10 moduri prin care sa preveniti imbolnavirile cand calatoriti

Generalitati

Atunci cand calatoriti, o prioritate ar trebui sa fie prevenirea eventualelor imbolnaviri care v-ar putea incurca major planurile.

In afara de raceala comuna, usor de capatat in mijloacele de transport aglomerate, riscati sa va alegeti si cu infectii stomacale sau cutanate, mult mai dificil de controlat la drum lung.

Cu cateva masuri de prevenire, insa, va puteti mentine sanatatea intacta chiar si in cele mai solicitante calatorii.

Prevenirea imbolnavirilor in timpul calatoriilor lungi

Cercetatorii au descoperit ca aproape 20% dintre persoanele care calatoresc in vacanta cu avionul acuza, in decurs de cateva zile, prezenta simptomelor de gripa si raceala. De vina sunt aerul uscat si neaerisit, spatiul limitat si transmiterea facila a germenilor de la un pasager la celalalt.

Schimbarea fusului orar si a modului de alimentatie, oboseala sau stresul acomodarii intr-o tara straina pot contribui si ele scaderea imunitatii organismului. Prin urmare, este esential sa stiti cum sa va feriti de germeni si de alte probleme de sanatate in timpul calatoriilor.

1. Urmati o cura prealabila cu echinaceea

Echinaceea este o planta medicinala apreciata pentru proprietatile sale de intarire a imunitatii, intrucat stimuleaza productia de celule albe, cu rol in lupta impotriva agentilor patogeni. Urmati o cura cu echinaceea cu 5 zile inainte sa plecati intr-o calatorie si continuati inca 5 zile, dupa ce reveniti din deplasare.

Doza recomandata de specialisti este de o lingurita de tinctura de trei ori pe zi sau o tableta de 500 mg dupa fiecare masa principala.

2. Protejati-va de germenii de la aeroport

In timpul controlului de rutina, inainte de imbarcarea in avion, va trebui sa va descaltati. Acea zona pe care au calcat milioane de oameni cu talpile goale poate gazdui colonii intregi de microbi, ceea ce inseamna ca un contact direct cu pielea piciorului se poate solda cu o infectie bacteriana sau fungica. O metoda excelenta de a va proteja de acest pericol este sa purtati sosete groase, pe care sa le schimbati ulterior. Acestea vor actiona ca o bariera intre talpa si agentii infectiosi de pe sol.

3. Folositi un spray cu solutie salina

Aerul uscat si neaerisit din avioanele comerciale favorizeaza debutul racelii comune. Ajutati mucoasa nazala sa ramana bine umezita si rezistenta impotriva virusurilor, folosind inainte de imbarcare un spray cu solutie salina. Reaplicati-l si in timpul zborului, daca exista persoane care stranuta si tusesc in jur. Va veti diminua considerabil sansele de a contacta raceala si gripa.

4. Pregatiti-va de un zbor lung odihnitor

Calatoria cu avionul sau deplasarile indelungate sunt obositoare si deseori stresante, de aceea este posibil sa aveti nevoie de un mic ajutor pentru a calatori intr-o stare de relaxare deplina. Ceaiul de musetel are un efect calmant foarte placut si va scapa de durerile musculare provocate de o pozitie incomoda. Intrucat actioneaza ca un sedativ natural, veti adormi mai usor, astfel incat sa ajungeti la destinatie cu bateriile incarcate.

5. Atentie la igiena mainilor

Spalati-va pe maini de fiecare data cand aveti ocazia si utilizati, din cand in cand, un gel igienizant ce poate fi folosit fara apa, care sa aiba cel putin 60%-70% alcool in compozitie. In acest fel, veti scapa eficient de germenii pe care ii preluati de pe clante, barele autocarului, accesoriile care acumuleaza bacterii (portofel, tastatura, geanta, etc.) si alte suprafete cu grad ridicat de contaminare. Statisticile medicale arata ca 60% dintre tavile de alimente folosite in avioane sunt contaminate cu bacteria Staphylococcus aureus, rezistenta la meticilina.

6. Pregatiti de acasa o trusa medicala de baza

Calatoriile lungi fac necesara pregatirea unei truse medicale care sa includa medicamente pentru tratarea diareei, antiinflamatoare (utile pentru febra, arsuri solare, crampe si dureri de cap), unguente pentru tratarea ranilor, arsurilor, iritatiilor si bandaje igienice.

Ar fi util sa va interesati in prealabil despre unitatile spitalicesti la care puteti apela in cazul unei urgente medicale si sa tineti la indemana numerele de telefon, pentru orice eventualitate.

7. Selectati cu atentie alimentele pe care le consumati

Expertii medicali va sfatuiesc sa evitati consumul de legume crude despre care nu stiti cat de bine au fost spalate. Aceeasi precautie este valabila si pentru laptele nepasteurizat, lactate si preparatele vandute de vanzatorii ambulanti pe strada sau la targuri.

Alegeti sa cumparati gustari de la tarabe in prima parte a zilei, cand sunt cel mai proaspete. Dupa expunerea indelungata la caldura si umiditate, aproape toate tipurile de alimente pot fi contaminate cu agenti patogeni cauzatori de toxiinfectii alimentare.

In anul 2010, Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA a emis o avertizare cu privire la toxiinfectiile alimentare provocate de mancarea servita pasagerilor in timpul zborului. Temperaturile ridicate omoara bacteriile din hrana, de aceea este important sa observati daca mancarea a fost incalzita bine in cazul in care este rece sau chiar congelata in centru, solicitati o noua portie. Asigurati-va ca gustarile si sandwichurile sunt servite in ambalaje din plastic.

8. Hidratati-va corespunzator

Un aport insuficient de lichide este o cauza de baza a slabirii sistemului imunitar, de vreme ce organismul isi pierde randamentul in lupta cu agentii patogeni. Consumati cat mai multa apa plata si ceaiuri din plante, pentru eliminarea toxinelor si mentinerea hidratarii pielii.

9. Acoperiti perna de la hotel cu un prosop curat

Includeti in bagajul de calatorie un prosop curat, cu care sa acoperiti perna de la hotel. Acest accesoriu al patului ajunge sa fie impregnat cu praf, acarienti si microorganisme provenite de la celelalte persoane care au utilizat perna, ce pot patrunde chiar si prin husa spalata.

10. Utilizati dispozitivele de ventilatie din avion

Atunci cand calatoriti cu avionul, ati putea avea reflexul de a inchide dispozitivele de ventilatie dispuse chiar deasupra capului, daca aerul este prea rece. Insa lipsa aerisirii poate fi vectorul contactarii germenilor, de aceea este important sa lasati aerul sa circule. Studiile arata ca avioanele dotate cu sisteme de ventilatie de calitate au rate mai scazute de transmitere a gripei si racelii, decat aparatele de zbor care nu exceleaza la acest capitol.