Legaturile complexe dintre afectiunile dentare si sanatatea intregului organism

Generalitati

Intre afectiunile dentare si sanatatea intregului organism exista o legatura foarte stransa, avertizeaza expertii medicali.

Problemele danturii sunt asociate deseori cu instalarea diabetului, a bolilor cardiace sau chiar a cancerului.

Ingrijirea dintilor si a cavitatii bucale este atat o necesitate de ordin estetic, cat si o forma de prevenire a unui numar important de boli. Daca in multe cazuri, natura acestei legaturi nu este evidenta, cercetatorii au identificat un raport de tip cauza-efect intre starea de sanatate generala si cea a danturii.

Sanatatea orala si bolile cardiovasculare

O prima legatura evidenta exista intre sanatatea orala si instalarea afectiunilor cardiovasculare, aceste doua probleme fiind diagnosticate deseori in acelasi timp. In timp ce relatia dintre afectiunile dentare si bolile cardiace nu are la baza o cauza evidentiata clar de oamenii de stiinta, cele doua se influenteaza reciproc, in special pentru ca apar pe fondul unor factori de risc asemanatori inaintarea in varsta, fumatul, alimentatia dezechilibrata etc.

Un studiu efectuat in anul 2005 de Institutul National de Sanatate din SUA a scos in evidenta raportul direct proportional dintre afectiunile gingivale si problemele cardiace. Initiatorii studiului au selectat la intamplare participati care nu au suferit in trecut de un infarct miocardic sau accident vascular cerebral, pentru a le masura nivelul bacteriilor parodontale. Dupa ce au fost excluse efectele altor factori de risc (varsta, sexul si fumatul), s-a descoperit ca exista o relatie independenta intre bolile gingivale si cele cardiace.

O teorie care doreste sa explice aceasta descoperire spune ca bacteriile acumulate la nivelul danturii pot ajunge in fluxul sanguin in timpul masticatiei. Bacteriile rezultate in urma unei infectii bucale patrund in vasele de sange, cauzand blocaje periculoase. Un fapt care sustine aceasta teorie este prezenta ocazionala a unor fragmente de bacterii periodontale in vasele de sange afectate de ateroscleroza. Un studiu publicat in Jurnalul de Medicina din New England in anul 2007 a descoperit si ca tratamentele agresive administrate in cazul bolilor gingivale reduc incidenta aterosclerozei in decurs de aproximativ 6 luni.

Sanatatea danturii si diabetul

Expertii medicali au observat in urma cu multi ani ca pacientii diagnosticati cu diabet de tip 2 prezinta o incidenta crescuta a parodontitei. In luna iulie 2008, cercetatorii Universitatii din Columbia au scos in evidenta legatura dintre aceste doua afectiuni, analizand nivelul bacteriilor parodontale a peste 9000 de participanti fara diabet, pe o perioada de 20 de ani.

Oamenii de stiinta americani au concluzionat ca persoanele care au o sanatate orala precara sunt de doua ori mai expuse dezvoltarii diabetului de tip 2 intr-un interval de doua decenii, comparativ cu cele care nu sufera de afectiuni dentare si se preocupa de igiena danturii in permanenta.

In timp ce mai sunt necesare studii care sa demonstreze ca bolile gingivale cauzeaza propriu-zis diabetul, exista cateva teorii care sustin acest punct de vedere al multor specialisti. Una dintre ele sustine ca infectiile orale agravate si netratate corespunzator cresc gradul inflamatiilor in organism (dau nastere unor molecule inflamatorii), impiedicand metabolizarea normala a glucozei. Expertii cred ca aceste molecule se ataseaza de receptorii insulinei si blocheaza procesul de absorbtie a glucozei in interiorul celulelor.

Complicatiile in sarcina si afectiunile gingivale

Femeile insarcinate sunt mai predispuse dezvoltarii inflamatiilor si infectiilor gingivale, din pricina fluctuatiilor hormonale firesti in aceasta perioada. In conditiile in care igiena dentara este neglijata de gravide, exista un risc important de aparitie a complicatiilor in sarcina.

Oamenii de stiinta cred ca afectiunile gingivale si inflamatiile de la nivelul cavitatii bucale stimuleaza productia substantei numite prostaglandina, care poate sa induca nasterea prematura. Aceasta teorie nu a fost demonstrata inca, insa un studiu efectuat in anul 2001 a descoperit ca femeile insarcinate diagnosticate cu o afectiune a gingiilor intre saptamanile 21 si 24 de sarcina sunt de 7 mai predispuse sa nasca inainte de saptamana 37 de sarcina.

Alte descoperiri ale cercetatorilor arata ca sanatatea precara a gingiilor in cazul viitoarelor mame poate determina nasterea unui bebelus cu o greutate prea mica. Numeroase alte studii derulate in acest sens au depistat o legatura intre bolile parodontale, nasterea prematura si greutatea mica la nastere.

Cancerul pancreatic si afectiunile gingivale

Jurnalul Institutului National de Cancer din SUA publica in anul 2007 un studiu extins, efectuat pe un esantion de peste 50.000 de barbati a caror stare de sanatate a fost monitorizata din 2 in 2 ani, in perioada 1986 - 2002. Dintre cei 216 participanti care au fost diagnosticati la un moment dat cu cancer pancreatic, 67 au suferit si de boli parodontale.

Independent de alti factori de risc (precum fumatul), rezultatele studiului au aratat ca istoricul medical care include afectiuni gingivale creste semnificativ riscul instalarii cancerului de pancreas. Potrivit studiului, explicatia ar fi aceea ca inflamatiile si compusii cancerigeni din cavitatea bucala infectata ar contribui la aparitia acestui tip de cancer.

Pneumonia si afectiunile gingivale

Afectiunile gingivale par sa fie relationate si cu pneumonia, chiar daca acest lucru nu a fost inca demonstrat stiintific. Un studiu derulat in anul 2008 pe un esantion de varstnici a scos in evidenta ca incidenta pneumoniei creste cu pana la 4 ori in cazul pacientilor cu infectii parodontale, comparativ cu cei care nu au probleme gingivale.

Expertii medicali sustin ca bacteriile periculoase acumulate la nivelul cavitatii bucale pot ajunge cu usurinta in plamani, cauzand pneumonie sau agravand simptomele tulburarii pulmonare obstructive cronice. Mai multe cercetari in domeniu au aratat ca imbunatatirea sanatatii orale ajuta la reducerea numarului infectiilor respiratorii.