Moduri istete prin care sa faceti preparatele de Paste mai sanatoase

Generalitati

Preparatele de Paste au o reputatie mai putin admirabila din prisma caloriilor pe care le furnizeaza.

Desi sunt gustoase si stabilesc atmosfera sarbatorilor pascale, sunt pline de grasimi saturate, carbohidrati si zahar. Vestea buna este ca specialitatile culinare pascale pot lua o forma prietenoasa cu silueta, cata vreme sunt preparate cu ingrediente atent alese, care stirbesc o buna parte din calorii.

Ingrediente pentru retete de Paste sanatoase

Retetele de Paste pot fi cu usurinta reinventate, astfel incat sa pastreze gustul apetisant pentru care sunt indragite si sa scape in acelasi timp de caloriile suplimentare. Cateva ajustari in modul de preparare a bunatatilor de sarbatoare sunt suficiente pentru eliminarea riscului de ingrasare.

In linii mari, este bine sa respectati urmatorii pasi prin care meniul de Paste poate deveni mult mai dietetic

- Inlocuiti toate lactatele integrale cu variantele lor degresate.
- Folositi doar albusurile de ou pentru toate retetele cu ou intreg (doua albusuri sunt echivalentul unui ou intreg).
- Gatiti cu carne de pasare sau macra (fara grasime) si indepartati pielea inainte de gatire (aceasta contine cea mai mare cantitate de colesterol).
- Utilizati ulei de masline sau de rapita in locul celui de floarea soarelui.
- Folositi jumatate din cantitatea obisnuita de ulei din retetele traditionale.
- In loc de unt, margarina sau ulei in prajiturile coapte, folositi suc de fructe, smantana degresata sau piure de fructe.
- Injumatatiti cantitatea de unt din toate retetele si adaugati crema de branza sau smantana degresate, acolo unde aveti nevoie sa inlocuiti grasimea necesara.
- Daca pregatiti negrese, folositi fasole neagra fiarta si facuta piure in loc de faina; prajitura iese delicioasa, dar cu mai putin gluten si carbohidrati.
- Inlocuiti faina alba cu cea integrala, mai bogata in fibre si mai sanatoasa pentru digestie.
- Substituiti zaharul obisnuit cu sos natural de mere, care furnizeaza dulceata necesara preparatelor, fara caloriile excedentare (aceasta varianta se aplica de minune fursecurilor si prajiturilor cu aluat).
- Piureul de mere inlocuieste cu brio untul, uleiul sau orice tip de grasime necesare pregatirii deserturilor coapte, printre care se numara si pasca, briosele sau cozonacul.
- Faina de migdale este un excelent inlocuitor al fainii din grau, furnizand proteine, grasimi esentiale omega-3 si o aroma delicioasa. Tineti cont ca pentru 100 grame de faina alba, echivalentul este de circa 25 de grame de faina de migdale.
- In locul untului plin de grasimi, puteti adauga in retete piure de avocado. Acesta din urma furnizeaza grasimi sanatoase si are aproape aceeasi consistenta ca si untul, atunci cand ajunge la temperatura camerei.
- In loc de glazurile clasice de prajituri sub forma de creme consistente, apelati la bezea doua lingurite contin doa 40 de calorii si 6 grame de zahar, fara grasimi, pe cand o crema obisnuita in aceeasi cantitate furnizeaza 100 de calorii, 14 grame de zahar si 5 grame de grasimi.
- Vanilia poate oricand sa ia locul zaharului in prajituri si bauturi aromate.
- Piureul de banane este un alt ingredient secret care poate sa inlocuiasca orice sursa de grasime necesara in preparate, gratie consistentei vascoase si gustului deosebit.
- Biscuitii graham sunt recomandati pentru toate retetele care implica folosirea de piscoturi sau biscuiti dulci obisnuiti din faina rafinata.
- Stevia este un indulcitor natural, cu foarte putine calorii si de 300 de ori mai dulce decat zaharul. Atentie cum o adaugati in mancare in loc de 50 de grame de zahar, folositi o singura lingurita de stevie lichida sau doua linguri de stevie pudra.
- Uleiul de masline este un substituent excelent al untului si va ajuta sa reduceti aportul de grasimi saturate, crescandu-l pe cel de grasimi esentiale omega-3.
- In loc de piure sau garnituri consistente cu cartofi, serviti la masa conopida gratinata pregatita la cuptor.
- Gatiti carne de bizon in loc de carnea de vita obisnuita, pentru o cantitate de aproape doua ori mai mica de grasimi saturate.
- Serviti lipii calde la masa, in locul painii obisnuite, pentru a consuma cu 40% mai putine calorii.
- Adaugati iaurt grecesc in salata de ton sau de pui, in locul maionezei.
- Inlocuiti crutoanele din salate din fructele oleaginoase preferate.

Trucuri pentru diverse retete de Paste

Medicii nutritionisti au si sfaturi punctuale de inlocuire a ingredientelor din retetele festive, care va pot fi de folos in sesiunile de gatit dietetic.

- Briose cu afine. Utilizati circa 2 linguri de ulei de rapita pentru aluatul a 12 briose si inlocuiti restul de ulei din reteta cu iaurt sau smantana degresate.

- Prajitura cu cafea. Adaugati 60g de margarina sau unt din rapita si substituiti restul de grasime din reteta cu crema de branza dietetica sau piure de fructe (mere, pere, piersici, prune etc.).

- Cartofi gratinati. Adaugati sunca de curcan, cu 50% mai putin decat in reteta originala. Folositi smantana si branzeturi degresate sau cu continut redus de grasime. Eliminati intru totul untul.

- Salate. Folositi maioneza amestecata cu smantana degresata pentru salatele cu acest ingredient si reduceti la jumatate continutul de grasime din dressingurile obisnuite, amestecand sosul cu suc de mere sau de portocale.

- Cheesecake. Utilizati crema de branza fina cu continut redus de grasime, in locul celei obisnuite. Folositi la prepararea blatului smantana degresata in loc de ulei sau unt. Inlocuiti jumatate din galbenusuri cu cate doua albusuri.

- Prajitura cu lamaie. In locul altor grasimi, folositi maximum 80 ml de ulei de rapita pentru fiecare tava. Restul grasimii necesare poate fi inlocuita de iaurt, smantana degresata sau crema de branza cu continut redus de grasime.

- Ciorba de miel. Folositi carne cat mai bine curatata de grasime si aruncati prima apa in care o fierbeti. Nu caliti legumele, adaugati-le direct in oala. In loc de oua intregi, dregeti ciorba doar cu albusuri. Folositi din belsug verdeturi si condimente, limitand cantitatea de sare.