Durerile de cap, in special migrenele, afecteaza in mod direct viata sexuala.
Numerosi pacienti cu dureri recurente de cap sesizeaza ca acest disconfort are un impact negativ asupra modului de viata in general, chiar si in ceea ce priveste nivelul de satisfactie sexuala pe care il obtin.
Un bun control al migrenelor nu inseamna doar recapatarea puterii de munca sau eliberarea de disconfortul accentuat, ci si o viata de cuplu mai armonioasa.
Atunci cand o persoana prezinta simptome de durere, care persista mai mult de ora, isi pierde interesul pentru orice alta activitate, in afara de gasirea unui remediu pentru ameliorarea disconfortului. In cazul migrenelor, ritmul cotidian este cu atat mai afectat, cu cat simptomele sunt mai dificil de controlat.
Durerile intense diminueaza nivelul serotoniei, un neurotransmitator folosit de unele celule nervoase pentru a comunica. Serotonina mai este numita si hormonul placerii, iar deficitul acesteia poate conduce la stari de apatie si la scaderea libidoului. Pacientii care se confrunta frecvent cu dureri cronice sunt si mai predispusi la depresie, tulburare care suprima apetitul sexual.
O alta dovada a legaturii dintre migrene si viata sexuala sta in faptul ca unele persoane cu aceasta afectiune observa ca activitatea sexuala le intensifica durerile de cap. Din fericire, aceste cazuri sunt izolate in randul persoanelor diagnosticate cu migrene.
Medicamentele prescrise pentru controlul durerilor de cap, inclusiv al migrenelor, pot avea ca efecte secundare un libidou scazut si o capacitate redusa de a atinge orgasmul.
Migrenele produc si o sensibilitate crescuta la lumina, sunete si atingeri. In timpul crizelor, multi pacienti nu suporta sa fie mangaiati si sa interactioneze cu cei din jur, inclusiv cu partenerul de cuplu in intimitate.
Exista totodata o asociere stransa intre hormoni si migrene, femeile fiind cel mai des afectate de aceasta interactiune. Aproape 50% dintre pacientele cu dureri cronice de cap sesizeaza o amplificare a simptomelor in aproprierea menstruatiei, cand nivelul estrogenului si al progesteronului scade.
Tulburarile hormonale din timpul sarcinii sunt si ele strans legate de incidenta migrenelor. In perioada de graviditate, durerile de cap sunt mai frecvente sau cresc in intensitate.
Masura in care migrenele isi pun amprenta asupra capacitatii partenerilor unui cuplu de a obtine satisfactia sexuala a fost cercetata si in cadrul mai multor studii de specialitate.
Un studiu derulat in anul 2006 de cercetatorii Universitatii Wake Forest din SUA a evidentiat o tendinta interesanta in randul barbatilor si femeilor care sufera de migrene. Acestia se gandesc mai mult la actul sexual decat persoanele fara aceasta problema de sanatate, insa au un libidou mai scazut si sufera mai des dureri in timpul partidelor de dragoste.
Un alt studiu desfasurat in anul 2012 de oamenii de stiinta ai Universitatii din Pavia, Italia, a aratat ca femeile care sufera de dureri de cap frecvente si migrene sunt mai predispuse problemelor de natura sexuala. Peste 90% dintre participantele care au urmat un tratament pentru migrene au prezentat un libidou foarte scazut, in timp ce 29% dintre acestea au recunoscut ca viata lor de cuplu are de suferit din pricina disponibilitatii scazute pentru sex.
Cercetatorii italieni au observat ca, in multe cazuri, durerile de cap au intensificat starile de anxietate, in timp ce migrenele propriu-zise au putut fi asociate cu debutul durerilor in timpul actului sexual si cu o dorinta foarte scazuta de angajare in actul intim. La studiul amintit au participat 100 de femei, cu varsta medie de 40 de ani, care au urmat un tratament indelungat pentru migrene. Studiul a apelat la teste neurologice, analiza dosarului medical al participantelor si completarea de chestionare pentru analiza vietii sexuale.
Imbunatatirea vietii sexuale prin controlul migrenelor
Vestea buna este ca diagnosticul de migrene nu trebuie sa insemne abstinenta sexuala si probleme in cuplu. O viata sexuala multumitoare este posibila, prin accesarea a doua componente principale prevenirea si tratatea durerilor de cap si comunicarea cu partenerul de viata.
Intrucat exista mai multe tipuri de dureri de cap, tratamentul eficient este stabilit de un diagnostic precis si corect. Migrenele apar de obicei pe o singura parte a capului si sunt insotite de dureri pulsatile, greata, sensibilitate crescuta la lumina si zgomot etc. Alte persoane pot suferi de cefaleea de tensiune, care produce o durere surda la nivelul intregului scalp. Aceste dureri sunt in general cronice, aparand aproape zilnic fara un tratament adecvat. In comparatie cu migrenele, cefaleea de tensiune produce un disconfort mai mic si nu este exacerbata de actul sexual.
Este foarte importanta identificarea stimulilor durerilor de cap, indiferent de natura lor, asa cum sunt anumite alimente, mirosuri, schimbari barometrice, tulburari de somn, sindromul premenstrual, astfel incat sa se poata realiza o planificare mai buna a vietii sexuale (stabilirea perioadelor in care actul intim nu este o corvoada) si sa se poata evita declansarea simptomelor suparatoare.
Medicul curant poate recomanda un tratament medicamentos eficient in ameliorarea simptomelor si recapatarea disponibilitatii pentru sex.
Comunicarea deschisa si sincera cu partenerul de cuplu despre impactul migrenelor asupra capacitatii sexuale este esentiala in mentinerea armoniei in relatie. Partenerul afectat de migrene trebuie sa isi impartaseasca starile, sa isi asume vulnerabilitatea, sa nu il blameze pe celalalt pentru sensibilitatea sa si sa caute metodele cele mai bune pentru a-si trata afectiunea si a putea duce o viata sexuala normala.
Terapiile alternative care pot restabili echilibrul fiziologic, functia sexuala si starea generala de bine, pot ajuta si ele in acest caz. Printre ele se numara acupunctura, masajul, electrostimularea la nivelul pielii, reflexoterapia sau aromoterapia.