Cum sa va laudati constructiv copilul

Generalitati

Specialistii in psihologia infantila recomanda parintilor sa isi laude copiii in mod regulat, intrucat mesajele pozitive de acest tip modeleaza mai eficient comportamentul celor mici, decat masurile stricte de disciplinare.

In timp ce un feedback incurajator creste motivatia unui copil sa castige si mai multe laude, prea multe complimente pot avea un efect negativ asupra psihicului sau.

Iar desi nu exista o formula secreta in aceasta privinta, expertii spun ca este important ca parintii sa stie cand, unde si cum sa isi laude copiii, astfel incat sa le creasca stima de sine si sa le insufle dorinta de a excela pe toate planurile.

Efectele laudelor excesive si celor insuficiente asupra copiilor

Mentalitatea parintilor din prezent este puternic influentata de modul in care generatiile trecute priveau educarea corespunzatoare a copiilor. Astfel, parintii care au fost crescuti intr-un climat sever si autoritar au in general tendinta sa isi copleseasca fiii cu complimente si vorbe pline de afectiune, chiar si atunci cand nu se justifica aceasta atitudine.

Pe de alta parte, parintii care traiesc in culturi ce promoveaza duritatea parentala si disciplina, asa cum este cultura asiatica, isi lauda rareori copiii. Pentru acestia, exprimarea exagerata a aprecierii in fata unui copil este o reteta sigura pentru esec in crestere si educare.

Specialistii recomanda o cale de mijloc intre cele doua tipuri de atitudine parentala. Prea multe laude aduse copiilor si plasarea acestora pe un piedestal pot atrage dupa sine nesiguranta celor mici de a incerca lucruri noi si de a-si asuma riscuri, izvorata din presiunea de a se ridica la nivelul asteptarilor parintilor in mod constant.

Copiii laudati excesiv cauta la orice pas aprobarea parintilor si validarea actiunilor proprii, devenind incapabili sa ia decizii si sa se maturizeze intr-un ritm firesc.

Prea putine laude aduse copiilor sunt si ele la fel de daunatoare, spun psihologii. Aici intervine stima de sine scazuta, sentimentul de inutilitate, lipsa de motivatie pentru a obtine rezultate bune si dezinteresul fata de afisarea unui comportament admirabil. Un copil caruia nu i se apreciaza calitatile nu va face eforturi sa evolueze, pentru ca se considera insuficient de bun pentru a ajunge demn de lauda in fata parintilor.

Dar ce inseamna, concret, laudele excesive si cum se pot recunoaste laudele insuficiente Expertii spun ca nu cantitatea facea distinctia intre cele doua, ci mai degraba calitatea aprecierilor. Cand laudele se concentreaza pe eforturile depuse de copil si nu pe rezultatele obtinute, nu sunt niciodata prea multe. Astfel, parintii sunt sfatuiti sa isi complimenteze copiii de fiecare data cand acestia incearca sa realizeze lucruri pozitive.

Cum sa va laudati corect copilul

Jennifer Henderlong Corpus si Mark Lepper, doi psihologi renumiti care au realizat o analiza amanuntita asupra unor studii despre efectele laudelor asupra copiilor, derulate pe o perioada de 30 de ani, concluzioneaza ca laudele sunt o forta motivanta puternica in procesul educarii celor mici, cata vreme sunt respectate urmatoarele recomandari de baza

- Exprimati lauda cu sinceritate, adresata unui merit specific;
- Laudati copilul doar in privinta trasaturilor pe care le poate schimba sau imbunatati;
- Formulati laude descriptive, care inglobeaza standarde realiste;
- Evitati sa laudati copiii pentru realizari minore, facil de obtinut;
- Nu laudati copiii pentru lucruri pe care le fac deja din placere (ce nu presupun eforturi);
- Incurajati copiii in directia imbunatatirii abilitatilor personale, nicidecum in cea a comparatiilor facute cu alti copii;

Cei doi psihologi vorbesc si despre adaptarea laudelor la necesitatile specifice varstei unui copil. Bebelusii si copiii pana in 3 ani au nevoie de incurajari constante pentru a prinde curajul de a explora mediul inconjurator.

Intr-un studiu efectuat pe un esantion de copii cu varsta medie de 2 ani, cercetatorii au observat reactiile mamelor atunci cand micutii erau supusi unor sarcini provocatoare. Aceleasi familii au fost rechemate in acelasi laborator un an mai tarziu si supuse unor noi teste. Initiatorii experimentului au notat ca micutii (acum in varsta de 3 ani) consecventi in indeplinirea sarcinilor si increzatori in fortele proprii au fost cei care au fost cel mult laudati si incurajati de mamele lor in urma cu 12 luni.

Copiii mai mari incep sa interpreteze laudele pe care le primesc din partea parintilor. Pe masura ce se maturizeaza, acestia incep sa discearna care sunt motivele reale din spatele aprecierilor exprimate de adulti. Astfel, in fata unor laude false, se pot simti manipulati si dominati.

Laudele nesincere nu sunt doar ineficiente, ci chiar daunatoare psihicului unui copil, promovand stima de sine scazuta si incapacitatea de relationare sanatoasa cu cei din jur. Falsele complimente pot determina un copil sa se simta compatimit si neinteles.

Chiar si cand laudele unui parinte sunt sincere, modul in care ele sunt formulate si directionate ramane foarte important

- Transmiteti informatii concrete in loc sa spuneti esti un jucator excelent de tenis, folositi sintagma stii sa iti misti foarte bine incheietura mainii si apreciezi corect distantele;

- Incurajati activitatile noi laudati copilul pentru ca are curajul sa invete un sport nou, nu pentru ca este foarte precaut sa nu se loveasca si isi petrece timpul in casa;

- Nu evidentiati calitati evidente evitati sa laudati zilnic copilul spunandu-i cat este de inteligent, frumos si talentat, deoarece complimentele in cauza se vor transforma in vorbe goale, fara impact; axati-va pe calitati pe care le poate imbunatati constant, precum vocabularul bogat, conduita corecta, performantele scolare sau bunele maniere;

- Puneti accentul pe eforturi, nu pe rezultate cand transmiteti copilului felicitari pentru munca depusa in rezolvarea unei lucrari dificile pentru scoala, mentionand ca ati observat cat de mult s-a straduit, ii valorizati eforturile si ii dati de inteles ca faceti diferenta intre un lucru pentru care a muncit si unul care nu l-a solicitat aproape deloc.