Pitiriazisul versicolor

Ce este pitiriazisul versicolor

Pitiriazisul versicolor sau Tinea versicolor este o afectiune benigna, comuna, ce apare din cauza infectarii fungice ( de obicei cu levura lipofila Malassezia furfur) a stratului superficial al pielii si se caracterizeaza prin aparitia de pete hipo sau hiperpigmentare, localizate mai frecvent la nivelul toracelui, spatelui si umerilor. Obisnuit, afecteaza adolescentul si adultul tanar.

Pitiriazis versicolor este o infectie (micoza) a tegumentului care modifica culoarea pielii in zonele afectate. Este localizata la nivelul pieptului, spatelui, umerilor, partii superioare a bratelor, trunchiului si a regiunii inghinale. Aceasta infectie este rareori localizata la nivelul fetei. Pitiriazisul versicolor afecteaza deseori copiii inainte de adolescenta.

Semne si simptome

Pacientii cu Pitiriazis versicolor prezinta:

• Macule (pete) sau placi multiple, bine delimitate, rotund-ovalare, care pot fi acoperite de scuame subtiri (scuamele devin vizibile in urma gratajului)

• Leziunile cutanate se prezint sub forma de:
- Forma hiperpigmentata- macule roz sau brun-deschise care pot conflua in placi;
-Pitiriazisul versicolor alba- macule hipopigmentate (culoare mai estompata fata de tegumentul inconjurator) sau albe, spontan sau dupa expunerea la ultraviolete (soare, solar) (forma mai frecvent intalnita la copii desi boala este mult mai rara la copii fata de adulti)

• Distributia leziunilor reflecta natura lipofilica a fungilor intrucat ariile seboreice sunt predominant implicate (trunchiul, gatul, radacina membrelor superioare)

• Leziunile sunt de obicei asimptomatice sau pot fi insotite de un prurit minor

Leziunile tegumentare ale copilului au urmatoarele caracteristici:
- albe in zonele expuse;
- maronii sau rosu-maronii in zonele acoperite;
- netede cu margini bine delimitate;
- nu fac cruste decat daca sunt frecate;
- initial au un diametru de 3-4 mm, apoi se extind;
- frecvent se unesc (conflueaza) si formeaza pete intinse.

Cauze

Pitiriazisul versicolor poate fi un stadiu in dezvoltarea leziunilor buloase ale pitirosborum orbicular. Caldura si umiditatea excesive favorizeaza dezvoltarea acestei leziuni. Infectia este contagioasa, dar modalitatea de transmitere este necunoscuta.

Factori de risc

Malassezia furfur este un organism saprofit (se regaseste in mod normal la nivel cutanat) . Factorii ce determina conversia de la forma saprofitica la cea patogena (forma care declanseaza boala) sunt reprezentati de predispozitia genetica, mediul cald si umed, imunosupresia, malnutritia, sarcina si boala Cushing.

Diagnostic

Medicul pune cel mai frecvent diagnosticul pe baza semnelor clinice intrucat leziunile au un aspect specific dar se pot utiliza mai multe examene de laborator:
• Examenul cu lampa Wood- pune in evidenta o fluorescenta galben-portocalie a leziunilor
• Examenul micologic direct al scuamelor

Evolutie

Boala nu produce complicatii, NU este contagioasa si ridica probleme doar de ordin estetic. Leziunile de pe piele nu sunt permanente, orice alterare pigmentara dispare la aproximativ doua luni de la initierea tratamentului.

Profilaxie

Nu exista masuri preventive specifice. Numarul recurentelor este ridicat in lipsa tratamentului corect.

Tratament

Este necesara consultarea medicului specialist. In majoritatea cazurilor se obtine vindecarea cu antimicotice topice (ex: sampoane cu sulfura de seleniu, lotiuni ce contin compusi imidazolici) aplicate local timp de 3 saptamani. Uneori, in formele extinse, se recomanda tratament sistemic (sub forma de comprimate) .

Antimicoticele sistemice se administreaza sub indrumarea medicului specialist intrucat prezinta efecte adverse (sunt hepatotoxice) si pot interactiona cu alte medicamente (daca pacientul urmeaza si alte tratamente) .

De asemenea este importanta pastrarea igienei riguroase personale si purtarea hainelor fabricate din fibre naturale ( ex: bumbac) .