Indiferent daca trebuie sa tratati o afectiune oftalmologica sau o banala iritatie a ochilor, este necesar sa cunoasteti cat mai multe informatii despre folosirea corecta a picaturilor de ochi.
Aceste medicamente sunt prescrise pentru o gama larga de probleme oftalmologice, de la uscarea ochilor, alergii si infectii, pana la boli oculare severe, precum glaucomul.
Specialistii Academiei Americane de Oftalmologie spun ca pana si picaturile de ochi eliberate fara prescriptie medicala si utilizate incorect sau excesiv pot pune in pericol sanatatea ochilor. Tehnica utilizarii acestora, nu cantitatea, este importanta in obtinerea efectului terapeutic urmarit.
Inainte de toate, este important sa urmati pasii aplicarii corecte a picaturilor de ochi. Folositi o oglinda pentru a usura semnificativ procesul, in cazul in care nu puteti apela la altcineva:
- Spalati-va pe maini cu apa si sapun din abundenta.
- Verificati varful aplicatorului si asigurati-va ca nu este crapat sau deteriorat;
- Evitati sa atingeti aplicatorul de ochi, piele sau alta suprafata, pentru a nu-l contamina cu microorganisme care ar putea ajunge cu usurinta in ochi, la urmatoarea aplicare.
- Aplecati usor capul pe spate si trageti pleoapa inferioara in jos cu degetul aratator, astfel incat sa se formeze un mic "buzunar".
- Tineti aplicatorul cu varful in jos in cealalta mana si apropiati-l cat mai mult de ochi.
- Uitandu-va in sus, apasati usor pe recipientul in care se afla picaturile de ochi, astfel incat sa se scurga doar cate un strop sub pleoapa inferioara.
- Indepartati degetul aratator de la ochi si inchideti ochii timp de 1-2 minute, lasand capul in jos, ca si cum ati privi spre podea. Nu clipiti si nu strangeti pleoapele.
- Apasati cu un deget coltul interior al ochilor si stergeti cu un servetel substanta care s-a scurs sub ochi.
- Daca trebuie sa aplicati mai mult de o picatura in fiecare ochi, asteptati cel putin 5 minute pentru a repeta miscarea.
- Spalati-va pe maini pentru a elimina resturile de substanta.
Evitati si urmatoarele greseli de aplicare a picaturilor de ochi, evidentiate de expertii medicali.
1. O cantitate prea mare aplicata deodata
Una dintre erorile frecvente comise de oameni este folosirea unei cantitati prea mari de picaturi deodata. Ochiul are capacitatea de a retine un singur strop de substanta la o aplicare, ceea ce inseamna ca restul medicamentului ajunge sa se scurga inutil pe obraz.
Daca medicul v-a recomandat sa administrati 4 picaturi de ochi la 6 ore, aplicati cate un strop de substanta si asteptati cateva minute sa poata fi absorbit complet, inainte de o reaplicare.
2. Mai multe tipuri de picaturi de ochi utilizate concomitent
Daca medicul oftalmolog v-a prescris mai multe tipuri de picaturi pentru ochi in cadrul aceluiasi tratament, este important sa nu le aplicati simultan. Lasati o fereastra de cel putin 30 minute intre folosirea medicamentelor oftalmologice diferite. In caz contrar, substantele pot interactiona, cauzand arsuri oculare, lacrimare excesiva si alte tipuri de disconfort. In plus, combinarea picaturilor de ochi diferite poate insemna o eficacitate scazuta a acestora.
Intrebati medicul cum puteti alterna administrarea picaturilor prescrise si care sunt riscurile asociate cu folosirea lor concomitenta.
3. Neglijarea dozelor corecte
Ca orice alt medicament, picaturile de ochi trebuie sa fie administrate in dozele recomandate de medicul oftalmolog. Cand sariti peste doze sau le depasiti, riscati sa urmati un tratament ineficient sau chiar periculos pentru sanatatea ochilor dumneavoastra.
Medicii recomanda administrarea dozelor in timpul unei alte rutine preexistente (cand luati si alte medicamente, de pilda) sau programarea unei alarme care sa va reaminteasca de ora la care trebuie sa aplicati picaturile de ochi.
In cazul in care un pacient cu o afectiune oculara grava, precum glaucomul, nu isi aminteste daca a aplicat doza picaturilor de ochi la momentul potrivit, este de preferat sa foloseasca o picatura de medicament in mod preventiv. Insa aceste situatii trebuie sa fie exceptionale: abuzul de astfel de substante poate provoca o serie intreaga de complicatii nedorite, avertizeaza specialistii.
4. Saritul peste doze inainte de consultul medical
Folositi intotdeauna picaturile de ochi chiar si in ziua in care efectuati un control oftalmologic, cu exceptia situatiilor in care medicul v-a recomandat altceva. Scopul programarii este urmarirea eficacitatii tratamentului. Picaturile de ochi administrate nu vor compromite acuratetea evaluarii medicale.
5. Folosirea picaturilor de ochi expirate
Intrucat sunt folosite in cantitati mici, picaturile pentru ochi ajung sa nu fie consumate in totalitate pana la finalul unui tratament. In timp ce puteti sa le pastrati intr-un loc racoros si uscat mult timp dupa ce ati desfacut capacul, este totusi important sa verificati data lor de expirare inainte sa incepeti un nou tratament. Iar in aceasta situatie, cand simptomele unei afectiuni reapar, nu va grabiti sa refolositi picaturile de ochi prescrise de medic anterior. Apelati la un nou control medical, pentru a va asigura ca acestea sunt potrivite si de aceasta data.
6. Autodiagnosticarea
Nu va grabiti sa va tratati dupa propria intuitie cu picaturi de ochi alese la intamplare, altfel riscati sa agravati afectiunea. Pentru simptome minore, precum uscarea ochilor sau inrosirea acestora, puteti astepta 24-48 de ore inainte sa consultati medicul specialist. Insa daca apar simptome mai severe, precum pierderea vederii, consultati oftalmologul de urgenta.
7. Confundarea picaturilor de ochi cu alte medicamente
Verificati intotdeauna de doua ori recipientul inainte sa folositi picaturi pentru ochi. Specialistii spun ca nu de putine ori se intampla ca pacientii sa le confunde cu picaturile pentru urechi, aparand complicatii foarte grave, dificil de tratat.
8. Folosirea picaturilor de ochi cu lentile de contact
Daca purtati lentile de contact, este important sa le inlaturati inainte de folosirea picaturilor pentru ochi, deoarece ar putea interfera cu absorbtia corecta a medicamentului. Cititi cu atentie instructiunile de folosire si apelati la sfatul medicului daca aveti anumite nelamuriri despre utilizarea corecta a picaturilor de ochi.