7 lucruri pe care medicii dermatologi vor sa le transmita pacientilor

Generalitati

Medicii dermatologi se confrunta zilnic cu plangeri asemanatoare ale pacientilor, fata de care au anumite pareri ramase deseori nerostite, din diverse motive.

Ce ganduri ascunse pastreaza acesti specialisti doar pentru ei insisi sau ce lucruri ar vrea ca pacientii sa stie inainte sa programeze un consult, aflati mai jos!

Ce ar vrea dermatologii ca pacientii lor sa stie

Comunicarea dintre medic si pacient este foarte importanta, insa in ciuda acestui fapt, ea ajunge sa fie deficitara in unele cazuri. Din lipsa de timp sau pe fondul altor retineri personale, specialistii in dermatologie ar putea omite sa transmita urmatoarele informatii utile pacientilor pe care ii consulta.

1. Mentionati toate problemele dermatologice cand faceti o programare

Timpul medicilor dermatologi este foarte pretios, iar cand pacientii nu tin cont de acest aspect important, procesul terapeutic poate avea de suferit. Altfel spus, cand o persoana programeaza un consult pentru administrarea unei injectii cu Botox, medicul ii va aloca un anumit interval pentru aceasta procedura.

Iar cand acest pacient solicita pe loc si o evaluare a alunitelor de pe corp, ca apoi sa isi aminteasca de faptul ca ar vrea sa scape si de pungile de sub ochi, programul prestabilit va avea de suferit specialistul fie va aborda aceste probleme cu superficialitate pentru a se incadra in timp, fie va decala programarile ulterioare, afectand timpul tuturor.

Asadar, pentru o buna desfasurare a procesului terapeutic, este extrem de important sa mentionati toate tratamentele de care aveti nevoie atunci cand faceti o programare.

2. Incercati sa preveniti problemele cutanate, nu doar sa le tratati

Multi medici dermatologi incearca sa abordeze problemele pacientilor cu tact, astfel incat sa nu le afecteze si mai mult stima de sine scazuta din pricina acneei sau a psoriazisului, de pilda. Situatia se schimba, totusi, atunci cand pacientul demonstreaza ca nu a luat nicio masura de prevedere (desi a fost avertizat) pentru a-si proteja sanatatea pielii. In acest caz, medicul isi va judeca pacientul mai mult sau mai putin aspru, pentru neglijenta sa.

Asadar, inainte sa plecati in concediu, discutati cu medicul dermatolog despre lotiunile solare pe care le puteti folosi in vacanta. In acest fel, preveniti eficient arsurile solare si consecintele periculoase ale acestora, evitand totodata mustrarea ulterioara.

3. Renuntati la obiceiurile de infrumusetare nocive

Iritatiile insotite de mancarimi la nivelul pleoapelor, denumite medical dermatita pleoapelor, sunt cauzate fie de utilizarea produselor de machiaj vechi sau a unui demachiant nepotrivit, fie de substantele chimice din oja de unghii care ajung la nivelul ochilor prin atingerile involuntare cu degetele.

Intrebati medicul dermatolog care sunt schimbarile pe care le-ati putea adopta in ritualul de infrumusetare, astfel incat sa va protejati de reactiile adverse neplacute.

4. Invatati ce medicamente va pot ajuta in tratarea mai multor probleme

Dermatologii mai spun ca pacientii nu realizeaza efectele multiple ale medicamentelor comune in tratarea unei probleme de sanatate. De pilda, antihistaminicele functioneaza perfect in combaterea simptomelor rozaceei pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune. Unele substante prescrise de regula pentru acnee au efecte terapeutice si in cazul keratozei pilare (afectiune genetica de keratinizare a foliculilor de par de pe piele), dar si in cicatrizarea estetica a unei rani.

5. Nu mintiti in legatura cu storsul cosurilor

Medicii dermatologi observa imediat semnele lasate in urma de obiceiul nociv al storsului cosurilor si, implicit, sesizeaza marturisirile false ale pacientilor care sustin ca nu au apelat la aceasta metoda pentru a scapa mai repede de acnee. Un cos stors va dezvolta o crusta inestetica si va avea in proximitate semne ale agresiunii exercitate cu varful unghiilor.

O strategie mult mai buna este sa recunoasteti interventia personala asupra cosurilor, astfel incat relatia medic-pacient sa nu aiba de suferit. In plus, specialistul va poate sugera si solutii de evitare a acestui obicei tentant si periculos deopotriva.

6. Informati-va cu privire la serviciile medicale oferite de un dermatolog

Medicul dermatolog se ocupa strict de problemele medicale care afecteaza pielea, nicidecum de tratamente faciale. Acestea din urma intra in sfera de activitate a cosmeticienilor. Este adevarat ca si acesti specialisti ar trebui sa fie instruiti si licentiati in acest domeniu, nu putine fiind cazurile in care tratamentele de exfoliere si regenerare a pielii degenereaza in inflamatii, infectii si alte probleme cauze de interventii necorespunzatoare.

Pe de alta parte, tratamentele de infrumusetare care utilizeaza laserul sau acele ar trebui sa fie administrate de un dermatolog, fara exceptie. Injectiile cu botox si alte substante de umplutura sunt interventii dificile, de care doar un medic specializat se poate ocupa.

Expertii recomanda pacientilor care doresc sa acceseze un tratament cu laser sa caute medici dermatologi care lucreaza cu mai multe tipuri de laser, intrucat unele dintre ele sunt mai potrivite tipurilor deschise de ten si periculoase pentru pielea cu pigment inchis.

7. Faceti ce spune dermatologul, nu ce face acesta

Daca medicul dumneavoastra dermatolog locuieste in acelasi cartier cu dumneavoastra si il observati plimbandu-si cainele fara palarie de soare intr-o zi caniculara, nu inseamna ca ii puteti urma exemplul in siguranta. Efectele nocive ale expunerii neprotejate la razele ultraviolete sunt cumulative, nu sunt sesizabile peste noapte si devin apoi dificil de tratat.

Este foarte important sa invatati metode de prevenire a bolilor dermatologice atat din sfaturile date de un medic dermatolog, cat si din greselile pe care acesta le face si le sesizati.

8. Solicitati medicului dermatolog informatii-cheie de ingrijire a pielii

Orice medic dermatolog impartaseste cu bucurie pacientilor sai solutii simple de ingrijire a pielii, cata vreme observa o deschidere din partea acestora. Unele dintre ele pot fi

- Vaselina este excelenta pentru hidratarea pielii, fiind un produs ieftin si eficient;
- Cel mai frecvent punct de instalare a cancerului de piele la femei este partea din spate a coapsei;
- Este posibil sa va spalati excesiv. Cand pielea se uda, sunt indepartate uleiurile naturale ale tesutului cutanat si poate sa apara deshidratarea;