Cum sa interpretati diversele tipuri de dureri de cap

Generalitati

Pe lista problemelor medicale cu care toate persoanele se confrunta la un moment dat se afla durerile de cap, un disconfort ce are rolul de a trage semnalul de alarma si de a anunta ca organismul este amenintat de imbolnavire.

Durerile de cap sunt de diverse tipuri si ascunde cauze diferite, astfel ca interpretarea lor ajuta la depistarea precoce a afectiunii care o produce.

Tipuri de dureri de cap

Potrivit Fundatiei Nationale a Durerilor de cap din SUA, peste 45 de milioane de americani sufera de dureri de cap cronice, recurente. Dintre acestia, 28 de milioane sufera de migrene, iar in jur de 20% dintre copii si adolescenti se plang de episoade frecvente de dureri de cap.

Un fapt mai putin cunoscut este acela ca durerile de cap se impart in mai multe tipuri din punct de vedere medical, exista 150 de categorii de cefalee, fiecare cu particularitatile proprii. Dintre acestea, cele mai comune tipuri de dureri de cap sunt:

Durerile de cap provocate de tensiune

Numite si durere de cap cronice zilnice sau dureri de cap non-progresive cronice, aceste tipuri de cefalee sunt cel mai des intalnite in randul adultilor si adolescentilor. Ele apar ca urmare a contractiei musculare de la nivelul scalpului si gatului si produc o durere usoara sau moderata, revenind la perioade mai lungi de timp.

In general, durerile de cap cauzate de tensiunea musculara a capului se nasc din pricina mai multor factori fiziologici si de mediu, printre care se numara rigiditatea musculaturii umerilor si gatului pusa pe seama posturii corporale incorecte, stresul sau odihna insuficienta.

Puteti recunoaste durerile de cap provocate de tensiune prin aparitia lor la ambele tample simultan. Acestea se pot declansa concomitent cu durerile de gat si umeri si pot persista de la cateva minute, pana la cateva zile.

Migrenele

In timp ce cauzele exacte ale migrenelor nu sunt cunoscute, o teorie validata de multi specialisti este aceea a factorilor externi si interni care cauzeaza o activitate anormala a creierului, ce determina aparitia unor modificari la nivelul vaselor de sange cerebrale (aceasta poarta numele de teoria neurovasculara).

Factorii genetici joaca un rol important in susceptibilitatea la migrene, acestea din urma fiind asociate cu eventuale anomalii ereditare existente in anumite parti ale creierului. Durerile provocate de migrene pot fi moderate sau severe, pulsatile si persistente de la cateva ore pana la cateva zile.

Migrenele sunt asociate cu simptome precum sensibilitatea la lumina, zgomot sau mirosuri, greata si varsaturile, pierderea apetitului alimentar, crampele stomacale si disconfortul digestiv. Caracteristice migrenelor mai sunt durerile instalate in spatele ochilor si aparitia unei aure vizuale, formata din fascicule luminoase.

Sindromul mixt al durerilor de cap

Numit si migrena transformata, acest sindrom este o combinatie dintre simptomele migrenelor si ale durerilor de cap cauzate de tensiune. Atat copiii, cat si adultii pot suferi de sindromul mixt al durerilor de cap.

Algia vasculara a fetei

Mai putin frecventa si sursa celor mai puternice dureri de cap, algia vasculara a fetei este asociata cu o activitatea anormala a celulelor nervoase de la nivel cerebral. Durerile provocate de acest tip de cefalee sunt intense, aproape insuportabile si percepute ca arsuri accentuate.

Specific algiei vasculare este faptul ca atacurile dureroase sunt grupate in anumite intervale de timp regulate. Pacientii sufera, in medie, 2-3 atacuri pe zi, timp de mai multe luni consecutiv. Senzatia dureroasa se declanseaza intr-o portiune a capului, de regula la nivelul organelor de vaz, crescand gradual in intensitate. Algia vasculara a fetei poate fi insotita de congestie nazala, iritatii oculare, lacrimare si roseata. Durerile pot sa dispara complet (sa intre in remisie) luni sau ani intregi, ca apoi sa revina din senin.

Durerile sinusale

Acest tip de cefalee este asociata cu o durere profunda si constanta la nivelul pometilor, fruntii si podului nazal. Senzatia dureroasa se intensifica la miscarea brusca a capului sau la aplecarea acestuia si este insotita de simptome precum secretiile nazale, infundarea urechilor, febra si umflarea fetei.

Recunoasterea durerilor de cap

Diversele tipuri de dureri de cap pot fi dificil de diferentiat, de aceea specialistii ofera cateva repere importante, care sa va ajute sa realizati o clasificare corecta. Luati in calcul urmatoarele criterii si veti putea distinge mai usor intre tipurile diferite de cefalee.

In functie de localizarea durerii

- globala (la tot nivelul capului) durerile cauzate de tensiune, durerile provocate de medicamente;
- pe o singura parte a capului migrenele sau algia vasculara a fetei;
- la nivelul ochilor migrenele, durerile sinusale;
- la nivelul fruntii durerile sinusale;

In functie de senzatiile percepute

- durere pulsatila migrenele;
- presiune sau contractie durerile provocate de tensiune, durerile sinusale;
- durere ascutita algia vasculara a fetei;
- durere profunda durerile sinusale;
- durere surda durerile provocate de tensiune sau de abuzul de medicamente;

In functie de momentul zilei in care apar

- dimineata durerile de cap provocate de anumite medicamente;
- gradual de-a lungul zilei durerile provocate de tensiune;
- in orice moment migrenele;
- la aceeasi ora zilnic algia vasculara a fetei;

In functie de frecventa

- 1-6 zile pe luna - migrenele;
- 1-7 zile pe saptamana - durerile provocate de tensiune;
- 1-4 ori pe zi timp de 3-8 saptamani - algia vasculara a fetei;
- zilnic de 2-3 ori pe zi, timp nelimitat - durerile de cap provocate de anumite medicamente;

Descrieti durerile de cap cu care va confruntati medicului specialist, folosind criteriile de departajare de mai sus, astfel incat sa primiti un diagnostic corect, cat mai rapid cu putinta. Depistarea tipului de cefalee cu care va confruntati inseamna un tratament mai bun si o combatere mai eficienta a simptomelor.

Daca durerile de cap provocate de tensiune sunt in general inofensive si lipsite de complicatii, migrenele sau algia vasculara a fetei va predispun unui numar mare de probleme fizice si mentale, de la tulburarile de alimentatie si somn, pana la anxietate si depresie.