Insomnia copiilor si alte tulburari de somn la varste fragede sunt probleme comune, de care numerosi parinti se plang in discutiile avute cu un specialist.
Cei mici pot intampina dificultati in a beneficia de un program de odihna sanatos, ajungand sa fie privati de somn, la fel ca adultii.
De vina pentru problemele de somn ale copiilor pot fi obisnuintele gresite sau anumite afectiuni de sufera.
Somnul este foarte important pentru dezvoltarea normala a copiilor, iar necesitatile legate de acest aspect se pot schimba de la o varsta la cealalta. Nou-nascutii dorm in cicluri de somn de cate 50-60 de minute, fara sa resimta trecerea de la zi la noapte. Incepand cu varsta de 4 luni, bebelusul poate dormi chiar si 6-8 pe noapte neintrerupt, iar pana la varsta de 6 luni, circa 10-12 ore.
Cei mai multi bebelusi se trezesc in mod repetat in timpul noptii pana si la varsta de 9 luni. Unii dintre ei adorm fara ajutor, altii necesita interventia parintilor. Copiii de varsta scolara au nevoie de 9-12 ore de somn pe noapte, iar daca timpul de odihna este mult mai scurt decat indica acesti parametri, poate fi vorba de privarea de somn. Parintii pot sesiza tulburarile de somn ale scolarilor prin urmatoarele simptome:
- copilul nu adoarme in 15-30 de minute dupa ce merge la culcare;
- copilul se trezeste foarte greu dimineata si acuza stari de oboseala;
- copilul nu are energie in timpul zilei si acuza somnolenta la scoala;
Media orelor de somn de care au nevoie cei mici la fiecare varsta va ajuta sa estimati masura in care copilul dumneavoastra se odihneste suficient:
1 luna - 8,5 ore de somn pe noapte; 7,5 ore de somn pe zi.
3 luni - 6-10 ore de somn pe noapte; 5-9 ore de somn pe zi.
6 luni - 10-12 ore de somn pe noapte; 3-4 ore de somn pe zi.
12 luni - 11 ore de somn pe noapte; 2,5 ore de somn pe zi.
18 luni - 11 ore de somn pe noapte; 2,5 ore de somn pe zi.
2 ani - 11 ore de somn pe noapte; 2 ore de somn pe zi.
3 ani - 10,5 ore de somn pe noapte; 1,5 ore de somn pe zi.
4 ani - 11,5 ore de somn pe noapte; 0 ore de somn pe zi.
5 ani - 11 ore de somn pe noapte; 0 ore de somn pe zi.
6 ani - 11 ore de somn pe noapte; 0 ore de somn pe zi.
7-9 ani - 10-11 ore de somn pe noapte; 0 ore de somn pe zi.
10 ani - 10 ore de somn pe noapte; 0 ore de somn pe zi.
12 ani - 9,5-10 ore de somn pe noapte; 0 ore de somn pe zi.
14 ani - 9,5-10 ore de somn pe noapte; 0 ore de somn pe zi.
16 ani - 9 ore de somn pe noapte; 0 ore de somn pe zi.
In spatele tulburarilor de somn la copii se pot ascunde numeroase cauze, fiecare specifice varstei. Motivele insomniei prezentate mai jos sunt cel mai frecvent intalnite, spun specialistii.
1. Varsta mica
Bebelusii prezinta cele mai accentuate oscilatii ale ciclurilor de somn, cu atat mai mult cu cat creierul insuficient dezvoltat nu percepe ritmul circadian al ciclului somn-stare de veghe si nu face distinctia intre zi si noapte.
Nou-nascutii, pana la varsta de 2 luni, adorm si se trezesc in mod repetat timp de 12-18 ore din cele 24. Majoritatea bebelusilor ajung sa doarma neintrerupt pe timpul noptii abia la varsta de 9 luni, dar si in acest caz poate fi vorba de o perioada de doar 5-6 ore la rand.
2. Dependenta de leganat
Multi copii intampina dificultati in a adormi singuri, atunci cand sunt obisnuiti de parinti sa fie leganati inainte de culcare. Acest obicei ii impiedica pe cei mici sa intre fara ajutor in starea de somnolenta si sa planga de fiecare data cand sunt privati de gesturile care ii ajuta sa adoarma.
Specialistii recomanda parintilor sa puna copilul in patut cand pare somnoros, nu cand este deja adormit. In acest fel, micutul invata sa se auto-linisteasca si sa adoarma singur la loc, chiar si atunci cand se trezeste in timpul noptii.
3. Lipsa unui program zilnic organizat
Copiii au nevoie de o rutina in modul de viata, respectiv de ore regulate se somn, trezire, masa si joaca. Cand aceasta organizare lipseste, creierul celor mici devine confuz, iar oboseala conduce la stari de iritabilitate care afecteaza profund capacitatea de odihna.
4. Anxietatea separarii
Incepand cu varsta de 6 luni, bebelusul constientizeaza ce se intampla in jurul sau si devine temator atunci cand este lasat singur in patut. In acest caz, este de preferat sa nu ii potoliti plansul prin alaptare (cand nu este cazul), leganat sau cantat, altfel nu se va obisnui sa adoarma fara eforturile unui parinte.
In schimb, ii puteti vorbi in soapta sau puteti mangaia copilul pe spate usor, astfel incat sa il asigurati ca ii sunteti aproape. Tineti aprinsa o lumina de veghe si incurajati pe cat posibil bebelusul sa adoarma singur.
5. Odihna insuficienta in timpul zilei
Bebelusii au nevoie de 2-3 ore de somn in timpul zilei, iar prescolarii de cel putin o ora. Daca puiul de somn diurn lipseste, copilul va adormi foarte greu seara, din pricina oboselii acumulate care ii creste starea de agitatie.
6. Apneea de somn obstructiva
Desi se petrece rar, apneea in somn obstructiva este o afectiune care interfereaza cu capacitatea copiilor de a se odihni corespunzator. Caile aeriene ajung sa fie obstructionate, fie pe fondul inflamatiilor amigdalelor, fie din cauza polipilor nazali.
Copiii care sufera de apneea de somn obstructiva au respiratia suieratoare (zgomotoasa) si sunt foarte agitati in timpul somnului. Afectiunea este mai comuna in categoria de varsta 3-7 ani si apare la 1 din 100 de copii.
7. Alte afectiuni infantile
O categorie comuna de cauze ale tulburarilor de somn la copii include alergiile, astmul si infectiile tractului respirator. Colicii, refluxul de acid gastric, durerile de urechi si de dinti sunt probleme care impiedica bebelusii sa se bucure de odihna asa cum ar trebui. Medicul pediatru poate recomanda variantele de tratament corespunzatoare in fiecare caz specific.
8. Echipamentele tehnologice in dormitor
Multi copii si adolescenti ajung sa fie privati de somn din pricina prezentei echipamentelor tehnologice in dormitor. Telefonul mobil, computerul si televizorul nu doar ca tenteaza copiii sa le foloseasca pana la ore tarzii, insa emana si radiatii care pot afecta productia melatoninei, hormonul responsabil cu inducerea starii de somn.