Caisele se numara printre fructele cu numeroase beneficii pentru sanatate, datorita continutului bogat in nutrienti care ajuta la tratarea indigestiei, constipatiei, bolilor cutanate sau chiar a anemiei.
Uleiul esential extras din caise poate contribui la vindecarea mai rapida a ranilor si a febrei musculare.
Caisele pot imbunatati sanatatea cardiaca si bolile respiratorii, fortifica sistemul osos si mentin echilibrul electrolitic in organism. Delicioase in stare proaspata, caisele pot fi introduse si in retete sanatoase, potrivite pentru sezonul cald.
Impresionantele beneficii pentru sanatate ale caiselor se datoreaza continutului generos de vitamine (A,C,K,E, niacina etc.), minerale (potasiu, cupru, mangan, magneziu si fosfor) si fibre alimentare.
Aceste fructe foarte accesibile pe timp de vara prezinta urmatoarele informatii nutritionale (pentru 100 grame de caise proaspete)
Tratarea constipatiei
Deoarece sunt bogate in fibre, caisele stimuleaza miscarile intestinale (au proprietati laxative), fiind recomandate pacientilor care sufera de constipatie. Fibrele ajuta sucurile gastrice si digestive sa absoarba nutrientii din hrana si sa proceseze mai usor alimentele, activand totodata miscarea peristaltica a tractului digestiv.
Imbunatatirea sanatatii osoase
Caisele au cantitati moderate si mari de minerale esentiale pentru dezvoltarea corecta a oaselor si mentinerea densitatii osoase. Calciul, fosforul, magneziul, fierul si cuplu indeplinesc roluri importante in formarea de materie osoasa. Oamenii de stiinta au descoperit ca mineralele din caise nu asigura doar cresterea corespunzatoare a oaselor, ci pot preveni chiar si instalarea afectiunilor osoase specifice inaintarii in varsta, precum osteoporoza.
Protejarea inimii
Continutul ridicat de vitamina C, potasiu si fibre alimentare din caise inseamna o buna sanatate cardiovasculara. Din acest motiv, specialistii sustin ca aceste fructe, consumate frecvent, protejeaza sistemul cardiac de numeroase boli, precum ateroscleroza, infarctul miocardic sau atacul vascular cerebral.
In timp ce vitamina C protejeaza inima de actiunea radicalilor liberi, potasiul scade presiunea arteriala relaxand vasele de sange, iar fibrele elimina excesul de colesterol care se poate depune pe peretii arterelor.
Reglarea nivelului fluidelor in organism
Nivelul optim al fluidelor in organism depinde, in principal, de actiunea a doua minerale sodiul si potasiul. Aportul important de potasiu din caise ajuta, asadar, la mentinerea echilibrului lichidelor in corp, respectiv la procesul de distribuire corecta a energiei catre organe si muschi.
Un echilibru desavarsit al eletrolitilor inseamna mai multa energie, risc diminuat de instalare a crampelor si o buna circulatie a sangelui.
Ameliorarea febrei
Sucul de caise este folosit pentru ameliorarea febrei, intrucat furnizeaza vitaminele, mineralele, caloriile si lichidele de care organismul are nevoie pentru a se detoxifia. Caisele au in compozitie substante antiinflamatorii, care ajuta la reducerea temperaturii interne a corpului. Tot proprietatile lor de reducere a inflamatiilor fac aceste fructe sa fie benefice si pentru controlul simptomelor artritei sau a gutei.
Tratarea unor afectiuni cutanate
Introduse in multe produse cosmetice destinate ingrijirii pielii, caisele pot fi si un remediu natural pentru numeroase afectiuni cutanate eczema, pruritul cutanat, scabia si alte boli dermatologice iritante. Portia generoasa de vitamina A si antioxidantii din caise transforma aceste fructe intr-un adjuvant de baza in mentinerea sanatatii pielii si intarzierea primelor semne de imbatranire.
Tratarea anemiei
Intrucat contin fier si cupru, caisele participa la formarea hemoglobinei, fiind utile in tratarea anemiei.
Reducerea riscului de cancer
Carotenoizii si alti antioxidanti din caise neutralizeaza afectele negative ale radicalilor liberi si previn, astfel, transformarea celulelor sanatoase in celule canceroase.
Ameliorarea simptomelor astmului
Uleiul esential de caise este un anti-astmatic eficient, ameliorand simptomele acestei boli respiratorii si detinand proprietati expectorante, care ajuta la prevenirea crizelor de astm.
Salata Caprese cu caise
Taiati rosiile cherry in jumatate si asezati-le pe un platou. Puneti deasupra fiecarei felii de rosii cate o felie de caise, apoi cate o felie de mozzarella si presarati deasupra busuiocul proaspat. Asezonati cu uleiul de masline, otetul balsamic si sare sau piper (optional).
Serbet rece de caise
Puneti zaharul, apa si caisele uscat la fiert intr-o oala la foc moderat si amestecati pana se dizolva zaharul. Luati amestecul de pe foc si asteptati pana cand caisele uscate se inmoaie bine (circa o ora).
Coaceti caisele proaspete intr-o tava mica la cuptor timp de 60 de minute, apoi decojiti-le si asteptati sa se raceasca. Introduceti in blender amestecul cu caise uscate, caisele coapte, sucul de lamaie si esenta de migdale si procesati pana obtineti o pasta fina, apoi strecurati piureul obtinut printr-o sita fina. Lasati totul la racit si introduceti amestecul la congelator.
Caise pe gratar cu branza Ricotta si fistic
Preincalziti gratarul si turnati zaharul intr-un bol mic, apoi treceti jumatatile de caise prin zahar si puneti-le pe gratar, intorcandu-le pe ambele parti timp de 3-4 minute (pana cand zaharul se caramelizeaza bine, iar pulpa fructelor devine moale).
Indepartati caisele de pe gratar, lasati-le sa se raceasca timp de 5 minute, apoi asezati deasupra branza ricotta si fisticul. Serviti imediat.