Ingrijirea pielii uscate nu este intotdeauna usoara. Descuamarea si senzatia de strangere a tesutului cutanat sunt doua simptome extrem de neplacute, care pot fi tinute sub control doar cu ingrediente speciale.
Nu toate produsele care promit ameliorarea pielii uscate functioneaza, motiv pentru care persoanele cu acest tip de piele isi gasesc cu greu cremele, lotiunile si serurile care chiar dau rezultate.
Daca va regasiti in acest scenariu, este necesar sa cunoasteti actiunea substantelor care va ajuta cu adevarat sa ingrijiti corespunzator pielea uscata.
Pielea uscata este ereditara, insa tendinta de deshidratare creste odata cu inaintarea in varsta, chiar si in cazul pielii mixte sau normale. Fara o ingrijire corecta, pot sa apara crapaturi inestetice, iritatii si prurit. Intrucat uscarea pielii survine de cele mai multe ori pe fondul unor cauze externe, fenomenul poate fi combatut cu usurinta prin tratamente topice. Urmatoarele ingrediente s-au dovedit a avea cea mai mare eficacitate in imbunatatirea aspectului pielii uscate.
1. Ceramide
Ceramidele sunt moleculele de lipide care se regasesc in membrana celulelor cutanate, cu rolul de a preveni pierderea umiditatii din tesutul cutanat. Din acest motiv, ceramidele naturale sau sintetice au fost adaugate in produsele de hidratare intensa a pielii, ajutand la restaurarea barierei functionale de retinere a apei in celulele cutanate.
Studiile de specialitate au descoperit ca pacientii diagnosticati cu psoriazis sau eczeme prezinta un nivel mult mai redus de ceramide in piele. Prin urmare, utilizarea produselor care contin aceste molecule asigura o hidratare profunda a tesutului cutanat cu tendinte de deshidratare.
2. Glicerina, glicoli si polioli
Aceste trei ingrediente sunt considerate a fi umectanti naturali, adica agenti care ajuta pielea sa absoarba umiditatea din mediu si sa o mentina in interior. Glicerina este un lichid dens fara miros si culoare, cu gust dulce. Aplicata direct pe piele, nu cauzeaza intepaturi sau alte senzatii de disconfort, fiind un ingredient intens utilizat in industria cosmetica.
Glicerina este adaugata in numeroase sapunuri si lotiuni hidratante, menite sa curete delicat, fara sa deshidrateze pielea. Glicolii si poliolii, cu actiune similara cu cea a glicerinei, se pot regasi in lista ingredientelor produselor cosmetice sub denumirea de propilenglicol si butilenglicol.
3. Acizi grasi esentiali
Acizii grasi esentiali indeplinesc numeroase roluri in organism, inclusiv pe acela de a furniza celulelor combustibilul de care au nevoie pentru indeplinirea proceselor biologice de baza, in special a hidratarii. Deoarece organismul nu poate produce singur acizi grasi esentiali, persoanele cu piele uscata trebuie sa consume alimente cu acesti nutrienti si sa foloseasca produse de ingrijire care ii contin.
Tratamentele preparate acasa cu ulei de masline, avocado, unt de shea sau ulei de migdale sunt recomandate pentru rehidratarea pielii uscate. Concomitent, puteti suplimenta aportul acestor grasimi sanatoase prin consumul de somon, macrou, nuci, soia, seminte de in si ulei de floarea soarelui.
4. Acid hialuronic
Moleculele acidului hialuronic pot sa absoarba apa intr-o cantitate mai mare de 1000 de ori decat greutatea lor. Din acest motiv, ingredientul a reusit sa revolutioneze piata cosmeticelor dedicate ingrijirii dificile a pielii uscate.
Actiunea rapida si eficienta a acidului hialuronic intretine functionalitatea colagenului si a elastinei, ajutand pielea sa se mentina supla si tanara. Mai mult decat atat, acidul hialuronic poate fi utilizat si de persoanele cu piele grasa, care nu pot utiliza umectanti uleiosi pentru hidratare, deoarece nu creste riscul aparitiei acneei.
5. Sodiul APC
Sodiul APC este sarea acidului piroglutamic, un aminoacid care se regaseste natural in proteine. Intrucat are proprietatea de a facilita absorbtia apei in celulele cutanate, este considerat un umectant eficient.
In plus, sodiul APC reduce pierderea apei din tesutul cutanat prin evaporare si contribuie la mentinerea echilibrului dintre uleiuri si grasimi (lipide) in piele. Extras din legume si ierburi (inclusiv alge), acest ingredient este folosit ca agent emolient in cremele hidratante. Atunci cand este preluat din uleiul de cocos, este utilizat pentru proprietatile sale emulsificatoare.
Tot sodiul APC are si efect anti-aging, mentinand integritatea matricei celulare cutanate si prevenind eficient pierderea apei din piele. Ingredientul reduce si inflamatiile, prevenind iritatiile si infectiile.
6. Lanolina
Lanolina face parte din categoria ingredientelor emoliente, recomandate pentru ingrijirea pielii uscate. Actiunea sa este puternic hidratanta, favorizand patrunderea adanca in tesutul cutanat a substantelor active.
In plus, lanolina este si reparator excelent al pielii uscate, solzoase, afectate de prurit sau crapaturi care sangereaza. Lanolina formeaza o bariera pe suprafata epidermei, prevenind evaporarea apei atunci cand pielea este expusa factorilor agresivi de mediu (vant puternic, aer uscat etc.).
Astfel se justifica introducerea acestui ingredient in unguente, creme si alte preparate farmaceutice.
7. Vaselina
Vaselina este un ingredient excelent pentru ingrijirea pielii uscate, terne si lipsite de stralucire. Substanta grasa derivata de la petrol, intra in compozitia pomezilor. Vaselina este moale, alba, inodora si octuoasa la pipait. Aplicata pe piele, ea nu este absorbita, ceea ce justifica utilizarea sa ca excipient in anumite pomezi.
8. Dimeticonul
Unul dintre ingredientele cele mai utilizate pe scara larga in produsele cosmetice, dimeticonul actioneaza ca un agent anti-spumare, protector pentru piele si balsam pentru par.
Acesta previne pierderea de apa prin formarea unei bariere de hidratare asupra pielii. Ca majoritatea silicoanelor, acest ingredient are o fluiditate unica. Atunci cand se aplica pe tesutul cutanat, creeaza un luciu subtil, iar pielea se simte catifelata si matasoasa la atingere. Aceasta substanta formeaza si o bariera protectoare pe piele si poate umple liniile fine si ridurile.