Modalitati moderne de a tine menopauza sub control

Generalitati

Menopauza este o etapa delicata in viata unei femei, perceputa in trecut ca pe o corvoada prin care orice femeie trebuie sa treaca si pe care sa o suporte cu stoicism, indiferent de neplacerile aferente.

De-a lungul timpului, specialistii au incercat sa schimbe viziunea negativista a femeilor cu privire la schimbarile aduse de menopauza si manifestarile sale, de vreme ce finalul vietii reproductive nu este sinonim cu sfarsitul bucuriei de a trai.

Cele mai moderne modalitati prin care sa tineti menopauza sub control va ajuta sa reduceti semnificativ orice suferinta legata de aceasta etapa delicata.

Schimbarea perceptiei despre menopauza

Semnele si simptomele menopauzei, definita ca intreruperea fiziologica a ciclurilor menstruale datorata incetarii secretiei hormonale a ovarelor (estrogeni si progesteron), sunt aceleasi dintotdeauna.

Modul in care femeile tin sub control toate transformarile aduse de menopauza s-au schimbat de-a lungul timpului, odata cu progresul medicinei si informarii mai bune a populatiei feminine de pretutindeni.

Astfel, fondatoarea programului national educational Red Hot Mamas din SUA, Karen Giblin, sustine ca femeile accepta tot mai constructiv provocarile fizice si emotionale asociate cu menopauza, acceptandu-le ca pe transformari naturale, de tranzitie intre doua etape majore ale vietii. Prin urmare, primul pas catre controlul modern al menopauzei este adoptarea unei perceptii mai pozitive asupra acesteia.

Desi menopauza inseamna, in sine, absenta ciclului menstrual pe o perioada de un an, termenul este utilizat deseori pentru a desemna simptomele experimentate de o femeie in perimenopauza, mai exact la finalul anilor sai reproductivi.

Statisticile medicale arata ca aproximativ 75% dintre femei au simptome ale menopauzei si circa 25% apeleaza la un tratament de specialitate pentru a le combate.

Manifestarile clinice ale perimenopauzei pot fi

- menstruatiile neregulate;

- sangerarile abundente;

- agravarea sindromului premenstrual;

- tulburarile de somn;

- bufeurile;

- uscaciunea vaginala;

- pierderea apetitului sexual;

- durerile articulare;

- tulburarile de memorie;

- tulburarile de dispozitie;

Nivelul scazut de estrogen mai poate afecta sanatatea inimii si densitatea osoasa.

Controlul modern al simptomelor menopauzei

Medicina moderna ofera o serie de tratamente pentru simptomele deranjante ale menopauzei, la care au acces toate femeile din tarile civilizate. Acestea sunt

- Terapia hormonala. Este cea mai eficienta cale de ameliorare a simptomelor perimenopauzei, precum uscaciunea vaginala sau bufeurile. Medicul specialist va poate recomanda cea mai buna optiune, in functie de necesitatile dumneavoastra. Tot acesta va poate oferi detalii despre riscurile acestui tip de terapie, in acord cu propriile predispozitii anatomice.

- Stimularea libidoului. Tulburarile de apetit sexual pot fi tinute sub control cu ajutorul cremelor pe baza de estrogen sau medicamentelor prescrise de medic in acest scop. Lubrifiantul poate reduce disconfortul provocat de uscaciunea vaginala si va poate ajuta sa obtineti nivelul de satisfactie cu care v-ati obisnuit in intimitate.

- Evaluarea densitatii osoase. Medicul poate decide efectuarea unor teste care masoara densitatea osoasa si care va tin departe de durerile articulare si alte probleme legate de integritatea sistemului osos. Daca aveti nevoie de un tratament medicamentos, medicul va poate recomanda unul pentru prevenirea afectiunilor de acest tip.

Exista si o serie de metode moderne care tin de modificarea modului de viata, ce va pot ajuta in lupta cu simptomele menopauzei. La varsta mijlocie, reprezentantele sexului frumos sunt de regula ocupate cu ingrijirea adolescentilor si a parintilor varstnici, ceea ce poate insemna un program de masa nesanatos, miscare insuficienta si odihna prea putina sau de proasta calitate.

Toti acesti factori stresanti poate face dificila infruntarea tuturor provocarilor legate de transformarile din organism. Din acest motiv, incercati sa

- Respectati un program regulat de miscare. Antrenamentele de tip aerobic, precum joggingul sau mersul in pas alert, va pot proteja inima si oasele. Exercitiile de forta va pot mentine oasele in forma, iar sesiunile de yoga sau Pilates va ajuta sa reduceti nivelul de stres. Sportul contribuie si la rezolvarea problemelor din dormitor, de vreme ce creste stima de sine si intensifica circulatia sanguina in zonele erogene.

- Acordati o atentie deosebita dietei. O alimentatie bogata in calciu si vitamina D ajuta, de asemenea, la prevenirea complicatiilor menopauzei, dar si la mentinerea greutatii sub control. Evitati bauturile fierbinti, vinul rosu si alimentele picante, produse care accentueaza intensitatea bufeurilor.

- Odihniti-va suficient. Un nivel ridicat de activitate fizica in timpul zilei va ajuta sa va odihniti mai bine noapte (evitati sportul inainte de culcare, altfel va avea efectul advers). Nu consumati cine copioase, renuntati la fumat si limitati pe cat posibil aportul zilnic de cofeina. Consumati un pahar de lapte cald inainte de culcare sau un ceai din plante. Evitati puiul de somn din timpul zilei si respectati un program regulat de odihna. Discutati cu medicul specialist despre eventualele tulburari de somn si urmati tratamentul corespunzator, daca este cazul.

- Nu ignorati tulburarile de dispozitie. Odihna suficienta si miscare va ajuta, in general, sa tineti sub control starile de dispozitie oscilatorii. Nu va suprasolicitati cu sarcinile zilnice si discutati cu medicul specialist despre eventualele simptome depresive. Alaturati-va unei comunitati de femei care se confrunta cu aceleasi probleme si apelati la tehnici de relaxare, precum exercitiile de respiratie sau tehnicile imaginative, astfel incat sa combateti cu succes stresul.

Vitamina C este un antioxidant puternic, fiind eficienta in cazul problemelor de piele, luarii in greutate si pierderii de masa osoasa asociate cu menopauza. Mai mult decat atat, vitamina C energizeaza organismul si reduce riscul de depresie.