Cercetatorii britanici sunt increzatori ca, in curand, cancerul de col uterin va putea fi depistat mai usor cu ajutorul unui test simplu de urina, o alternativa de testare mai accesibila si simpla fata de analizarea frotiurilor cervicale (Babes-Papanicolau), care trebuie recoltate in timpul unui examen ginecologic.
Cercetatorii lucreaza la un test de urina care sa ajute la depistarea markerilor specifici tumorilor cancerului de col uterin la femei. Savantii au combinat rezultatele a nu mai putin de 14 studii care au comparat eficienta testelor de urina cu cea a frotiurilor, iar concluziile la care au ajuns sunt promitatoare.
S-a descoperit ca procentul de cazuri depistate cu ajutorul testului urinar a fost de 73%, o pondere care ii incurajeaza sa lucreze in continuare la acest test si sa il imbunatateasca, pentru a-l putea lansa ca alternativa la testul Papes-Babanicolau. Potrivit acestora, acuratetea testului este mai crescuta atunci cand probele de urina sunt recoltate la primele ore ale diminetii.
Procentul femeilor infectate cu virusul HPV, responsabil pentru declansarea cancerului de col uterin, se ridica undeva la 80%, insa doar 10-20% dintre cazuri ajung sa dezvolte tumorile.