Cercetatorii americani de la Universitatea din Washington, care au folosit celule stem embrionare pentru regenerarea tesuturilor musculare ale inimii la maimute, sustin ca procedeul s-a dovedit a fi un succes si ca tehnica este gata pentru a fi testata pe oameni in patru ani.
Savantii americani au facut un progres impresionant in cercetarea privind folosirea celulelor stem embrionare pentru tratarea insuficientei cardiace si restabilirea functiilor normale a acestui organ.
Pana la acest studiu, nu se stia daca se pot obtine suficiente celule din cele stem embrionare pentru a reface testurile afectate ale inimii animalelor care au o dimensiune si fiziologie a acestui organ asemanatoare cu cea a oamenilor.
Cercetatorii americani au reusit sa obtina un numar de zece ori mai mare de astfel de celule decat in studiile anterioare. Acestia au indus atacul de cord la maimute macac care se aflau sub anestezie, apoi au injectat in testuturile afectate ale inimilor acestora un miliard de celule derivate din celulele stem embrionare umane.
La trei luni distanta de la experiment, celulele au fost absorbite sau integrate cu succes in tesutul muscular al inimii animalelor si au fost observate imbunatatiri in starea de sanatate, semn ca studiul poate trece la etapa testelor clinice pe oameni