat pe o dieta echilibrata, renuntarea la fumat, consum moderat de alcool si miscare fizica regulata, deoarece in acest fel se poate obtine controlul valorilor tensionale, prevenind hipertensiunea arteriala, bolile cardiovasculare si complicatiile asociate.
"Adoptand o dieta saraca in sare si grasimi si facand miscare zilnic cate 30 de minute ne mentinem inima sanatoasa, tinand hipertensiunea arteriala, infarctul sau ateroscleroza la distanta", a explicat prof. dr. Maria Dorobantu.
Importanta comportamentelor sanatoase in prevenirea hipertensiunii arteriale, precum si cele mai noi informatii privind diagnosticarea precoce, tratamentul si monitorizarea acestei afectiuni sunt dezbatute in cadrul Congresului Societatii Romane de Hipertensiune, desfasurat in perioada 18-20 septembrie 2014, la Hotelul Crowne Plaza din Bucuresti.
Peste 100 de speakeri nationali si internationali, dintre care peste 70 de reputati profesionisti romani si 30 de reprezentanti de seama ai cardiologiei internationale sustin in cadrul evenimentului lucrari stiintifice si workshop-uri de maxima importanta in diagnosticarea si tratamentul corect in hipertensiunea arteriala.
Concret, programul manifestarii cuprinde 16 sesiuni stiintifice, 5 workshop-uri, dintre care doua sunt dedicate exclusiv asistentelor medicale, fiind creditat de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR), doua sesiuni de prezentari orale, o sesiune dedicata medicilor rezidenti si doua sesiuni de postere.
De asemenea, sunt organizate si doua simpozioane comune cu Societatea Europeana de Hipertensiune si Societatea Europeana de Cardiologie. O alta noutate o reprezinta organizarea in cadrul Congresului a mesei rotunde a tarilor balcanice privind prevalenta si controlul hipertensiunii arteriale.
Manifestarea se desfasoara sub auspiciile Societatii Europene de Hipertensiune, ale Academiei de tiinte Medicale si ale Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti si ofera participantilor o dubla creditare: EMC (16 credite) si EBAC (14 credite).
Organizator stiintific: Societatea Romana de Hipertensiune
Management eveniment: Sanatatea Press Group