Ridichile rosii si negre beneficii si informatii nutritionale

Generalitati

Ridichile rosii si negre prezinta o serie intreaga de beneficii pentru sanatate.

Informatiile nutritionale ale acestor plante leguminoase consumate la nivel global dezvaluie numeroase proprietati importante pentru mentinerea starii de sanatate.

Ridichile se remarca prin actiunea lor antibacteriana si antifungica, abudenta de vitamine si minerale (vitamina C, complexul de vitamine B, magneziu, potasiu, sodiu etc.), si continutul redus de colesterol si calorii. Cantitatile importante de fibre alimentare si acid folic recomanda ridichile pentru consumul zilnic in cadrul unei diete echilibrate.

Istoric

Ridichile sunt consumate inca din cele mai vechi timpuri, fiind mentionate in analele istoriei Chinei inca din anul 2700 i.e.n. Egiptenii cultivau aceste legume anterior perioadei in care au construit piramidele. Grecii si romanii le lasau sa creasca pana isi atingeau dimensiunea maxima, apoi le savurau cu miere si otet.

Pana in anul 1500, culturile de ridichi s-au extins pana in Anglia, Mexic si intreaga Europa. In Marea Britanie, legumele erau folosite atat in scop gastronomic, cat si in scop medicinal, pentru tratarea calculilor renali, afectiunilor cutanate si a parazitilor intestinali.

In prezent, ridichile sunt culturi de legume populare, fiind consumate preponderent ca ingrediente crude in salate.

Informatii nutritionale

Ridichile rosii au un continut foarte scazut de grasimi saturate si colesterol, datorita apei din compozitie (90%). In plus, furnizeaza o gama larga de vitamine si minerale esentiale.

Ridichi rosii (100 grame)

Calorii 16 kcal.
Carbohidrati 3,5 g.
Proteine 0,5 g.
Grasimi 0,1 g.
Fibre 1,5 g.
Acid folic 25 mcg.
Niacina 0,3 g.
Vitamina A 7 UI.
Vitamina C 15 mg.
Vitamina K 1 mcg.
Sodiu 39 mg.
Potasiu 200 mg.
Calciu 25 mg.
Magneziu 10 mg.

Spre deosebire de ridichile rosii, cele negre pot creste pana la 10 cm in diametru si au o forma asemanatoare napilor. Pulpa acestei varietati de ridichi are un gust intepator mai intens, dat de continutul ridicat de sulf.

Ridichi negre (100 grame)

Calorii 20 kcal.
Sodiu 20 mg.
Carbohidrati 4 g.
Fibre 2 g.
Zaharuri 2 g.
Proteine 2 g.
Grasimi 0,5 g.
Vitamina C 10 mg.
Potasiu 300 mg.
Calciu 50 mg.
Vitamina B9 35 mcg.

Beneficiile ridichilor rosii

Ridichile rosii sunt surse excelente de vitamina C, asigurand circa 25% din necesarul zilnic. Acest antioxidant contribuie la regenerarea tesuturilor si a vaselor de sange, mentinand totodata sanatatea oaselor si a danturii. Un imunostimulator esential, vitamina C ajuta organismul sa lupte cu o serie intreaga de afectiuni, inclusiv cu cancerul, bolile de inima sau accidentul vascular cerebral. Printre cele mai importante beneficii ale ridichilor rosii se numara:

- Tratarea icterului. Ridichile au un efect detoxifiant puternic, benefic stomacului si ficatului, prin facilitarea eliminarii toxinelor si a altor produse reziduale. Proprietatea de a regla productia de birilubina si de a suplimenta cantitatea de oxigen de care beneficiaza celulele sanguine ofera ridichilor calitatea curativa in cazul icterului.

- Reglarea tranzitului digestiv. Fibrele alimentare, regasite in cantitati importante in ridichi, ajuta la reglarea tranzitului intestinal, prevenirea constipatiei si imbunatatirea functionarii sistemului digestiv si excretor.

- Prevenirea infectiilor urinare. Datorita proprietatilor diuretice, ridichile cresc productia de urina si inhiba dezvoltarea infectiilor de la nivelul tractului urinar si al rinichilor.

- Favorizarea pierderii in greutate. Cu un continut caloric redus, ridichile rosii regleaza si apetitul alimentar, contribuind la pierderea mai usoara in greutate. Intrucat au un continut bogat in fibre si un indice glicemic scazut, aceste legume stimuleaza miscarile intestinale si cresc rata metabolica.

- Tratarea anumitor tipuri de cancer. Vitamina C, antocianinele, antioxidantii puternici si acidul folic din ridichile rosii ajuta la cresterea eficacitatii tratamentului in cazul mai multor tipuri de cancer oral, stomacal, intestinal, renal sau de colon.

Tot ridichile rosii contribuie la vindecarea afectiunilor cutanate si a intepaturilor de insecte, reduc febra, previn si trateaza afectiunile respiratorii (au proprietati antimicrobiene si decongestionante) si amelioreaza simptomele dispepsiei.

Beneficiile ridichilor negre

Ridichile negre sunt mai iuti si mai aromate decat cele rosii, remarcandu-se prin propriile beneficii importante aduse organismului. In medicina naturista, sunt utilizate in special pentru corectarea functionarii deficitare a bilei si tratarea afectiunilor digestive. Alte beneficii ale ridichilor negre sunt

- Prevenirea gripei si a racelii. Ridichile negre previn infectiile respiratorii prin stimularea membranelor mucoase si tratarea congestiei nazale. Cantitatea importanta de vitamina C contribuie la intarirea sistemului imunitar.

- Stimularea functiei hepatice. Prin efectul detoxifiant, leguma ajuta ficatul sa functioneze in parametri optimi si asista secretia hepatica a bilei, prin continutul bogat de vitamina B1, calciu si magneziu.

- Tratarea hipertiroidismului. Cantitatea importanta de rafanina din ridichile negre transforma aceste legume intr-un tratament naturist pentru hipertiroidism. Substanta regleaza productia hormonilor secretati de glanda tiroida.

- Reglarea tensiunii arteriale. Consumul de ridiche neagra este recomandat pacientilor care sufera de probleme cardiovasculare, intrucat aceasta leguma mentine tensiunea arteriala in limitele normale.

- Tratarea disconfortului digestiv. Prin continutul bogat de fibre si fitonutrienti speciali, ridichea neagra previne indigestia si balonarea.

- Ameliorarea tusei. Sucul ridichilor negre actioneaza ca un medicament eficient pentru ameliorarea tusei si a altor simptome respiratorii, precum congestia nazala. Siropul rezultat din aceasta leguminoasa faciliteaza eliminarea mucusului din bronhii si plamani.

- Tratarea edemului. Ridichile negre faciliteaza eliminarea apei retinute in tesuturi, regland si nivelul de sodiu din organism.

- Regenerarea parului. Sucul de ridiche neagra stimuleaza cresterea si ingrosarea firelor capilare.

- Prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Ridichile negre scad nivelul colesterolului rau LDL din sange, prevenind formarea placii de aterom la nivelul arterelor.