Depresia este una dintre cele mai comune tulburari emotionale la nivel global, avand o prevalenta de peste 20%, si afectiunea asociata cu cea mai mare dizabilitate. Depresia clinica nu trebuie confundata cu starile de tristete care apar uneori in viata fiecaruia dintre noi.
Persoanele afectate de depresie clinica se simt triste si fara speranta saptamani de-a randul. De cele mai multe ori, acestea isi pierd interesul pentru lucrurile care inainte le faceau placere si au probleme cu somnul si alimentatia.
Totodata, le vine greu sa depuna efortul de a gasi solutii la problemele pe care le au, iar uneori nu se pot concentra suficient nici macar pentru a face lucruri simple sau placute. Uneori, persoanele deprimate se gandesc la sinucidere sau la faptul ca le-ar fi mai bine daca nu ar mai exista.
Fara tratament, simptomele se pot prelungi la saptamani, luni sau ani. Tratamentul adecvat insa ii poate ajuta pe majoritatea oamenilor care sufera de depresie. Ghidurile internationale recomanda o serie de tratamente medicamentoase si psihoterapeutice despre care exista dovezi stiintifice clare ca sunt eficiente in tratamentul depresiei. Dintre interventiile psihoterapeutice recomandate cea mai bine sustinuta stiintific este psihoterapia cognitiv-comportamentala.
Universitatea Babes-Bolyai, prin Departamentul de Psihologie Clinica si Psihoterapie, deruleaza in prezent un proiect pentru tratamentul psihologic al depresiei. Persoanele cu depresie pot beneficia de tratament psihoterapeutic ONLINE (prin Skype) sI GRATUIT.
Evaluare psihologica (1-2 sedinte)
Psihoterapie (12 sedinte individuale cu un psihoterapeut experimentat, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, care pot avea loc atat fata in fata, cat si online, prin intermediul internetului (SKYPE cu camera video)
Evaluare psihologica (1-2 sedinte)
Pentru a putea afla daca tratamentul oferit in cadrul acestui proiect ar fi indicat pentru dumneavoastra, puteti consulta lista de simptome descrisa mai sus sau puteti lua legatura cu unul din specialistii implicati in proiect. Echipa de psihologi a proiectului poate fi contactata, pentru intrebari si detalii suplimentare, folosind datele de mai jos.