Cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins par sa fi descoperit o metoda revolutionara de detectare a cancerului, precizia sa putand duce la diagnosticarea a pana la jumatate dintre maladii aflate in stadii incipiente, situatie care sporeste sansele vindecarii lor.
"Biopsia lichida", cum au denumit-o cercetatorii americani, presupune analiza rapida si precisa a unor probe de sange si identificarea prezentei unor urme de ADN tumoral de la celulele canceroase.
Potrivit MIT Technology Review, aceasta noua metoda inovatoare de detectare a cancerului s-a dovedit precisa in cazul a 80% dintre pacientii cu cancer in stadiu avansat, cu metastaze, respectiv in cazul a 47% dintre cei cu cancer localizat. Noul test reprezinta o alternativa viabila la alte metode de depistare a cancerului, care pot da rezultate fals pozitive, intrucat "biopsia lichida" cauta strict urme de ADN tumoral.
Metoda prezinta si dezavantaje, insa, precum imposibilitatea de a arata cu exactitate locul din care provin celulele canceroase. Insa dezvoltarea suplimentara va transforma testul intr-un instrument medical valoros, sunt de parere inventatorii sai, cu atat mai mult cu cat diagnosticarea timpurie a cancerului este vitala in cresterea ratei de supravietuire a pacientilor.