Renuntarea la fumat este una dintre cele mai dificile misiuni din viata unui fumator.
Societatea Americana a Cancerului estimeaza ca aproximativ 70% dintre persoanele care consuma regulat tigarete isi doresc sa abandoneze viciul si 40% dintre acestea incearca in fiecare an sa se elibereze de dependenta tutunului.
Sansele de reusita cresc direct proportional cu numarul de incercari, spun specialistii.
De ce este atat de greu sa renuntati la fumat se justifica atat prin dependenta fizica de nicotina, cat si prin numeroasele obstacole psihologice ce trebuie sa fie depasite.
Nicotina este mecanismul natural de aparare al plantei tutun impotriva daunatorilor. Considerata, in principiu, ca fiind o toxina, disputele privind gradul de toxicitate al nicotinei sunt aprinse, multe autoritati sustinand ca substanta ar fi la fel letala precum stricnina si de trei ori mai periculoasa pentru sanatate decat arsenicul.
In mod surprinzator, acest insecticid natural al plantei de tutun este atat de asemanator cu neurotransmitatorul acetilcolina in dimensiuni si polaritate, incat atunci cand ajunge la nivelul creierului uman, produce o serie de reactii chimice care ii permit sa controleze, direct si indirect, fluxul a peste 200 de neurochimicale, in special al dopaminei.
Este dificil sa intelegeti dependenta de nicotina si orice alta forma de adictie, fara o intelegere de baza a principalului neurotransmitator al motivatiei, dopamina. Aceasta substanta foloseste dorinta pentru a induce necesitatea satisfacerii unor nevoi necesare supravietuirii (setea, foamea etc.), dar si a unor nazuinte precum acceptarea in grupuri sociale, compania altor persoane, impulsul sexual si dorinta de a avea succes.
La instalarea senzatiei de foame, de pilda, mecanismul dopaminei este declansat. Neurotransmitatorul da nastere dorintei de a manca, iar cu cat anticiparea creste, se instaleaza poftele din ce in ce mai intense. Odata ce hrana este ingerata, fluxul dopaminei continua sa actioneze pana la nivelul peptidelor stomacale, ca in cele din urma sa transmita creierului ca satietatea s-a instalat, dar si sa induca o stare placuta de satisfactie.
Acelasi proces se petrece si atunci cand nicotina ajunge la nivelul creierului. Intregul mecanism al dopaminei este pus in functiune, pana la etapa finala - cea a satisfactiei. Odata ce nivelul nicotinei in sange scade, creierul genereaza dorinta de a consuma din nou substanta, iar cand fumatorul inhaleaza toxina, creierul elibereaza dopamina, aparand senzatia placuta de satisfactie.
Dupa ce este inhalata, nicotina are nevoie de doar 10 secunde pentru a ajunge la nivelul creierului, timp in care apar mai multe reactii fiziologice
- rata cardiaca si presiunea arteriala cresc;
- vasele de sange se contracta, cauzand scaderea temperaturii la nivelul membrelor;
- muschii se relaxeaza;
- undele cerebrale sunt afectate.
Pe masura ce o persoana continua sa fumeze, corpul se adapteaza si devine tot mai tolerant in fata substantei. Din acest motiv, intervine necesitatea de marire a dozei (de a fuma din ce in ce mai mult), astfel incat creierul sa transmita acelasi sentiment placut. Iar pentru ca nicotina este metabolizata cu rapiditate in corp, nivelul acesteia in fluxul sanguin scade in 1-2 ore, ceea ce inseamna ca sunt necesare sesiuni repetate de fumat in fiecare zi, pentru reimprospatarea efectelor acestui drog.
Intr-un anumit punct, se poate acumula suficienta nicotina in organism, incat sa fie necesar doar un anumit numar de tigarete pe zi pentru ca substanta sa se mentina la un nivel stabil. Ciclul se repeta la nesfarsit, conducand in cele din urma la dependenta, care face mult mai dificila renuntarea la fumat.
Companiile producatoare de tigarete folosesc aditivi si alte substante in afara de nicotina, astfel incat sa creasca nivelul de dependenta al consumatorilor.
Componenta psihologica a dependentei de nicotina nu este un aspect de neglijat, intrucat are o contributie importanta in dificultatea procesului de abandonare a viciului.
Fumatul este un comportament invatat, care conduce la adoptarea unor obiceiuri si stari ce ajung sa fie o parte integranta a modului de viata. Fumatorii isi asociaza viciul cu
- senzatiile fizice placute;
- eliberarea temporara de griji, tensiune, plictiseala sau oboseala;
- consumul cafelei si al alcoolului;
- incheierea unei mese copioase;
- socializarea placuta cu prietenii;
- prelungirea euforiei obtinute in urma unui act sexual;
- pauzele de la locul de munca etc.;
Intrucat fumatul este asociat cu numeroase aspecte placute ale vietii, abadonarea lui inseamna o rezistenta sporita in fata multor factori care amplifica dorinta de a aprinde o tigara (iesirile in oras cu prietenii, cafeaua de dimineata etc.).
Ca orice dependenta, si cea de tutun implica o stare de sevraj atunci cand organismul este privat de nicotina si de celelalte substante din tigarete. In general, simptomele experimentate, in afara de dorinta de a fuma, sunt
- iritabilitate crescuta;
- stare de agitatie si anxietate;
- depresie;
- dureri de cap;
- oboseala accentuata;
- tulburari de somn;
- dificultati de concentrare;
- cresterea apetitului alimentar;
- scaderea ratei cardiace;
- pofte alimentare accentuate;
- stari depresive sau de apatie.
Majoritatea manifestarilor sevrajului isi ating apogeul in prima saptamana de la renuntarea la fumat si incep sa dispara dupa doua saptamani de abstinenta. Alte efecte secundare, precum somnolenta si tusea, arata ca organismul se afla intr-o faza de vindecare si regenerare.
Fostii fumatori pot simti dorinta de a fuma timp de cateva luni, chiar si dupa ce simptomele sevrajului dispar. Aceasta necesitate poate fi alimentata de stres, compania altor persoane care fumeaza etc.
Persoanele care fumeaza mai putin de 10 tigarete pe zi pot abandona cu usurinta viciul, fara ajutorul medicamentelor. In caz contrar, inlocuitorii nicotinei (NRT) si bupropionul ajuta la ameliorarea simptomelor sevrajului. Alte produse care inlocuiesc nicotina, sub forma gumei de mestecat, a bandajelor, inhalantului sau a spray-ului nazal, au acelasi efect. Apelati la ajutorul unui specialist pentru identificarea celei mai bune forme de substituire a substantelor din tigarete.