Interviu Dr. Istvan Petak: Sa luptam impotriva cancerului cu medicamente specifice

Doctorul Istvan Petak, cercetator oncolog, farmacolog molecular, si pionier international in medicina oncologica personalizata, ne vorbeste, intr-un interviu exclusiv pentru sfatulmedicului.ro, despre cele mai noi terapii tintite in cancer, care maresc speranta de viata pentru bolnavii de cancer.

Cum puteti defini boala denumita cancer?

Cancerul este o boala a genelor responsabile de reglarea diviziunii celulare. Celulele noastre prezinta mici antene pe suprafata lor, care poarta denumirea de „receptori ai factorilor de crestere“. Organismul uman poate trimite semnale, de ex. hormoni, factori de crestere catre celule cu scopul de a stimula diviziunea celulara. Astfel, organismul poate regla numarul de celule existente in anumite tesuturi.

De exemplu, atunci cand o femeie are nevoie de un numar crescut de celule mamare pentru a alapta, hormonii produsi in vederea cresterii numarului de celule producatoare de lapte. Pielea noastra are zilnic nevoie de celule noi, precum si intestinele, plamanii si maduva osoasa.

Receptorii de crestere interactioneaza cu factorii specifici de crestere care activeaza un lant de molecule de semnalizare in interiorul celulelor. Mutatii ale genelor, care codifica informatiile privind fabricarea receptorilor si moleculelor de semnalizare pot cauza cancer.

Ne putem imagina receptorul mutant, de exemplu, ca fiind o pedala de acceleratie defecta a unui vehicul, care este blocata si accelereaza continuu vehiculul. Ne putem imagina molecula de semnalizare mutanta ca fiind o pompa de combustibil defecta, care pompeaza intotdeauna combustibil catre motor independent de pedala de acceleratie.

90% dintre aceste mutatii apar in timpul vietii in raport cu celulele noastre si numai 10% din numarul acestor modificari genetice sunt mostenite si pot fi transmise rudelor noastre. Mutatiile mostenite sunt prezente atat la nivelul celulelor noastre, cat si al sangelui. Noile mutatii somatice apar numai in celula tumorala, prin urmare trebuie sa fie analizat tesutul tumoral prelevat pentru biopsie si depozitat in departamentele de patologie.

Care sunt metodele de tratament „clasic“?

Chimioterapia si radioterapia ataca DNS in celula si induc moartea celulei sau inhiba diviziunea celulara. Cu alte cuvinte, tratamentele „clasice“ trateaza consecinta mutatiilor si nu moleculele de semnalizare responsabile in sine.

Trebuie sa subliniem faptul ca aceste terapii sunt, de asemenea, in proces de perfectionare si ca exista anumite tipuri de cancer care pot fi chiar vindecate cu tratamente oncologice „clasice“, iar in cazul altor tipuri de cancer pot prelungi viata si ameliora durerea. Noile tratamente special concepute reprezinta o noua optiune care completeaza arsenalul oncologilor, astfel ca, in prezent, terapiile „clasice“ si cele „noi“ sunt folosite in combinatie sau secvential.

Care sunt cele mai noi metode de diagnosticare?

Cancer Genome Atlas Project a descoperit 138 de gene cancerigene de tip „driver“ (pilot) in ultimii 10 ani. Toate tipurile de cancer sunt cauzate de mutatii la nivelul uneia sau mai multor (maxim 8) gene de acest tip. Acest lucru inseamna si ca, de exemplu, cancerul pulmonar este cauzat de mutatii genetice diferite, dar aceeasi mutatie poate cauza diferite tipuri de cancer.

In scopul de a stabili ce mutatii de tip „driver“ au cauzat imbolnavirea de cancer a unui pacient anume, trebuie sa apelam la diagnosticarea moleculara si la analiza secventei de nucleotide (A, T, G, C) a genelor cancerigene. Din punct de vedere tehnic, acum este posibila analiza tuturor genelor cancerigene pentru fiecare pacient in parte. Acest lucru se datoreaza inovatiilor tehnologice in domeniul asa-numitelor „sisteme de secventiere de ultima generatie“.

Aceste aparate pot analiza sute de gene in acelasi timp si in mod eficient. Secventierea in paralel a mai multor gene ne permite sa vedem in ansamblu profilul genetic al tumorii. „Secventierea de ultima generatie“ este cea mai recenta metoda de diagnosticare ce a permis accesul in sfera moleculara. Acesta reprezinta un pas la fel de important in istoria omenirii ca si descoperirea microscopului, care a permis accesul in sfera celulara.

In calitate de specialist si terapeut de renume la nivel international, care considerati ca ar fi metodele cele mai promitatoare dintre cele revolutionare de ultima generatie?

Exista deja peste 30 de terapii specifice in utilizare clinica si peste 200 de terapii specifice supuse studiilor clinice. Aceste terapii vizeaza in mod specific producerea de gene responsabile pentru dezvoltarea cancerului.

in opinia mea, cele mai promitatoare medicamente specifice sunt cele care vizeaza genele cancerigene de tip „driver“, care constituie cauza cancerului. Aceste terapii sunt de obicei foarte eficiente in cazul pacientilor a caror tumora contine gena mutanta specifica vizata de medicamentul respectiv. Trebuie sa identificam pacientul potrivit pentru medicamentul potrivit.

Aceasta descoperire este similara cu revolutia antibioticelor. Cu ajutorul antibioticelor atacam cauza pneumoniei, bacteria. Dar, ca si in cazul antibioticelor, trebuie sa ne asiguram ca gena care determina boala este sensibila la medicamentul respectiv, in caz contrar nu va fi de niciun folos. Diagnosticarea moleculara este foarte importanta, deoarece fiecare gena cancerigena dintre cele mai importante apare doar in mai putin de 10% din cazurile de cancer, astfel incat fiecare pacient are nevoie de un medicament specific diferit.

Celalalt domeniu extrem de interesant al oncologiei este imunoterapia. Exista deja cateva imunoterapii si vaccinuri pentru cancer in utilizare clinica, iar altele fac obiectul studiilor clinice. Misiunea noastra este de a-i ajuta pe pacienti sa aiba acces la aceste terapii, si aceasta cat mai curand posibil. Istoria se repeta. Vom invinge cancerul cu medicamente si vaccinuri specifice asa cum am invins bolile infectioase cu antibiotice si vaccinuri.

Care sunt beneficiile specifice ale acestora pentru pacient?

Desigur, exista diferente mari intre tipurile de tratament, insa medicamentele specifice aprobate isi ating obiectivul in raport cu tumora in 50-90% din cazuri la pacientii selectati. Acest lucru inseamna ca tumora se micsoreaza, dispare sau se opreste din evolutie.

Efectul dureaza aproximativ un an, iar apoi tumora incepe sa creasca din nou pe fondul unor noi mutatii. Vestea buna este ca exista speranta ca vom putea tinti si noile mutatii, cancerul devenind o boala cronica, la fel ca si hipertensiunea arteriala. Din fericire, medicamentele specifice au, de obicei, si mai putine efecte secundare decat terapiile „clasice“.

Date stiintifice recente arata ca pacientii a caror tumora contine mutatii genetice de favorizare a cancerului si in cazul carora nu sunt folosite medicamente specifice aflate deja in uz clinic trebuie sa beneficieze de medicamente specifice care se potrivesc profilului lor molecular supuse studiilor clinice.

Datele arata ca 70% din numarul pacientilor care participa la studii de compatibilitate au succes. De aceea este important sa testam si tintele, care pot fi asociate cu medicamente specifice aflate in studiu clinic. Chiar in acest moment putem asocia profilul molecular a 58 de gene cu cei 230 compusi tinta aflati in utilizare clinica si care fac obiectul studiilor clinice.

Care este pretul acestor metode inovatoare de diagnosticare si tratament?

Costul celor mai noi medicamente specifice se incadreaza in intervalul 2.000-10.000 euro pe luna. Acesta este motivul pentru care este foarte importanta si selectarea terapiei eficiente adecvate in scopul evitarii cheltuielilor inutile. Participarea si medicamentele aflate in studiu clinic sunt gratuite, dar pot exista costuri suplimentare de spitalizare si deplasare.

Costul testelor genetice complexe, de tip multiplex si serviciile de interpretare moleculara variaza intre 3500 si 7000 euro. Contravaloarea unui tratament specific de o luna echivaleaza cu obtinerea de informatii despre sute de medicamente specifice.

Cum putem preintampina aparitia cancerului?

Cea mai importanta preintampinare primara este renuntarea la fumat si pierderea excesului de greutate. Preintampinarea secundara consta in depistarea cancerului (screening). Printre cele mai importante se numara depistarea cancerului de col uterin, depistarea cancerului de colon si depistarea cancerului de san, deoarece acestea va pot salva viata.

Testarea genetica va poate ajuta sa hotarati cand sa incepeti procesul de screening. De exemplu, un barbat sau o femeie de varsta medie ar trebui sa se supuna unei colonoscopii la varsta de 50 de ani, dar pentru o persoana cu mutatii mostenite este prea tarziu. Pentru fumatori se recomanda efectuarea unei scanari CT in vederea depistarii cancerului pulmonar.

De regula, cancerul avanseaza extrem de rapid, iar in aceasta lupta dramatica fiecare minut conteaza. Ce ar trebui sa faca pacientul imediat dupa aflarea diagnosticului? Care sunt pasii pe care ii sugerati?

Este foarte importanta efectuarea unei biopsii, precum si histologia pentru a confirma tipul de cancer. Apoi, se impune efectuarea diagnosticarii imagistice de tip PET-CT, CT, MR pentru a afla imediat daca exista metastaze la distanta sau nu. in continuare, mostra de tesut tumoral trebuie analizata prin metoda diagnosticarii moleculare in scopul alegerii tratamentului potrivit. intregul proces de diagnosticare ar trebui sa dureze cel mult cateva saptamani.

In cazul in care exista un istoric familial de cancer, ce ii puteti recomanda pacientului ca metoda de preintampinare?

Este important de stiut ca, fiind constienti de existenta unui risc crescut de aparitie a cancerului in cazul nostru pe fondul testelor genetice, nu inseamna ca trebuie sa traim cu frica in san. Testul genetic nu ne prevede viitorul, insa reprezinta instrumentul care ne poate schimba viitorul. Metoda de prevenire trebuie personalizata in functie de nivelul de risc. Pentru majoritatea oamenilor, depistarea timpurie si mai frecventa a cancerului este suficienta.

Care sunt sugestiile dumneavoastra pentru imbunatatirea sistemului medical romanesc, astfel incat sa putem trata si vindeca pe cat posibil numarul maxim de bolnavi de cancer?

Cred ca tarile din Europa Centrala si de Est pot fi deschizatoare de drumuri pentru medicina personalizata. Aceste tari nu sunt destul de bogate pentru a cumpara toate medicamentele specifice pentru fiecare pacient in parte, dar sunt suficient de avansate din punct de vedere stiintific pentru a se folosi de marile oportunitati oferite de genetica moleculara pentru a selecta pacientii care intr-adevar beneficiaza cel mai mult de pe urma celor mai noi tratamente.

Lansat recent si in Romania, testul Oncompass este cel mai avansat sistem informaional de identificare a celei mai eficiente terapii personalizate intite bazata pe identificarea mutaiilor genetice care au determinat apariia si evoluia cancerului.