Ce semnifica cuvantul "homeopatie"?
"Homeopatie" este un cuvant care este compus din doua cuvinte grecesti: homoios ("asemanator") si pathos ("boala"). Substante care ar provoca la omul sanatos anumite simptome, pot vindeca, in doze infinitezimale, boli a caror simptomatologie este asemanatoare. Ea actioneaza prin stimularea mecanismelor naturale ale organismului.
Ce este un medicament homeopatic?
Este un medicament preparat printr-o tehnica speciala plecand de la o substanta de baza, a carei origine este vegetala, animala, minerala sau chimica. Exista mai mult de 3000 de substante de baza numite suse de la care se pleaca in fabricarea medicamentului homeopatic, suse care sunt controlate foarte riguros (antipoluare, antiradiatii etc.).
Cum se prezinta medicamentele homeopatice?
Ele se prezinta cel mai adesea sub forma de tuburi cu granule sau tuburi-doza, dar mai pot exista si sub forma de picaturi, comprimate, unguente…
Ce semnifica CH?
CH este abrevierea de la Centezimala Hahnemanniana si indica faptul ca medicamentul a fost preparat dupa un procedeu de diluare succesiva, inventat de Dr. Samuel Hahnemann. Numarul care precedeaza CH-ul indica numarul de dilutii la care a fost supusa substanta respectiva. Este fundamental sa fie respectat de catre pacient numarul dilutiei prescris de catre medicul homeopat.
Care este campul de actiune al homeopatiei?
Campul de actiune al homeopatiei este vast si acopera cea mai mare parte a patologiilor curente: gripa, tulburari ORL repetitive, tulburari digestive, stress, insomnie etc.
Exista totusi un anumit numar de maladii pe care homeopatia nu le vindeca: e vorba de bolile grave evolutive (cancer, leucemii, boli sexuale transmisibile…) si acele boli care necesita interventie chirurgicala.
Cine este medicul homeopat?
Medicul homeopat este un medic care si-a completat formatia profesionala studiind tehnici de prescriere a medicamentelor homeopatice. El poate alege tratamentul (alopatic si/sau homeopatic) cel mai bine adaptat la cazul bolnavului.
Care sunt contraindicatiile si efectele adverse ale medicamentelor homeopatice?
Nu exista contraindicatii si efecte adverse cunoscute.
Tratamentele homeopatic si alopatic sunt compatibile?
Nu exista contraindicatii privind priza simultana de medicamente alopatice cu cele homeopatice. Pentru orice eventualitate pot fi luate alternativ.
Cand si cum se iau medicamentele homeopatice?
Respectati indicatiile medicului. In principiu, ele se administreaza la distanta de mese. Granulele si globulele se iau sublingual sau dizolvate in putina apa, in cazul sugarilor, iar comprimatele se sug.
Caror categorii de varsta pot fi administrate medicamentele homeopatice?
Tuturor categoriilor de varsta, de la sugari la persoanele varstnice, cat si femeilor gravide sau in perioada de alaptare.