Lucruri pe care ar fi bine sa le stiti despre apa de gura

Generalitati

Apa de gura este un produs destinat unei igiene orale depline, pe care medicii stomatologi il recomanda pentru a fi utilizat in mod regulat.

Diversitatea produselor destinate ingrijirii cavitatii bucale, prin care se numara si apa de gura, poate crea confuzie.

In plus, ingredientele folosite sunt si ele mai putin intelese de consumatori, fiecare adresandu-se unor scopuri distincte reimprospatarea respiratiei, protectia impotriva cariilor, prevenirea acumularii de placa dentara sau albirea dintilor. Informatiile urmatoare va ajuta sa alegeti apa de gura potrivita necesitatilor proprii.

Tipuri de apa de gura

Exista doua tipuri principale de apa de gura, din prisma scopului in care acest produs de igiena orala este folosit.

- Apa de gura cosmetica. Este conceputa pentru clatirea cavitatii bucale pentru obtinerea unei respiratii mai proaspete, dar si pentru albirea graduala a dintilor.

- Apa de gura terapeutica. Aceasta contine ingrediente active care omoara bacteriile si reduc placa dentara, protejand impotriva gingivitei (cea mai frecventa afectiune a gingiilor). Aceste tipuri de apa de gura sunt in general certificate de autoritati competente, care confirma faptul ca produsul ofera rezultatele promise.

- Apa de gura pentru ingrijire totala. Ingredientele sale se adreseaza atat problemelor de natura cosmetica (prospetimea respiratiei si albirea danturii), cat si problemele de natura medicala (sangerari gingivale, tartru, carii etc.).

Medicii dentisti spun ca utilizarea exclusiva a apei de gura nu inlocuieste periajul dentar corect efectuat si folosirea atei dentare. De altfel, igiena orala necorespunzatoare si bolile parodontale sunt cauzele principale ale respiratiei neplacute, din pricina careia cei mai multi consumatori utilizeaza apa de gura.

Ingredientele din apa de gura

Pentru o alegere corecta a apei de gura eficienta in remedierea problemelor individuale, este necesara intelegerea deplina a ingredientelor folosite in compozitia produsului.

- Enzimele antibacteriene. Aceste enzime sintetice sunt introduse in apa de gura pentru eliminarea rapida a bacteriilor. Cavitatea bucala detine propriile enzime cu acelasi scop, de aceea unii producatori introduc enzime continute de saliva (lizozim si lactoperoxidaza) pentru a evita alte substante antibacteriene care pot conduce la uscarea excesiva a gurii.

- Alcoolul. Acest ingredient se regaseste in majoritatea apelor de gura, omoara eficient bacteriile si ajuta la prevenirea si reducerea gingivitei, precum si a placii dentare instalate la baza gingiilor. Dezavantajul apelor de gura pe baza de alcool este acela ca pot irita si deshidrata cavitatea bucala, in cazul persoanelor cu o sensibilitate crescuta in acest sens. Specialistii recomanda utilizatorilor care stiu ca au un risc crescut de cancer oral (fumeaza, de pilda), sa evite pe cat posibil apa de gura pe baza de alcool.

- Detergentii. Laurilsulfatul de sodiu si benzoatul de sodiu sunt detergenti introdusi in multe tipuri de apa de gura destinate combaterii placii dentare. Clatirea se efectueaza, in acest caz, inaintea periajului dentar (astfel incat placa dentara sa fie dizolvata deja de detergenti).

- Clorura de cetilpiridiniu. Acest compus de amoniu are proprietati antibacteriene si contribuie la prevenirea formarii placii dentare. Din acest motiv, clorura de cetilpiridiniu este introdusa de regula in apele de gura care improspateaza respiratia.

- Clorhexidina. Persoanele care doresc sa elimine placa dentara si sa isi trateze boala parodontala sunt sfatuire de utilizeze apa de gura pe baza de clorhexidina, eliberata exclusiv cu prescriptie medicala. Utilizarea sa prelungita poate conduce la formarea petelor dentare.

- Uleiurile esentiale. Unele ape de gura au in compozitie uleiuri esentiale, precum uleiul de menta sau de eucalipt. Actiunea lor este antibacteriana si dau cel mai bun randament in eliminarea respiratiei neplacute.

- Fluorul. Fluorura de staniu sau de sodiu ajuta, in principal, la prevenirea cariilor. Apa de gura cu acest ingredient este destinata si tratarii sensibilitatii dentare si a inflamatiilor gingivale. Specialistii spun ca este de preferat sa nu utilizati o apa de gura pe baza de fluor mai mult de o data pe saptamana, intrucat poate avea ca efect secundar decolorarea dintilor.

- Peroxidul de hidrogen. Ingredientul are proprietati antibacteriene si contribuie la diminuarea placii dentare si la prevenirea gingivitei. Peroxidul de hidrogen poate avea, totodata, efectul albirii dintilor, insa poate cauza iritatii daca este folosit excesiv.

- Clorura de zinc. Apa de gura cu clorura de zinc combate respiratia neplacuta. In general, aceste formule promit mentinerea prospetimii cavitatii orale pana la 12 ore.

- Ingrediente naturale. Piata de profil ofera si tipuri de apa de gura cu ingrediente naturale, precum planta numita sanguinaria, echinacea, gentiana (Hydrastis canadensis), aloe sau vitamina C. Toate acestea au actiune antibacteriana, improspateaza respiratia si imbunatatesc sanatatea cavitatii bucale.

Sfaturi pentru utilizarea corecta a apei de gura

Apa de gura poate provoca probleme de sanatate orala, daca nu este utilizata in mod corect. De pilda, formulele pe baza de alcool sunt periculoase daca sunt inghitite in cantitati mari. In cazul in care intreaga familie foloseste aceeasi apa de gura, iar printre membrii casei se numara si copii, se recomanda alegerea unei ape de gura care sa nu includa alcoolul in lista de ingrediente.

Persoanele cu o sensibilitate crescuta a cavitatii bucale, gingiilor si danturii pot suferi iritatii din pricina ingredientelor care sunt utilizate in majoritatea tipurilor de apa de gura. Pentru aceasta categorie de consumatori sunt de preferat formulele fara alcool, pe baza de ingrediente naturale (in special aloe vera sau musetel, plante care au un efect calmant).

In cazul in care urmariti in special reimprospatarea respiratiei, optati pentru o apa de gura pe baza de clorura de cetilpiridiniu si clorura de zinc, al carui efect persista perioade mai lungi de timp. Daca doriti sa evitati efectul neplacut al uscarii cavitatii bucale dupa clatire, utilizati o apa de gura pe baza de enzime antibacteriene, in locul unei cu alcool in compozitie.

Pentru prevenirea eficienta a placii dentare si a gingivitei, utilizati o apa de gura cu cetilpiridiniu sau uleiuri esentiale.