Cum va afecteaza zaharul sanatatea picioarelor

Generalitati

Numeroase alimente din dieta omului modern, inclusiv cele bogate in zahar, afecteaza sanatatea picioarelor prin cresterea nivelului inflamatiilor in organism.

Desi membrele inferioare sunt rareori luate in seama cand vine vorba despre impactul alimentatiei asupra formei fizice, acestea sunt printre primele regiuni anatomice care au de suferit de pe urma alegerilor nutritionale incorecte.

Excesul de zahar si bolile picioarelor

Zaharul este un ingredient controversat, adaugat in numeroase produse procesate consumate la scara larga de populatia globului, care poate fi asociat in mod direct cu imbolnavirea picioarelor. Dieta adoptata de majoritatea oamenilor moderni depaseste cu mult doza zilnica recomandata de maximum 37 de grame de zahar pentru barbati si 25 de grame pentru femei, de vreme ce acest ingredient se regaseste, sub diverse forme, in numeroase produse alimentare disponibile pe piata.

In afara efectelor sale nocive directe asupra starii de sanatate (ingrasare si predispozitia de instalare a diabetului), zaharul mai ridica si alte pericole de temut poate crea dependenta, fenomen care il face cu atat mai greu de evitat, precum si imbolnavirea membrelor inferioare.

Medicii podologi spun ca zaharul, alaturi de alte substante nesanatoase provenite din hrana (carbohidratii rafinati si grasimile saturate), cresc alarmant nivelul inflamatiilor in corp, inclusiv la nivelul picioarelor.

Aceste inflamatii se pot resimti prin instalarea faciitei plantare, un raspuns inflamator cronic al structurii de rezistenta a piciorului, care sustine arcul medial longitudinal al talpii. Fascia plantara nu este foarte flexibila si, de aceea, in urma acestor socuri repetate pot aparea mici rupturi la nivelul ei. Efectele inflamatorii ale zaharului in organism pot induce, totodata, simptomele acestei afectiuni.

Cresterea nivelului de glicemie in sange, prin consumul prea mare de zahar, contribuie in egala masura la accentuarea inflamatiilor din organism, care pot agrava anumite vulnerabilitati preexistente ale membrelor inferioare.

Intrucat abuzul de zahar conduce la ingrasare, picioarele sunt obligate sa sustina o greutate suplimentara, ceea ce inseamna ca presiunea sporita de la nivelul talpilor poate fi un factor de aparitie a afectiunilor talpii, dar si a leziunilor vaselor de sange (varicele).

Nivelul crescut al glicemiei poate afecta integritatea nervilor din regiunea picioarelor, afectiune care poarta numele de neuropatie periferica, boala raspandita in randul diabeticilor. Exista mai multe tipuri de neuropatie diabetica, insa cel mai comun dintre acestea este cea periferica, ce se manifesta in special la nivelul membrelor inferioare.

Pacientii diagnosticati cu diabet prezinta, totodata, un risc crescut de probleme circulatorii si infectii. Din acest motiv, medicii le recomanda mentinerea curateniei picioarelor, protejarea lor cu incaltaminte potrivita si efectuarea de controale medicale regulate.

Dieta recomandata pentru sanatatea picioarelor

Picioarele sunt structuri anatomice deosebit de complexe. Ambele membre inferioare detin peste un sfert din totalul oaselor corpului - cate 26 fiecare. Desi constituie fundatia trupului, picioarele nu sunt statice, ci masinarii agile si dinamice, cu cate peste 100 de tendoane, muschi si ligamente, obligate sa suporte o presiune majora in timpul miscarii.

Muschii si ligamentele mentin unitatea oaselor picioarelor si le permit acestora sa se indoaie, pentru a asigura echilibrul si stabilitatea in timpul mersului, alergatului sau dansului. Prin urmare, functionalitatea organismului depinde in mare masura de sanatatea picioarelor. In afara de purtarea unor piese de incaltaminte confortabile, adoptarea unei diete echilibrate este o conditie obligatorie de mentinere a starii bune de functionare a picioarelor.

Alimente pentru ligamente sanatoase

- Ananas. Acest fruct tropical este o sursa excelenta de enzime care ajuta corpul in procesul repararii ligamentelor lezate.

- Broccoli. Continutul bogat de vitamina C din aceasta leguma crucifera asigura productia de colagen, substanta din care sunt alcatuite tendoanele si ligamentele.

- Sardine. Acestea furnizeaza cantitati importante de calciu, mineral vital pentru mentinerea unor ligamente puternice.

Alimente pentru sanatatea oaselor picioarelor

Lactatele, precum laptele, iaurtul sau branza telemea, sunt surse excelente de calciu si vitamina D, componentele de baza ale oaselor puternice si rezistente. Alte surse alimentare ale acestor nutrienti sunt

- Spanacul. Furnizeaza un aport bogat de calciu si este o alternativa excelenta la lactate.
- Somonul. Bogat in acizi grasi omega-3, acest peste este si o sursa potenta de vitamina D, necesara pentru intarirea oaselor picioarelor.
- Sucul de portocale fortificat. Acest aliment este imbogatit cu calciu si vitamina D, tocmai pentru a servi drept intaritor alimentar pentru sistemul osos.

Alimente pentru sanatatea musculaturii picioarelor

Chiar daca muschii picioarelor pot parea mici si greu de remarcat, forma lor optima este esentiala pentru sanatatea si functiile membrelor inferioare. Pentru a-i ajuta sa se mentina in forma, consumati mai des

- Branza telemea. Reprezinta o sursa bogata de proteine din zer, care contribuie la fortificarea musculaturii, inclusiv pe cea a picioarelor.

- Fulgii de ovaz. Sunt o sursa importanta de carbohidrati complecsi, dar si de proteine care ajuta la regenerarea muschilor obositi.

- Ciresele. Pline de antioxidanti, aceste fructe contribuie la diminuarea nivelului inflamatiilor in organism si atenueaza durerile musculare, mai ales dupa un antrenament fizic intens.

Alimente pentru sanatatea pielii picioarelor

Pielea picioarelor are un rol major de protectie a memebrelor inferioare, fiind totodata predispusa leziunilor diverse. Cateva alimente care contribuie la mentinerea integritatii sale sunt

- Nucile. Intrucat contin rezerve importante de acizi grasi esentiali, imbunatatesc elasticitatea pielii picioarelor.

- Ciocolata neagra. Flavonoizii din ciocolata neagra (neindulcita) protejeaza impotriva efectelor nocive ale razelor ultraviolete.

- Rodiile. Furnizeaza cantitati importante de antioxidanti, care contracareaza efectele nocive ale radicalilor liberi si mentin pielea supla, sanatoasa si elastica.