Exista numeroase surse alimentare de gluten, unele dintre ele ascunse sau neasteptate, iar acest lucru poate fi deosebit de periculos pentru persoanele care sufera de boala celiaca (enteropatia glutenica).
Aceasta boala autoimuna este caracterizata de aparitia mai multor leziuni la nivelul intestinului subtire, in urma ingestiei glutenului alimentar.
Prin urmare, pacientii trebuie sa cunoasca foarte bine toate categoriile de alimente care contin aceasta proteina vegetala regasita preponderent de cereale.
Excluderea glutenului din alimentatie pentru ameliorarea simptomelor intolerantei la aceasta proteina vegetala poate fi dificila, mai ales in perioada de acomodare cu noul regim alimentar. Regula de baza este destul de simpla alegerea de hrana integrala, neprocesata si evitarea tuturor produselor care au in compozitie grau, orz secara si derivatele acestora.
Dificultatea urmarii unei diete lipsite de gluten deriva din sursele alimentare ascunse ale acestei proteine, asa cum sunt mezelurile sau sosul de soia. De aceea, este important ca persoanele diagnosticate cu boala celiaca sa citeasca cu atentie eticheta produselor cumparate si sa verifice daca exista sau nu urmatoarele ingrediente care au in compozitie gluten
- orz (faina sau fulgi);
- drojdie de bere;
- faina graham;
- proteina hidrolizata de grau;
- malt (extract, sirop, otet, lapte sau arome);
- amidon de grau modificat;
- fulgi de ovaz, tarate de ovaz, faina de ovaz, ovaz integral;
- secara (faina, paine, biscuiti, briose etc.);
- triticale;
- grau (tarate, faina, germeni, amidon de grau);
Alimentele care pot contine gluten in cantitati variabile sunt
- berea;
- painea;
- bulionul;
- vegeta;
- ketchup-ul;
- mustarul (si pudra de mustar);
- cerealele;
- biscuitii;
- fursecurile;
- bomboanele si batoanele de ciocolata;
- cafeaua si ceaiurile aromatizate;
- pastele;
- alimentele procesate;
- dressingurile pentru salate;
- carnatii, crenvurstii si mezelurile;
- sosuri si marinate;
- mixurile de condimente;
- alternativele vegetale pentru produsele din carne;
- sosul de soia;
- piperul alb;
- otetul;
- nesul;
- iaurtul cu arome;
- inghetata (faina de grau poate fi adaugata pentru evitarea cristalizarii compozitiei);
- sosurile de ciocolata;
- umpluturile din fructe pentru placinte;
- carnea si pestele pre-marinate;
- conservele cu carne;
- sosurile pentru gratar;
- muraturile;
- fructele deshidratate;
- pudra de curry;
- alcoolul distilat aromat;
- fructele oleaginoase (pot fi pudrate cu faina inainte de coacere);
- guma de mestecat (poate contine amidon modificat);
- cartofii congelati;
- cuscusul;
- orezul instant aromat;
- fasolea la conserva;
- tipurile alternative de lapte (de orez, migdale sau soia);
- formulele pentru bebelusi;
- mixurile de cacao;
- shake-urile dietetice;
- bauturile carbogazoase cu coloranti de caramel;
- taieteii chinezesti.
Mai multe tipuri de preparate culinare si gustari pot ascunde in compozitia lor gluten. Cele mai importante dintre acestea sunt
- Omleta. Unele restaurante adauga aluat de clatite in omleta pentru a o face mai pufoasa.
- Pestele si fructele de mare. Bucatarii obisnuiesc sa treaca aceste alimente prin faina, pentru a preveni lipirea lor de tigaia in care le gatesc.
- Legumele. Tot in restaurante, legumele pot fi fierte in aceeasi apa in care au fost pregatite anterior pastele, absorbind cantitati periculoase de gluten. Avertizati ospatarul asupra faptului ca suferiti de intoleranta la gluten si solicitati ca preparatele sa fie sigure pentru consum.
- Supele. Vegeta si alte mixuri de condimente instant au, la baza, faina.
- Chipsurile de cartofi si porumb. Aceste gustari pot contine gluten provenit din recipientul de prajit in care au fost preparate anterior alimente cu faina.
- Cartofii prajiti. In restaurante, pot fi preparati in acelasi ulei in care au fost prajite inainte alimente care au in compozitie gluten.
- Sosurile. Majoritatea retetelor de sos implica adaugarea unei cantitati variabile de faina, pentru consistenta. Sosul de soia si sosul teriyaki contin, de regula, grau fermentat.
- Chiftelele. In compozitia pentru chiftele sunt adaugate bucati mici de paine, pentru omogenizare. Inainte de prajire, carnea este trecuta prin faina, astfel incat sa nu se lipeasca de recipient.
- Piureul de cartofi. Unii bucatari adauga o lingura de faina in piure, ca agent de ingrosare.
Anumite medicamente pot contine si ele urme de gluten, de aceea este importanta anuntarea medicului curant asupra intolerantei la aceasta proteina vegetala.
Cum un regim alimentar fara gluten nu este usor de respectat, exista cateva repere generale utile care faciliteaza acomodarea cu acest mod de viata special.
- Colaborati cu un medic nutritionist. Un specialist in nutritie va poate ajuta sa intocmiti un plan alimentar care sa va asigure toti nutrientii de care va privati prin excluderea surselor alimentare de gluten.
- Nu va grabiti la cumparaturi. Rezervati mai mult timp deplasarilor la supermarket, astfel incat sa puteti citi cu atentie toate etichetele produselor achizitionate. Treptat, veti invata sa recunoasteti mai usor acele alimente care pot ascunde cantitati de gluten, dar si sa le inlocuiti cu cele mai sanatoase alternative.
- Renuntati la hrana suspecta. Atunci cand aveti indoieli cu privire la ingredientele din hrana pe care urmeaza sa o consumati, este intotdeauna mai intelept sa renuntati la ele, nicidecum sa riscati instalarea simptomelor neplacute sperand ca sunt inofensive.
- Alegeti cu atentie suplimentele alimentare. Urmati strict recomandarile medicului cu privire la tratamentele medicamentoase pe care le urmati, asigurandu-va ca specialistul va cunoaste intoleranta la gluten. La fel de important este sa evitati consumul de suplimente alimentare despre care nu stiti ca sunt lipsite de gluten.
Atunci cand nu gasiti informatiile pe care le cautati pe eticheta unui aliment sau medicament, intrebati farmacistul sau producatorul care sunt ingredientele exacte din produsul de care aveti nevoie.