11 factori neobisnuiti care cauzeaza tulburari menstruale

Generalitati

Tulburarile menstruale pot fi cauzate de numerosi factori mai mult sau mai putin cunoscuti, precum stresul, emotiile extreme (pozitive sau negative), oscilatiile de greutate sau efortul fizic sustinut.

Anumite variatii ale ciclului menstrual sunt normale, insa neregularitatea constanta este un indicator al unei probleme de sanatate nediagnosticate.

Detinerea informatiilor complete despre cauzele posibile ale tulburarilor menstruale ajuta la stabilirea unui tratament prompt si eficient, care sa previna alte posibile complicatii ulterioare.

Cauze posibile ale ciclului menstrual neregulat

Ciclul menstrual implica un numar mare de schimbari asociate cu eruptia ovulului din folicul si posibilitatea obtinerii unei sarcini. Acesta incepe in prima zi a menstruatiei si se incheie in ziua anterioara inceperii unei noi menstruatii.

Durata medie a ciclului menstrual este de 28 de zile, insa poate varia intre 20 si 40 de zile. Un interval mai lung de sase saptamani este considerat a fi anormal. Ciclul neregulat este frecvent in randul adolescentelor si femeilor care urmeaza sa intre la menopauza.

In afara de cauzele principale ale tulburarilor menstruale (sarcina, dezechilibre hormonale, infectii, traumatisme sau administrarea anumitor medicamente), exista si alti factori mai putin cunoscuti care pot afecta regularitatea ciclului menstrual.

1. Antrenamentele fizice riguroase

O prima cauza mai putin cunoscuta a tulburarilor menstruale este sustinerea unor antrenamente fizice riguroase. De aceea, numeroase sportive care participa la curse de tip maraton sufera de amenoree. Exercitiul fizic foarte solicitant, combinat cu o cantitate redusa de grasime in organism, exercita o presiune sporita asupra organismului, concretizata intr-o productie insuficienta de hormoni reproductivi.

Corpul sisteaza secretia hormonilor responsabili cu fertilitatea, din pricina stresului la care este supus, nociv aducerii pe lume a unui copil. Absenta menstruatiei pe o perioada mai lunga de trei luni impune efectuarea urgenta a unei vizite la cabinetul ginecologului.

2. Supraponderalitatea

Excesul de celule grase in organism conduce la o productie prea mare de estrogen, care inhiba la randul sau eliberarea ovulelor din ovare. Chiar daca ovulul nu erupe din folicul, endometrul continua sa se ingroase. Din acest motiv, femeile obeze au de regula menstruatii mai putin frecvente, mai indelungate si cu un flux mai abundent.

Eliminarea kilogramelor in plus nu este importanta doar pentru reglarea ciclului menstrual. Productia excesiva de estrogen creste riscul instalarii cancerului endometrial.

3. Subponderalitatea

Nici subponderalitatea nu este benefica ciclului menstrual, deoarece poate cauza o productie insuficienta de estrogen. Scaderea brusca in greutate, printr-o dieta restrictiva, este un factor de risc important pentru tulburarile menstruale.

4. Medicamentele

Toate tipurile de medicamente pe baza de hormoni (medicatia pentru tratarea afectiunilor tiroidiene, steroizii, antipsihoticele etc.) pot influenta regularitatea ciclului menstrual. Discutati cu medicul curant asupra tulburarilor menstruale pe care le puteti asocia cu tratamentele medicamentoase pe care le urmati.

5. Expunerea la pesticide

Pesticidele pot imita actiunea hormonilor in organism, afectand functionarea normala a sistemului endocrin. Femeile care locuiesc in medii rurale si intreprind activitati agricole care implica utilizarea pesticidelor sunt mai predispuse ciclurilor menstruale neregulate si menstruatiilor indelungate. Pentru evitarea tulburarilor de aceasta natura, este recomandat sa evitati cat posibil expunerea la pesticide, inclusiv prin consumul de alimente organice.

6. Stresul

Stresul are un impact negativ major asupra capacitatii de conceptie, influentata in primul rand de un ciclu menstrual normal. Atunci cand este supus unui stres accentuat si constant, organismul nu mai produce cantitati normale de hormoni reproductivi, intrucat nu dispune de conditii favorabile sustinerii unei sarcini. Studiile au demonstrat ca femeile stresate prezinta cea mai ridicata rata de infertilitate, tocmai din pricina acestui fenomen biologic.

7. Pilulele contraceptive

Desi pilulele contraceptive sunt administrate tocmai pentru reglarea ciclului menstrual, corpul are nevoie de un interval de cateva luni pentru a-si regla activitatea hormonala influentata de anticonceptionale. Pe masura ce endometrul se subtiaza, poate sa apara si fenomenul de spotting intre menstruatii.

8. Varsta

Desi este de asteptat ca menstruatiile sa devina mai putin frecvente in apropierea menopauzei, se poate produce fenomenul contrar. Tulburarile hormonale din aceasta perioada pot scurta durata ciclului menstrual, inainte ca aceasta sa se prelungeasca. La un moment dat, numarul semnificativ redus al ovulelor determina si aparitia menstruatiilor rare. Insa aceste schimbari nu se produc intotdeauna la fel in cazul tuturor femeilor.

9. Odihna insuficienta

Ritmul circadian influenteaza si el regularitatea ciclului menstrual, afectand secretia hormonilor reproductivi care regleaza ovulatia si menstruatia. Tulburarile productiei de melatonina (hormonul responsabil cu instalarea starii de somnolenta) intervin si in functionalitatea sistemului reproducator. Prin urmare, odihna insuficienta poate fi o cauza ascunsa a tulburarilor menstruale.

10. Calatoriile cu avionul

Fluctuatiile de melatonina cauzate de schimbarea fusului orar, inevitabila in calatoriile lungi cu avionul, isi pun amprenta si asupra regularitatii ciclului menstrual. Deplasarile ocazionale nu prezinta un pericol din acest punct de vedere, insa cele frecvente pot exercita o influenta observabila asupra menstruatiilor lunare.

11. Anumite afectiuni nediagnosticate

Sangerarile intre menstruatii (spottingul) pot fi un simptom al mai multor afectiuni nediagnosticate, printre care se numara bolile cu transmitere sexuala, cancerul ginecologic, endometrioza, fibromul uterin sau afectiunile tiroidiene. Alte cauze posibile ale sangerarilor nejustificate sunt pilulele contraceptive si medicamentele pe baza de hormoni.