Alegerea ochelarilor de soare pare sa fie simpla la prima vedere, daca luati in considerare strict aspectul lor sau gradul de confort pe care il ofera.
Multi cumparatori cred ca pretul acestor accesorii indispensabile reflecta intocmai calitatea lor, insa specialistii in oftalmologie si optometrie contrazic aceasta convingere.
Utilizati urmatorul ghid util de achizitionare a ochelarilor de soare, astfel incat sa beneficiati de o protectie deplina impotriva efectelor distructive ale radiatiilor solare asupra sanatatii ochilor.
Leziunile oculare provocate de radiatiile solare sunt cumulative. Cu cat petreceti mai mult timp in mediul exterior cu ochii neprotejati de ochelari de soare, cu atat creste riscul de instalare a afectiunilor de vedere, intr-un anumit moment al vietii. Expunerea cronica la ultraviolete se poate creste susceptibilitatea la o gama variata de afectiuni oftalmologice, de la cataracta si excrescente benigne pe suprafata ochilor, pana la cancerul cutanat al pleoapelor sau al pielii din jurul ochilor si chiar melanomul ocular.
Lumina foarte puternica a soarelui poate irita ochii sau chiar arde corneea, favorizand aparitia unei afectiuni dureroase numita fotocheratita. Absorbitia radiatiilor UV de cristalin este o cauza frecventa a cataractei, iar lumina solara poate favoriza accelerarea procesului de degenerescenta maculara, pana in punctul in care se poate ajunge la pierderea ireversibila a vederii.
Prin urmare, rolul ochelarilor de soare este acela de a actiona ca un scut intre organele de vaz si razele ultraviolete (energie invizibila de inalta frecventa emisa de soare) si de lumina albastra (lumina vizibila de inalta frecventa).
Tot ochelarii de soare actioneaza ca un scut impotriva vantului, prafului si uscarii ochilor, facilitand buna desfasurare a condusului unei masini sau a sporturilor in aer liber.
Principala calitate a unei perechi de ochelari de soare performanti este detinerea unui filtru UV cat mai mare, care sa blocheze 75%-90% din lumina vizibila si 99%-100% din razele ultraviolete. Etichetele acestor accesorii de vedere pot fi uneori derutante, daca spun doar blocheaza razele UV, intrucat nu se mentioneaza proportia exacta.
Prin urmare, cautati ochelari de soare care au inscris pe eticheta gradul de protectie cat mai precis, precum absorb 90%-100% razele UV sau UV 400. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor va recomanda sa verificati daca exista urmatoarele informatii pe ambalajul sau montura ochelarilor de soare pusi la vanzare
- denumirea producatorului si adresa;
- numarul pentru categoria de filtru (0; 1; 2; 3; 4);
- numarul si anul standardului european (exemplu EN 18362005+A12007);
- avertismente speciale (neadaptat pentru conducerea automobilului, de pilda);
- tipul si performanta filtrului (fotocromic, polarizant, variabil);
- instructiuni de intretinere si curatare;
- instructiuni de utilizare in conformitate cu clasa produsului.
Verificati si soliditatea ochelarilor (rama sa nu prezinte proeminente sau defecte), sa nu permita deformari permanente mai mult de 2% fata de distanta initiala si sa utilizeze materiale care nu predispun la iritatii, reactii toxice si alte probleme.
Tot ANPC va recomanda sa achizitionati ochelari de soare doar din magazine sau raioane de specialitate, unde se elibereaza documente de cumparare, sa verificati daca ochelarii detin in mod vizibil, lizibil si imposibil de sters marcajul de conformitate CE, care atesta faptul ca lentilele corespund standardelor europene. Alte aspecte de care este bine sa tineti cont la alegerea unui astfel de accesoriu sunt
- Atat lentilele din plastic, cat si cele din sticla, filtreaza in mod natural o anumita cantitate de raze UV, insa plasticul policarbonat blocheaza aproape toate radiatiile. Protectia deplina anti-UV vine din substantele speciale transparente incorporate in lentilele ochelarilor de soare certificati.
- Lentilele mai inchise la culoare nu inseamna o protectie sporita. De fapt, lentilele negre care nu au fost fabricate pentru a bloca razele UV pot fi mai periculoase decat expunerea neprotejata, deoarece produc dilatatia pupilelor, permitand radiatiilor sa patrunda mai usor in ochi. Nuanta lentilelor ochelarilor de soare trebuie sa fie suficient de inchisa pentru a va impiedica sa va vedeti ochii cand priviti in oglinda, insa suficient de deschisa pentru a va permite sa observati cu usurinta obiectele din jur.
- Lentilele colorate reduc nivelul luminii vizibile, insa nu au niciun efect asupra protectiei anti-UV. Lentilele oranj, galbene sau aramii blocheaza lumina albastra si accentueaza contrastele, insa pot distorsiona culorile. Lentilele maronii si gri nu afecteaza perceptia culorilor si sunt recomandate pentru purtarea zilnica, chiar si in timpul condusului.
- Cu cat sunt ramele mai mari, cu atat mai bine. Ochelarii cu rame curbate blocheaza lumina care patrunde din partile laterale, insa pot distorsiona imaginea. Acestia sunt recomandati pentru practicarea activitatilor sportive.
- Cautati o categorie de pret intermediara, daca va intereseaza strict gradul de protectie de care beneficiati. Ochelarii de soare foarte ieftini prezinta, de cele mai multe ori, imperfectiuni optice, pe cand cei foarte scumpi nu va garanteaza in mod necesar o protectie mai mare.
- Pentru a verifica lentilele din prisma calitatii acestora, tineti ochelarii la lungimea bratelor si priviti in linie dreapta, la distanta. Cand miscati ochelarii de-a lungul traiectoriei, imaginea trebuie sa ramana regulata, fara distorsiuni.
- Daca purtati ochelari de vedere, puteti solicita medicului sa va recomande si ochelarii de soare potriviti, cu lentile fotocromatice. Acestea modifica in mod automat culorile in functie de luminozitate si sunt disponibile in mai multe variante de material (sticla, plastic sau policarbonat).
- Lentilele cu contract ridicat functioneaza similar cu un egalizator grafic stereo echilibreaza fasciculele de lumina, ajutand purtatorul sa vada lucrurile mult mai natural.