Cum sa scapati de semnele ochilor obositi

Generalitati

Semnele ochilor obositi, precum cearcanele sau pungile de sub ochi, sunt probleme de natura estetica despre care medicii dermatologi si chirurgii plasticieni spun ca pacientii se plang in mod frecvent.

Ele pot fi simptomele oboselii sau ale unor boli si afecteaza in mod egal femeile si barbatii, chiar si copiii in unele cazuri.

Aflati ce metode puteti folosi pentru a scapa de inesteticele semne ale ochilor obositi.

Inlaturarea cearcanelor

Cearcanele apar deseori in urma privarii de somn, ritmului cotidian istovitor, utilizarii excesive a computerului sau efectuarii de activitati care obosesc ochii. Tot ele pot fi mostenite genetic sau pot deveni vizibile odata cu inaintarea in varsta, cand tesutul cutanat de sub ochi se subtiaza, iar vasele de sange incep sa fie usor de observat. Alte cauze care pot conduce la aparitia cearcanelor sunt

- alegiile;
- dermatita atopica;
- ereditatea;
- factori care tin de modul de viata (stres fizic si emotional, fumat, consum de alcool etc.);
- congestia nazala (determina dilatarea venelor din proximitatea ochilor si a nasului);
- pigmentarea neuniforma a pielii (valabila in special pentru asiatici si africani);
- frictiunea exercitata asupra ochilor;
- expunerea neprotejata la soare (razele UV stimuleaza productia de melanina care pigmenteaza pielea);
- pierderea grasimii subcutanate si a colagenului odata cu inaintarea in varsta;

Rezolvarea cauzelor care stau in spatele aparitiei cearcanelor este singura modalitate de inlaturare a lor. Pentru a afla daca productia excesiva de pigment se afla la baza aparitiei acestor semne inestetice pe chip, apasati cu degetul pe portiunea inchisa la culoare. Daca observati ca nuanta vinetie isi pierde din intensitate, de vina sunt vasele de sange de sub piele care au devenit vizibile, iar in cazul in care culoarea nu se modifica, cearcanele au aparut pe fond ereditar sau al expunerii neprotejate la soare (ori ambele).

Pentru a scapa de cearcane, aveti la dispozitie urmatoarele posibile solutii

- Folosirea unui baton corector. Alegeti unul potrivit nuantei pielii naturale si aplicati formula din colturile interioare ale ochilor catre cele exterioare, uniform.
- Protectia solara. Aplicati lotiune solara sub pleoapele inferioare zilnic.
- Evitarea frictiunii la nivelul ochilor. Renuntati la obiceiul de a va freca ochii, intrucat veti stimula hiperpigmentarea pielii sensibile de la acest nivel.
- Purtarea ochelarilor de soare. Aceste accesorii esentiale va protejeaza privirea de efectele nocive ale razelor UV, asadar investiti intr-un model cu rame late, care acopera complet pielea din jurul ochilor.
- Folosirea cremelor topice. Cand cearcanele sunt pigmentate moderat, pot fi inlaturate cu ajutorul unor creme care au in compozitie ingrediente precum hidrochinona, lemnul dulce sau acidul kojic.
- Apelarea la tratamentele cu lumina intens pulsata. Acestea pot ajuta la distrugerea celulelor pigmentare si la recapatarea aspectului placut al pielii.
- Folosirea remediilor naturiste. Puteti incerca si aplicarea de comprese reci pe regiunile afectate, doua lingurite racite in congelator sau pliculete de ceai racite.

Cand cearcanele apar in urma formarii de santuri in colturile interioare ale ochilor, singura solutie pe termen lung sunt injectiile cu acid hialuronic.

Pungile de sub ochi

Umflarea zonei periorbitale sau pungile de sub ochi sunt cauzate de acumularea de fluid la acest nivel din numeroase cauze, de la alergii si nopti nedormite, pana la obiceiuri zilnice care stimuleaza retentia de apa. Aceasta problema comuna afecteaza estetica fetei, oferind chipului un aer obosit si imbatranit.

Pungile de sub ochi mai pot fi cauzate si de raceala si gripa comuna sau de infectiile sinusale. Intrucat pielea din jurul orbitelor este cea mai subtire din tot restul corpului, este cel mai influentata de transferul de fluide. Edemul periorbital este cauzat de retinerea apei in tesutul cutanat din jurul ochilor, in special din pricina concentratiei mari de sodiu din glandele lacrimale.

La fel ca in cazul cearcanelor, pungile de sub ochi pot fi tratate prin identificarea cauzei de fond si inlaturarea ei

- Tratarea alergiilor. Daca stiti ca suferiti de o alergie, efectuati un control medical de specialitate si urmati tratamentul corespunzator, pentru a scapa de edemul periorbital.
- Irigatiile nazale. In cazul in care retentia de fluide s-a petrecut pe fondul unei raceli sau infectii sinusale, irigatiile nazale pot fi elimina pungile de sub ochi.
- Modificarea pozitiei de somn. Dormiti pe spate, cu perna pozitionata in spatele capului, astfel incat sa preveniti acumularea de fluid la nivelul ochilor. Gravitatia poate ajuta retentia lichidelor in jurul orbitelor, cand pozitia de somn este incorecta.
- Evitarea obiceiurilor nesanatoase. Frecarea ochilor, consumul excesiv de alcool sau purtarea machiajului in timpul somnului sunt trei factori importanti in acumularea de fluide sub ochi.
- Efectuarea unui control medical amanuntit. Pungile de sub ochi mai pot fi cauzate si de unele tulburari tiroidiene si renale, care necesita atentie medicala imediata.

Prevenirea semnelor ochilor obositi

Orice problema medicala este intotdeauna mai usor de prevenit decat de tratat, iar acest lucru este valabil si pentru cearcane sau pungile de sub ochi. Medicii dermatologi recomanda urmatoarele masuri de prevenire a aparitiei semnelor ochilor obositi

- Nu fumati si aplicati in mod regulat o lotiune cu protectie SPF in jurul ochilor. Fumul de tigara si expunerea la razele UV afecteaza productia de colagen si favorizeaza aparitia prematura a ridurilor si a semnelor de imbatranire.
- Hidratati zilnic pielea din jurul ochilor cu o crema emolienta.
- Utilizati produse cu acid retinoic, ingredient performant in corectarea semnelor inestetice care afecteaza regiunea ochilor.
- In cazul edemului aparut la nivelul ochilor, folositi remedii naturale eficiente, precum aplicarea de felii de castravete deasupra orbitelor sau a pungilor congelate. Temperaturile scazute ajuta la reducerea umflaturilor in timp foarte scurt.