Oscilatiile extreme de greutate, precum cele cauzate de obezitate si anorexie, au un impact major asupra sanatatii inimii si organismului in general si ridica un risc crescut de declansare a afectiunilor cardiovasculare.
Un bun control al numarului de kilograme nu inseamna mentinerea unei siluete silfide, ci a unei greutati sanatoase, optime, indispensabila pentru buna functionare a sistemului cardiovascular.
O dieta formata din alimente cu valoare nutritionala crescuta si miscarea regulata inseamna sanse minime de instalare a obezitatii sau a anorexiei, doua afectiuni care pot pune in pericol viata.
Rata obezitatii a crescut ingrijorator la nivel mondial. Populatia de toate varstele neglijeaza necesitatea urmarii unui regim alimentar sanatos si evitarea sedentarismului, fiind susceptibila la hipertensiune, diabet sau ateroscleroza, factori de risc importanti in cazul debutului afectiunilor cardiace.
Boala coronariana, favorizata de obezitate, sedentarism si stil alimentar bogat in carbohidrati si grasimi este cauza principala de deces la nivel mondial, atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor. Atunci cand placa de aterom se depune pe peretii arterelor coronare, fluxul sanguin nu mai poate circula in mod optim, iar acest blocaj poate declansa fenomene de angina pectorala sau chiar infarct miocardic. Atunci cand inima nu mai poate pompa cantitatea de sange necesara organismului pentru a-si indeplini functiile vitale, se instaleaza insuficienta cardiaca.
In afara de hipertensiunea arteriala si diabet, obezitatea este un factor de risc si pentru apneea de somn (pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnului) si fibrilatia atriala (cea mai comuna tulburare de ritm a inimii). Pentru pacientii care au primit acest diagnostic este esential sa isi mentina greutatea corporala sub control, printr-un regim alimentar corect si miscare fizica regulata.
Romania este pe locul al treilea la nivel european in privinta deceselor cauzate de bolile cardiovasculare, ceea ce reprezinta aproximativ 60% dintre decesele inregistrate intr-un singur an. Oamenii care sufera de obezitate sunt mai predispusi la un atac de cord inainte de 45 de ani. La fel, adolescentii supraponderali sunt mai predispusi la un atac de cord inainte de 35 de ani, fata de cei care au o greutate normala.
Anorexia este o tulburare de alimentatie grava, care impreuna cu bulimia prezinta cea mai ridicata rata a mortalitatii dintre toate afectiunile psihice. Pacientii care sufera de anorexie isi priveaza organismul de nutrientii esentiali bunei sale functionari.
Unul dintre efectele incipiente ale infometarii sunt schimbarile ritmului cardiac. Muschii inimii devin disfunctionali, pe masura ce impulsurile electrice care controleaza bataile cardiace sunt afectate. In conditiile in care un ritm cardiac normal in starea de repaus pentru un adult este de 60-100 batai pe minut, cel al unui pacient cu anorexie severa scade sub 60 de batai pe minut. Din punct de vedere medical, acest fenomen este numit bradicardie.
Atunci cand inima functioneaza mai lent, fluxul sanguin care circula in intregul organism incetineste, instalandu-se tensiunea arteriala scazuta. Simptomele produse de acest fenomen sunt starile de ameteala si lesin, slabiciune generalizata si letargie.
Anorexia are un impact devastator asupra inimii, reducandu-i din dimensiunea normala si provocand o scadere periculoasa a tensiunii arteriale. In cazul pacientilor cu anorexie, apar complicatii extrem de grave, precum atrofierea inimii, hipotensiunea arteriala, insuficienta cardiaca si stopul cardiac.
Odata ce greutatea unei persoane anorexice ajunge la un nivel periculos de scazut, corpul nu utilizeaza doar musculatura scheletala pentru a prelua proteinele de care are nevoie, ci incepe sa foloseasca si muschii cardiaci. Astfel se explica simptomul atrofierii inimii, specific acestei tulburari alimentare.
Privarea de nutrienti afecteaza, de altfel, intreaga musculatura a corpului, din pricina dezechilibrului electrolitic de la nivelul sangelui si al tesuturilor musculare. Atat musculatura scheletala, cat si muschiul inimii, se contracta si se relaxeaza intr-un proces controlat de schimbarile in rezervele de calciu, potasiu si sodiu. Malnutritia afecteaza contractiile musculare, asa cum se intampla si in cazul bulimiei.
Tulburarile grave ale echilibrului electrolitic in corp pot conduce la aritmii, insuficienta cardiaca si moarte subita. In cazul in care intervine o crestere in greutate prin urmarea tratamentului pentru anorexie, simptomele problemelor cardiace se amelioreaza treptat.
Odata ce un anorexic incepe sa prezinte simptome cardiace, devine esentiala monitorizarea medicala atenta. Atunci cand ritmul cardiac scade sub 50 de batai pe minut, efortul fizic si consumul de cofeina sunt extrem de periculoase, deoarece exercita o presiune suplimentara asupra inimii. Iar cum pacientii cu anorexie obisnuiesc sa consume multe lichide diuretice si sa faca exercitii fizice in mod obsesiv pentru a slabi, riscul de moarte subita este cu atat mai ridicat.
Tratamentul pentru anorexie trebuie sa tina cont strict de simptomele cardiace. De pilda, ingerarea fortata a unei cantitati mari de hrana (in special din surse concentrate de glucoza) afecteaza suplimentar dezechilibrul electrolitic din organism. De aceea, abordarea terapeutica presupune cresterea treptata a caloriilor consumate, odihna si ingerarea de alimente sanatoase, care furnizeaza preponderent proteine si carbohidrati complecsi.
Consilierea psihologica si asistenta psihiatrica sunt alte componente importante ale tratamentului pentru anorexie.
O inima sanatoasa depinde, asadar, de un indice de masa corporala sanatos, situat intre valorile standard de 18,5 - 24,9. Principalii factori care reduc semnificativ riscul debutului afectiunilor cardiace sunt urmatorii
- activitatea fizica regulata, minim 30minute/zi;
- controlul nivelului de colesterol;
- alimentatie sanatoasa;
- controlul tensiunii arteriale;
- mentinerea greutatii corporale in limite normale;
- monitorizarea nivelului de glicemie;
- evitarea fumatului sau a alcoolului in exces.
Adoptarea acestor masuri importante in modul de viata zilnic inseamna un risc cu 80% mai mic de instalare a afectiunilor inimii.