Beneficiile expunerii la soare sunt mai putin popularizate decat pericolele actiunii razelor ultraviolete asupra sanatatii pielii.
In conditiile unei bune protectii a tesutului cutanat si a ochilor, prin aplicarea de lotiuni cu factor SPF de minimum 30 si purtarea ochelarilor si a palariei de soare, expunerea suficienta la soare are numeroase avantaje pentru sanatate in general.
Iar aceste efecte pozitive nu se limiteaza doar la stimularea productiei de vitamina D!
Inca din primii ani de viata, petrecerea timpului in bataia razelor calde de soare joaca un rol esential in dezvoltarea normala si mentinerea starii de sanatate. O baie de soare care dureaza intre 5 si 15 minute ajuta organismul sa produca mai multa vitamina D, al carei deficit inseamna un risc crescut de pierdere a densitatii osoase si de dezvoltare a afectiunilor cardiace si cronice. Vitamina D nu poate fi preluata integral din alimentatie si este necesara pentru
- sanatatea osoasa;
- prevenirea cancerului;
- intarirea sistemului imunitar;
- protectia impotriva dementei si a imbatranirii creierului;
- eliminarea grasimii in exces;
- ameliorarea simptomelor astmului;
- intarirea danturii.
De altfel, radiatiile ultraviolete au fost folosite din timpuri stravechi in tratarea diverselor afectiuni. Fototerapia este o metoda pretioasa de tratament pentru numeroase afectiuni dermatologice, ceea ce inseamna ca actiunea moderata a razelor soarelui poate avea mai multe efecte terapeutice.
Diminuarea riscului de dezvoltare a sclerozei multiple
Scleroza multipla este mai raspandita in randul populatiei tarilor aflate departe de Ecuator, si nu intamplator. Oamenii de stiinta au descoperit ca un factor de risc important in debutul afectiunii neurologice cronice este lipsa expunerii la soare (corelata cu deficienta in vitamina D) in primii 20 de ani de viata.
Alte studii efectuate in tari europene au observat ca bebelusii nascuti dupa luna octombrie sunt predispusi la un risc mai mic de scleroza multipla, decat cei nascuti dupa luna mai, motivul fiind acela ca mamele au avut un nivel mai ridicat de vitamina D in organism in timpul graviditatii, purtand sarcina in anotimpul cald.
Tratarea simptomelor psoriazisului
Expunerea la soare este foarte benefica pacientilor cu psoriazis. Subiectii unui studiu de specialitate au urmat o terapie cu baie de soare timp de patru saptamani. In 84% din cazuri, simptomele psoriazisului au disparut intr-o proportie multumitoare.
Tot razele soarelui au un efect benefic asupra pielii afectate de acnee, eczeme si infectii fungice.
Ameliorarea depresiei usoare
Exista multe demersuri stiintifice care au asociat imbunatatirea starii de spirit cu expunerea directa la lumina naturala. Unul dintre acestea a demonstrat chiar ca razele UVB cresc nivelul substantelor naturale antidepresive din creier. De altfel, in zilele insorite, creierul produce o cantitate mai mare de serotonina (asa-numitul hormon al fericii), comparativ cu zilele innorate.
Prevenirea afectiunilor cardiace
O noua cercetare publicata in luna aprilie 2012, in jurnalul Medicina Naturii din SUA, a scos in evidenta faptul ca razele puternice ale soarelui, chiar si lumina obisnuita a zilei, diminueaza considerabil predispozitia la un atac cardiac sau la aparitia complicatiilor grave dupa producerea acestuia.
Efectul dintre expunerea la soare si o rezistenta cardiaca superioara are legatura cu ritmul circadian al corpului, reglat de proteinele de la nivel cerebral. Lumina zilei reseteaza ceasul biologic si stimuleaza productia proteinelor din creier, vitale pentru controlul metabolismului cardiac in timpul unui infarct.
Mai mult decat atat, contactul direct cu razele soarelui ajuta la scaderea tensiunii arteriale in cazul persoanelor care sufera de hipertensiune. Literatura medicala europeana contine lucrari care vorbesc despre capacitatea razelor de soare de a penetra tesutul cutanat si de a curata sangele si vasele sanguine. Unele studii clinice arata ca pacientii cu ateroscleroza isi tin mai bine sub control afectiunea cu ajutorul expunerii regulate la soare.
Ameliorarea simptomelor sindromului Alzheimer
Cercetarile clinice arata ca expunerea la spectrul integral de lumina in timpul zilei ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului Alzheimer, prin reducerea nivelului de agitatie, asigurarea unui somn mai odihnitor si combaterea insomniei.
Inducerea remisiei cancerului de san
Medicul american Zane Kime a utilizat o metoda neobisnuita de tratament oncologic pentru pacientele diagnosticate cu cancer mamar le-a recomandat o terapie care combina baile de soare si dieta axata pe cereale integrale. Chiar si in cazurile cu cancer de san in faza terminala, specialistul a reusit sa opreasca evolutia cancerului ajuns in faza de metastaza.
Dezinfectarea ranilor
Razele soarelui ucid bacteriile periculoase, cauzatoare de infectii. Soldatii germani din Al Doilea Razboi Mondial stiau de descoperirea facuta de castigatorul premiului Nobel in anul 1903, Niels Finsen, care a demonstrat masura in care expunerea la soare ajuta la dezinfectarea si vindecarea ranilor.
Reducerea nivelului de colesterol
Soarele ajuta la transformarea colesterolului excedentar din sange in hormoni steroizi, necesari pentru reproducere. In absenta luminii naturale, se petrece fenomenul contrar hormonii sexuali sunt transformati in colesterol.
Intarirea sistemului imunitar
Limfocitele sau globulele albe ale sangelui, specializate in lupta cu infectiile, se inmultumesc sub efectul razelor naturale ale soarelui.
Imbunatatirea calitatii somnului
Atunci cand lumina naturala intra in contact cu organele de vaz, nervul optic trimite un mesaj glandei cerebrale care produce melatonina (hormonul necesar inducerii somnolentei), prin care ii comanda oprirea secretiei acestei substante pana la apusul soarelui. Astfel, expunerea la razele UV din timpul zilei creste productia de melatonina noaptea, care asigura un somn odihnitor si neintrerupt. Nivelul redus al hormonului cauzeaza tulburari de somn, in special in randul adultilor in varsta.