Doar 100 de tigari fumate pe tot parcursul vietii cresc cu 30% riscul cancerului mamar

Persoanele care fumeaza ocazional, in cercuri sociale, considera ca nu isi compromit major starea de sanatate.

Un studiu recent contrazice aceasta conceptie si releva faptul ca femeile care fumeaza doar 100 de tigari pe tot parcursul vietii isi cresc cu pana la 30% sansele de a dezvolta cancer mamar.

Aceeasi cercetare controversata spune ca femeile cu varste cuprinse intre 20 si 44 de ani, care au fumat cate un pachet de tigarete pe zi timp de cel putin 10 ani, sunt cu 60% mai predispuse imbolnavirii de cancer de san.

Aceste rezultate au fost obtinute de Institutul de Cercetare a Cancerului din Seattle, pe un esantion de peste 1000 de femei care au fost diagnosticate cu cancer mamar intre anii 2004 si 2010.

Cercetatorii au comparat datele culese in randul pacientelor bolnave cu starea de sanatate si modul de viata a altor 938 de femei care nu sufera de cancer. Fumatul s-a evidentiat ca un factor decisiv in cresterea semnificativa a susceptibilitatii la imbolnavire de cancer mamar, chiar si in cazul fumatoarelor ocazionale.

Oamenii de stiinta cred ca asocierea viciului cu cancerul de san se poate explica prin faptul ca substantele toxice din tigarete actioneaza in organism ca estrogenul, stimuland receptorii acestui hormon si crescand sansele dezvoltarii celulelor canceroase.