Impactul emotional al histerectomiei

Generalitati

Impactul emotional al histerectomiei, indepartarea pe cale chirurgicala a uterului pentru tratarea fibroamelor, endometriozei si a altor afectiuni genitale, este uneori neglijat atat de paciente, cat si de medici.

Aceasta situatie poate deveni periculoasa in cazul femeilor care prezinta deja o vulnerabilitate psihica, conducand deseori la depresie, stima de sine scazuta, probleme in cuplu sau schimbari bruste de dispozitie.

Efecte secundare ale histerectomiei asupra vietii sexuale

Pentru cele mai multe paciente supuse unei histerectomii, interventia nu este pregatita temeinic in prealabil. Medicul curant prezinta toate implicatiile fiziologice ale operatiei, iar pacienta este externata in doar cateva zile, dupa ce este considerata a fi apta din punct de vedere medical sa paraseasca spitalul sau clinica. Din pacate, femeia nu este intotdeauna avertizata de efectele acestei operatii asupra relatiei de cuplu si starii sale psihice.

O schimbare importanta este sesizata in intimitate, pe fondul mai multor factori biologici si psihologici. Chiar si dupa ce recuperarea este completa in urma operatiei, satisfactia sexuala scade. Unii cercetatori explica fenomenul prin rolul pe care colul uterin il joaca pentru producerea unui orgasm. Inlaturarea acestuia prin histerectomie totala implica un risc de diminuare a excitatiei, inhibare sexuala si nasterea unor frustrari cu impact asupra armoniei in cuplu.

Pentru unele femei, problemele sexuale dupa efectuarea unei histerectomii pot fi o continuare a dificultatilor preexistente, in cazul in care afectiunea care a condus la necesitatea acestei interventii s-a manifestat prin dureri si disconfort la contactul sexual. In aceasta situatie, pacienta poate sa evite intru totul relatiile intime in perioada post-operatorie.

Exista, totusi, si cazuri in care o histerectomie poate produce reactia opusa. Odata ce simptomele bolii dispar, o femeie poate observa ca receptivitatea sa sexuala creste. Lipsa preocuparii pentru o sarcina nedorita si capacitatea fiziologica de a intretine un act sexual fara disconfort contribuie la o relaxare deplina si la relatii intime mai satisfacatoare. Aceasta evolutie depinde in totalitate de reusita operatiei, stima de sine a pacientei si de armonia din relatia de cuplu.

Tumultul emotional al unei femei care a suferit o histerectomie poate fi cauzat si de reactia partenerului de cuplu in fata acestei transformari importante. Numerosi barbati nu inteleg pe deplin natura anatomiei feminine si rezultatele functionale ale histerectomiei, asumandu-si numeroase idei preconcepute despre sexualitatea post-operatorie a partenerei de viata. Odata ce un barbat asociaza indepartarea uterului cu pierderea libidoului si a feminitatii, poate sa aiba initiativa evitarii contactelor intime. Aceasta atitudine poate provoca o suferinta emotionala partenerei de cuplu, deja vulnerabila in urma interventiei cu potential traumatizant.

Pe de alta parte, histerectomia poate fi privita si ca pe o experienta care stimuleaza apropierea in cuplu, atunci cand cei doi parteneri comunica, tin cont de nevoile reciproce, isi menajeaza sentimentele unul altuia si se preocupa de solutionarea problemelor sexuale pe orice cale posibila.

Un studiu olandez, publicat in Jurnalul Britanic de Medicina, a descoperit ca placerea sexuala se poate chiar imbunatati in urma unei histerectomii, in cazul pacientelor cu un bun echilibru psihic si o relatie de cuplu implinita.

Schimbarile de dispozitie dupa histerectomie

Schimbarile de dispozitie in randul femeilor de varsta mijlocie sunt cauzate, de regula, de tulburarile hormonale specifice menopauzei. Unele paciente care sunt supuse unei histerectomii ajung la finalul vietii reproductive pe fondul interventiei chirurgicale si sufera de aceste simptome prematur.

Fara doar si poate, operatia de indepartare a uterului este o experienta stresanta in sine, insa efectele sale negative sunt alimentate si alte simptome neplacute, precum oboseala, transpiratiile nocturne, starile de irascibilitate sau uscaciunea vaginala. Toate acestea influenteaza si echilibrul emotional al unei femei, aparand schimbarile bruste de dispozitie.

Depresia dupa histerectomie

Orice operatie importanta poate favoriza instalarea depresiei, iar histerectomia nu face exceptie, cu atat mai mult cu cat marcheaza si sfarsitul vietii reproductive. Infruntarea acestei realitati incomode nu este usoara pentru nicio femeie. In plus, pacientele care asociaza feminitatea cu fertilitatea pot ajunge sa dezvolte o stima de sine scazuta, promotor frecvent al episoadelor depresive.

Declinul productiei de estrogen, indus de histerectomia partiala, joaca si el un rol in cresterea riscului de depresie. In cazul histerectomiei totale, cand ambele ovare sunt indepartate chirurgical, productia de estrogen este sistata complet, ceea ce poate conduce la schimbari de dispozitie, depresie, crize de plans, insomnie si irascibilitate.

Susceptibilitatea la probleme de natura psihologica si emotionala creste in cazul femeilor care au suferit de tulburari de anxietate inainte de interventia chirurgicala. In plus, histerectomia contribuie la acumularea de stres deja alimentata de alte schimbari ale varstei mijlocii, referitoare la viata profesionala sau familiala.

Tratarea tulburarilor emotionale dupa histerectomie

Multe dintre emotiile negative aparute in urma unei histerectomii trec de la sine, dupa fireasca perioada de recuperare. Insa atunci cand cand ele persista, este necesara interventia unui specialist, care poate evalua simptomele in mod corect.

Consecintele psihologice ale menopauzei induse pot fi combatute prin terapia de substitutie hormonala cu estrogen. Medicul poate depista si o eventuala legatura a simptomelor cu alte afectiuni, precum depresia cronica sau afectiunile tiroidiene.

Sedintele de psihoterapie si consiliere de cuplu sunt deseori solutia pentru recapatarea stimei de sine si solutionarea problemelor intime cu partenerul. Cu cat este interventia mai prompta, cu atat mai rapida este recuperarea emotionala in urma unei histerectomii.