Regula celor 5 secunde functioneaza, sustin microbiologii englezi de la Universitatea Aston, care au testat mai multe alimente si timpul in care acestea se contamineaza cu bacterii dupa ce cad pe jos.
Potrivit expertilor britanici, alimentele cazute pe jos se pot consuma in siguranta daca sunt ridicate in maximum 5 secunde de la sol, ceea ce inseamna ca timpul este un factor esential in transferul bacteriilor de pe podea pe alimente.
In ceea ce priveste tipurile de sol sau de podea, specialistii au constatat ca podelele carpetate sunt cele mai inofensive, intrucat permit transferul a cat mai putine bacterii pe alimentele care cad pe ele.
Cat despre alimente, se pare ca painea prajita simpla, fara unt sau dulceata, prezinta cel mai mic risc de contaminare, indiferent de tipul de podea pe care cade. Insa si alimentele umede, pastel, dulciurile etc., pot fi consumate in siguranta daca sunt consumate in mai putin de 5 secunde de cand au cazut pe jos, potrivit concluziilor trase de cercetatori in urma unui experiment.