6 mituri despre endometrioza, explicate!

Generalitati

La fel ca in cazul multor alte afectiuni frecvente, au luat nastere numeroase mituri despre endometrioza, o boala ginecologica in care tesutul care captuseste uterul (endometrul) se dezvolta in afara cavitatii uterine.

Chiar daca termenul suna cunoscut multora, manifestarile clinice ale endometriozei, raspandirea afectiunii si alte informatii reale despre endometrioza raman adevarate mistere in randul pacientilor.

Ce este endometrioza

Endometrioza este o problema de sanatate comuna in randul femeilor, decoperita de cele mai multe ori la nivelul ovarelor, trompelor uterine, tesuturilor uterine de legatura, suprafata exterioara a uterului sau peretele cavitatii pelviene.

Alte regiuni in care endometrul se poate extinde sunt vaginul, colul uterin, vulva, vezica urinara, intestinele sau rectul. In cazuri foarte rare, endometrioza se poate instala si in alte regiuni regiuni corporale, precum plamanii, creierul sau chiar pielea.

Simptomele cel mai des intalnite in cazul endometriozei sunt durerile la nivelul abdomenului inferior, pelvisului sau regiunii lombare. Intensitatea durerii creste pe masura ce boala este mai avansata, desi aceasta nu este tocmai o regula unele femei nu acuza dureri, desi boala afecteaza portiuni extinse, pe cand altele au mici excrescente, insa disconfortul este semnificativ. Alte manifestari clinice ale endometriozei pot fi

- crampele menstruale foarte dureroase;
- durerea cronica la nivelul zonei lombare si a pelvisului;
- disconfortul in timpul contactului sexual;
- durerile intestinale;
- urinari si defecatii dureroase in timpul menstruatiei;
- dificultatea de a obtine o sarcina;
- oboseala accentuata;
- diareea, constipatia, balonarea sau greata;

Excrescentele endometriozei sunt benigne (nu sunt canceroase), insa pot provoca numeroase probleme de sanatate. Boala poata sa apara in orice interval al perioadei fertile, insa este mai des intalnita in randul pacientelor de 30 si 40 de ani.

Idei preconcepute despre endometrioza

Medicii ginecologi constata frecvent ca numeroase femei au idei preconcepute despre endometrioza, unele provenite din datele medicale insuficiente din trecut, altele din pura dezinformare. Pe cele mai importante, le aflati mai jos!

1. Endometrioza provoaca dureri doar in perioada menstruatiei

Chiar daca durerile asociate cu aceasta afectiune ginecologica sunt mai intense in zilele de menstruatie, leziunile si inflamatiile produse de endometrioza pot fi resimtite sub forma durerilor de zi cu zi. Un studiu de specialitate efectuat pe un esantion relevant de paciente care au primit acest diagnostic arata ca 45% dintre acestea au acuzat durere in timpul contactului sexual, 29% la eliminarea fecalelor si 69% au suferit de dureri pelviene chiar si in afara perioadelor menstruale. Asadar, endometrioza nu se manifesta exclusiv prin crampe menstruale intense.

2. Endometrioza este mai raspandita in randul femeilor tinere caucaziene

La baza acestui mit sta o convingere medicala care dateaza din anii '70 si '80, perioada in care specialistii in ginecologie credeau ca femeile caucaziene de 20 si 30 de ani erau singura categorie de paciente predispuse riscului de a dezvolta endometrioza.

Abia la inceputul anilor '90, s-a ajuns la concluzia ca femeile de origine africana sau adolescentele sunt cel putin la fel de susceptibile la aceasta afectiune, factorii de risc anteriori fiind pusi pe seama faptului ca pacientele caucaziene aflate in floarea varstei s-au adresat mai des unui specialist dupa instalarea simptomelor.

Medicii spun ca orice femeie se poate imbolnavi de endometrioza, fie ca abia a implinit 16 ani sau se afla in pragul menopauzei.

3. Tratamentele cu estrogen sunt interzise dupa menopauza sau histerectomie

Un alt mit referitor la aceasta afectiune ginecologica spune ca femeile care au fost diagnosticate cu endometrioza nu pot urma un tratament cu estrogen dupa ce intra la menopauza sau sunt supuse unei histerectomii.

Specialistii spun ca exista un motiv intemeiat pentru care aceasta categorie de paciente sa nu beneficieze de suplimentarea estrogenului pentru a scapa de simptomele neplacute ale bufeurilor sau uscaciunii vaginale, de vreme ce endometrioza a fost tratata terapia hormonala nu conduce la reactivarea bolii, va asigura medicii ginecologi.

4. Femeile cu endometrioza au intotdeauna menstruatii abundente

Menstruatiile abundente nu sunt un simptom specific endometriozei, ci mai degraba adenomiozei, o afectiune caracterizata prin prezenta de tesut endometrial in grosimea miometrului (muschiul uterin). In cazul adenomiozei, glandele se infiltreaza in peretele uterului, in loc sa ajunga in afara acestuia.

Prin urmare, femeile pot avea atat menstruatii abundente, cat si menstruatii usoare, in cazul in care sufera de endometrioza.

5. Femeile cu endometrioza nu pot concepe un copil

In timp ce riscul infertilitatii este mai mare in cazul femeilor care sufera de endometrioza, multe dintre pacientele cu acest diagnostic nu intampina nicio dificultate de a concepe un copil (cu atat mai mult cu cat numeroase femei afectate de endometrioza nu stiu ca sufera de aceasta boala, din pricina absentei simptomelor).

Pentru a evita cat mai mult probleme de conceptie, medicii recomanda suprimarea menstruatiei pana in momentul in care pacienta isi doreste o sarcina. Acest lucru se poate realiza prin urmarea unui tratament cu pilule contraceptive continuu sau cu levonorgestrol DIU. In cazul in care o pacienta cu endometrioza nu reuseste sa ramana insarcinata in cateva luni de incercari, este foarte important sa se adreseze medicului specialist cat mai curand posibil.

6. Sarcina vindeca endometrioza

Din pacate, nu exista leac pentru endometrioza. In timpul sarcinii, organismul unei femei poate fi privat de oxigen, ceea ce inhiba simptomele bolii pe parcursul perioadei de graviditate, nu o vindeca. Specialistii spun ca, in cele mai multe cazuri, manifestarile clinice ale endometriozei revin dupa nastere si dupa incheierea alaptarii. La revenirea primei menstruatii, simptomele bolii reapar.