Ameliorarea intolerantei la gluten

Generalitati

Alimentele pe care le consumam au o influenta directa asupra nivelului de energie, asupra starii de confort si asupra sanatatii per total.

Daca din alimentatie lipsesc nutrimenti importanti, organismul va resimti lipsa acestora si functionarea sa normala va fi perturbata.

Exista insa si situatii in care trebuie sa evitam consumarea anumitor categorii de alimente pentru ca acestea nu sunt benefice pentru organismul nostru.

Intoleranta sau alergie?

Pentru a functiona la parametrii optimi, organismul are nevoie de o varietate de substante nutritive. De aceea, specialistii recomanda o alimentatie diversificata, bazata atat pe vegetale, pentru antioxidanti, vitamine, minerale, cat si pe produse animale, necesare in special pentru proteine si anumite minerale.

Organismul transforma hrana primita in energie prin procese complexe de descompunere si transformare, procese denumite generic digestie. Anumite persoane au insa dificultati in digestia unor categorii de substante nutritive din cauza unei cantitati insuficiente sau a lipsei complete a anumitor enzime implicate in acest proces.

Incapacitatea de a digera complet sau partial anumite alimente se numeste intoleranta alimentara. Aceasta se deosebeste de alergia alimentara, situatie in care organismul percepe anumite alimente ca fiind periculoase si declanseaza mecanismele de aparare impotriva acestora.

Intoleranta la gluten, o problema frecventa

Intoleranta la gluten este printre cel mai des intalnite forme de intoleranta alimentara. Glutenul este o proteina continuta in special de cereale precum graul, secara sau orzul.

Dintre acestea, cel mai des utilizat in alimentatie este graul, planta folosita adesea pentru prepararea painii, pastelor sau biscuitilor. Intoleranta la gluten se poate manifesta prin forme mai usoare, cu simptome trecatoare, sau forme mai grave, cu manifestari puternice (boala celiaca).

Simptomele intolerantei la gluten difera de la o persoana la alta, in functie de specificul fiecarui organism. De cele mai multe ori, aceasta poate fi recunoscuta prin aparitia unor manifestari neplacute la nivel digesiv, si nu numai, in urma consumarii produselor cerealiere cu continut de gluten.

Durerile si crampele abdominale, balonarea, crizele alternative de diaree si de constipatie sunt cateva dintre problemele cauzate de intoleranta la gluten. Pe langa acestea mai pot aparea si stari de oboseala, de greata sau varsaturi.

Scaderea brusca in greutate, urticaria, problemele gingivale si dentare sau caderea parului sunt alti indicatori ai acestei probleme alimentare.

Ce putem face

Este recomandat ca persoanele cu intoleranta la gluten sa evite consumul de produse care contin aceasta proteina, alimente pe baza de grau, secara sau orz.

Pot fi introduse in alimentatie produse pe baza de hrisca, malai, qinoa, mei sau substitute precum painea sau pastele din porumb, orez, cartofi sau tapioca. Impotriva intolerantei la gluten sunt benefice si suplimentele alimentare cu probiotice, care ajuta la descompunerea acestei proteine.

De asemenea, studii efectuate in Finlanda arata ca probioticele reduc efectele negative ale glutenului la nivelul celulelor intestinale.