Vergeturile, cunoscute si sub denumirea de striuri, sunt benzi albe de tesut cicatricial care se formeaza in zonele in care pielea este intinsa excesiv, din pricina cresterii in dimensiuni a unor portiuni corporale.
Acestea apar de regula pe solduri, coapse, abdomenul inferior si sani.
Intrucat nu exista un tratament demonstrat si eficient pentru vergeturi, prevenirea acestei probleme de estetica a pielii ar trebui sa fie prioritatea oricarei persoane preocupate de propriul aspect fizic.
Liniile fine vizibile pe suprafata pielii rezulta in urma ruperii tesuturilor subcutanate, pe fondul distensiei marcate a dermei. Tensiunea care actioneaza asupra tesutului conjunctiv conduce la formarea vergeturilor, in anumite circumstante
- oscilatii bruste de greutate;
- sarcina;
- sporturi extreme;
- dezvoltarea masei musculare;
- tulburari hormonale;
- administrarea anumitor medicamente.
Vergeturile sunt de doua tipuri albe (striae alba) si rosii (striae atrophicans, striae distensae sau stria rubra). Atunci cand sunt proaspat formate, vergeturile au o culoare rosie sau mov, urmand ca la maturitate sa prinda o nuanta alba-sidefie.
In urma ruperii fibrelor de colagen, se produce dilatarea capilarelor invecinate cu acumularea in exces a sangelui, care determina culoarea rosiatica a vergeturilor nou aparute.
Persoanele care folosesc creme pe baza de cortizol sau urmeaza un tratament cu steroizi prezinta o susceptibilitate crescuta la aparitia vergeturilor, deoarece aceste substante medicamentoase deterioreaza tesutul conjunctiv al pielii. Exista, totodata, si o predispozitie genetica la aceasta problema estetica a pielii.
Statisticile medicale arata ca aproape 90% dintre femeile insarcinate, 70% dintre fetele aflate la pubertate si 40% dintre baietii adolescenti sufera de vergeturi intr-o anumita zona a corpului.
Vergeturile care apar pe fond genetic sunt dificil de prevenit, insa este posibil ca sansele lor formare sa fie reduse semnificativ prin cateva metode de ingrijre specifice. Specialistii recomanda evitarea oscilatiilor de greutate (slabitul si ingrasatul brusc). Alte cai de preventie sunt
- Aportul sporit de proteine. O dieta bogata in proteine este o arma importanta de preventie, de vreme ce acesti nutrienti formeaza si mentin tesutul elastic al pielii, astfel incat tesutul subcutanat sa nu se rupa cu usurinta sub presiune.
- Folosirea untului de cacao. Unii specialisti in dermatologie sustin ca aplicarile generoase si frecvente de unt de cacao s-au dovedit a fi eficiente in prevenirea vergeturilor, mai ales in timpul sarcinii si imediat dupa nastere. Expertii medicali sunt convinsi ca o piele bine hidratata suporta mai bine o intindere semnificativa, fara sa sufere urmele acestei traume.
- Aplicarea de creme cu vitamina E. Un studiu de specialitate a descoperit ca femeile insarcinate care utilizeaza creme bogate in vitamina E se aleg cu mult mai putine vergeturi decat gravidele care nu isi ingrijesc in mod special pielea inainte si dupa nastere.
- Masajul cu ulei de tamanu. O alta metoda de prevenire a inesteticelor vergeturi este masajul cu ulei de tamanu, ingredient natural care asista productia de colagen si ajuta pielea sa ramana uniforma si catifelata.
- Utilizarea cremelor cu retonoizi. Vergeturile care par sa se fi format deja pot fi corectate intr-o anumita masura cu ajutorul unei lotiuni pe baza de retinol. Acest ingredient puternic ajuta la generarea de colagen nou si la ameliorarea aspectului striurilor. In plus, cremele cu retinoizi sunt eficiente si in prevenirea agravarii vergeturilor deja aparute.
- Proantocianidinele oligomerice complexe (OPC). Aceste suplimente alimentare sunt compusi antioxidanti puternici formati din bioflavonoide si polifenoli cu numeroase proprietati benefice pentru organism, printre care se numara si efectul anticicatrizant. De aceea, o doza zilnica de 150 mg de OPC poate inhiba formarea si evolutia cicatricelor, potrivit celor mai noi descoperiri stiintifice.
- Aplicarea de creme pe baza de alfa-hidroaxizi. Aceste formule cosmetice au ca principal efect stimularea regenerarii celulare secundare eliminarii celulelor din stratul superficial al pielii. Odata ce ajung la suprafata celulele sanatoase, cu rezistenta crescuta, aspectul tesutului cutanat este vizibil imbunatatit.
- Consumul suficient de apa. Hidratarea este considerata o conditie esentiala de prevenire a vergeturilor, deoarece apa este un bun detoxifiant al organismului, dar si al pielii. Un nivel optim de hidratare al tesutului cutanat inseamna mai multa suplete, elasticitate si rezistenta.
- Masajul cu ulei de cocos. Uleiul de cocos extravirgin, fara miros, este recomandat in special femeilor insarcinate pentru ritualul de ingrijire a pielii, prevenind eficient formarea vergeturilor aparute pe fondul cresterii bruste in greutate.
- Exfolierea frecventa a pielii. Aceasta forma de ingrijire sporeste elasticitatea tesutului cutanat, imbunatateste circulatia sangelui, previne formarea vergeturilor si elimina celulele moarte din straturile superficiale ale pielii. Folositi o formula exfolianta adaptata tipului dumneavoastra de piele sau preparati masti de exfoliere acasa, din miere, sare de mare, malai sau zahar brun.
Pana in prezent, nu a fost descoperit un tratament care sa elimine complet vergeturile in totalitate. Chiar si asa, exista diverse interventii care amelioreaza aspectul lor inestetic, cu o rata mai ridicata de succes in cazul celor rosii
- Tratamentul cu laser Pulse-dye. Se adreseaza vergeturilor de culoare rosie si actioneaza prin reducerea aspectului vascularizat si inflamat. Terapia induce o crestere a nivelului de colagen, care la randul tau dezvolta elastina.
- Terapia cu laser fractionata. Este recomandata in ameliorarea aspectului vergeturilor de culoare alba. Este o procedura mai invaziva, care creeaza mai multe leziuni verticale pe piele, pana la vindecarea completa.
Cele doua tipuri de tratament sunt foarte putin dureroase si implica o perioada de recuperare de scurta durata.