Tulburarile de somn, precum apneea de somn, pot creste substantial riscul dezvoltarii bolii Alzheimer, potrivit cercetatorilor de la Universitatea California din San Francisco. Persoanele care nu se pot bucura de o odihna corespunzatoare pe timpul noptii sunt cel mai susceptibile diverselor forme de dementa, spun specialistii.
Oamenii de stiinta americani au facut publice rezultatele unui studiu efectuat pe un esantion extins de veterani de razboi, dedicat legaturii dintre tulburarile de somn si predispozitia la aparitia dementei. Cercetatorii au observat ca subiectii diagnosticati cu apnee de somn sau insomnie sunt cu 30% mai predispusi maladiei Alzheimer, decat veteranii care nu sufera de tulburari de somn.
In plus, riscul de dementa a crescut pana la 80% in cazul participantilor varstnici care sufera atat de insomnie si alte probleme de odihna, cat si de sindromul de stres post-traumatic. Cercetatorii au analizat dosarele medicale a peste 200.000 de veterani de razboi, cu varste de peste 55 de ani.
Intrucat s-a observat o prevalenta a tulburarilor de somn in randul pacientilor diagnosticati cu boala Alzheimer, oamenii de stiinta incearca acum sa afle daca ele sunt doar factori care cresc riscul debutului acestei forme de dementa sau sunt un simptom propriu-zis al bolii.