Alimentele sarate pot fi periculoase pentru sanatate, favorizand instalarea unor afectiuni dificil de tratat sau tinut sub control.
Sarea poate fi consumata in exces cu usurinta, fiind adaugata in majoritatea produselor alimentare procesate pe care oamenii le achizitioneaza in mod curent din supermarketuri.
Pentru alimentele sarate alese in numar mare la nivelul intregii populatii, exista si variante sanatoase, la fel de apetisante, care diminueaza din potentialul nociv al excesului de sodiu in organism.
Sarea imbunatateste aroma alimentelor, le prelungeste termenul de valabilitate si furnizeaza sodiu organismului, un mineral esential pentru echilibrul electrolitic, functionarea normala a sistemului muscular si transmiterea impulsurilor nervoase. In ciuda importantei sodiului pentru sanatate, consumul sau in exces poate insemna o predispozitie crescuta la imbolnavire.
Iar abuzul de sare nu este deloc dificil de facut, de vreme ce o singura lingurita contine peste 2,3 grame de sodiu, cantitate ce depaseste doza zilnica recomandata. Afectiunile care pot fi provocate de consumul alimentelor cu continut ridicat de sare sunt
- Hipertensiunea arteriala. O dieta bogata in alimente sarate, precum produsele de fast food, chipsuri de cartofi, covrigei sau produse la conserva, poate creste semnificativ tensiunea arteriala, pregatind terenul pentru instalarea bolilor cardiace.
- Calculii renali. Persoanele predispuse la formarea pietrelor la rinichi trebuie sa evite consumul de sare in exces, deoarece sodiul poate facilita acumularea calciului in urina.
- Atacul de cord si accidentul vascular cerebral. Consumul regulat de alimente sarate poate afecta circulatia sangelui catre inima, facand posibila producerea unui atac de cord. Acelasi lucru este valabil si pentru obstructionarea fluxului sanguin catre creier, crescand predispozitia la declansarea unui accident vascular cerebral.
- Cancerul. Oamenii de stiinta au descoperit ca incidenta cancerului gastric este mai mare in randul populatiilor care consuma alimente cu un continut foarte ridicat de sare.
- Osteoporoza. Sodiul inhiba absorbtia si utilizarea calciului, de aceea concentratiile mari ale acestui mineral sunt asociate cu pierderea densitatii osoase. Femeile ajunse la menopauza, diabeticii si varstnicii trebuie sa isi monitorizeze in mod special regimul alimentar si obiceiurile legate de consumul de sare.
Aportul zilnic de sare nu trebuie sa depaseasca 2 grame. Orice cantitate excedentara de sodiu afecteaza absorbtia normala a altor nutrienti esentiali si conduce la perturbarea activitatii functiilor organismului.
1. Covrigeii
Covrigeii sunt o gustare populara in randul copiilor si adultilor, cu potentiale efecte negative asupra starii de sanatate. Desi sunt saraci in grasimi si pot fi preparati si din faina integrala bogata in fibre, covrigeii furnizeaza cantitati foarte mari de sodiu, mai ales cand sunt consumati in portii generoase.
O alternativa de preferat sunt covrigii integrali, cu cel putin 3 grame de fibre intr-o portie. In cazul in care sunt asezonati cu sare mare pe suprafata, indepartati-o inainte de consum.
2. Sosul pentru paste
Sosurile pentru paste gata preparate si disponibile in supermarketuri sunt extrem de practice, insa reprezinta totodata o sursa importanta de sare (pot contine pana la 0,6 grame de sodiu intr-o cantitate de 35 de grame). Producatorii adauga acest ingredient cu generozitate, pentru intensificarea aromei si prelungirea termenului de valabilitate.
O alternativa mult mai sanatoasa este sosul preparat in casa, din rosii proaspete, ceapa, usturoi, busuioc, oregano, piper si ulei de masline. Daca simtiti nevoia sa adaugati sare, limitati-va la un sfert de lingurita. Fierbeti sosul la foc mic timp de 10 minute si veti scapa de aproximativ 1,6 grame de sodiu la fiecare portie.
3. Supele instant cu taietei
Supele instant cu taietei, foarte ieftine si cu preparare rapida, sunt adevarate bombe de sare, extrem de periculoase pentru aparatul cardiac. O portie poate contine pana la 0,7 - 0,9 grame de sodiu (in functie de producator si condimentele utilizate).
Daca nu puteti renunta la aceste preparate, rezumati-va la a adauga doar o jumatate din pachetul de condimente, pentru a reduce aportul de sodiu cu pana la 0,4 grame in fiecare portie consumata.
5. Amestecul de fructe oleaginoase prajite
Fructele oleaginoase (nucile, alunele, migdalele, nucile caju etc.) sunt surse minunate de grasimi sanatoase, fibre si proteine. In starea lor naturala, acestea nu contin sodiu. Insa atunci cand sunt prajite si condimentate, pot furniza cantitati ingrijoratoare din acest mineral.
Varianta sanatoasa in acest caz este sa consumati doar fructe oleaginoase crude si nesarate, cu aport zero de sodiu. Cele sarate pot contine pana la 0,6 grame de sodiu in fiecare portie.
6. Aripioarele picante de pui
Trei bucati de pui picant din restaurantele fast-food contin aproximativ 0,2 grame de sodiu, pe langa grasimile saturate cu propriile efecte nocive asupra sanatatii. Preparati acasa aceasta reteta cu carne de pui, folosind condimente si ierburi aromatice care sa nu includa sarea.
7. Dressingul pentru salata
Disponibile in orice supermarketuri, dressingurile pentru salata furnizeaza cate 0,4 grame de sodiu in doar doua lingurite de sos. O alternativa este sa cautati sortimente dietetice, cu continut redus de sare. O alta varianta este sa diluati un dressing concentrat cu apa plata sau sa il preparati pur si simplu acasa, exclusiv din ierburi aromatice pentru condimentare.
8. Mezelurile
Carnea procesata contine cantitati foarte mari de sare aproximativ 0,6 grame intr-o portie de 60 de grame. Incercati sa evitati consumul de mezeluri pe cat posibil, inlocuindu-le cu carne slaba (pui sau curcan) preparata pe gratar, fiarta sau preparata la aburi.
9. Cartofii prajiti
Majoritatea sodiului din cartofii prajiti preparati in restaurante provine din sarea adaugata dupa ce acestia sunt gatiti (circa 0,2 grame de sodiu pentru o portie medie). Cea mai buna varianta in acest caz este sa ii preparati acasa, unde puteti controla cu cata sare ii asezonati (utilizati, de preferat, alte condimente pentru aromatizare).