Medicamentele pentru ameliorarea simptomelor de raceala si gripa au efect opus in organism. Raspandesc mai repede virusul in corp si grabesc declansarea infectiei, potrivit cercetatorilor canadieni de la Universitatea McMaster.
Cele mai multe medicamente administrate in caz de gripa sunt antipireticele, utilizate pentru reprimarea febrei. Printre cele mai comune medicatii la care apeleaza pacientii infectati cu virusuri gripale se numara ibuprofenul, aspirina sau paracetamolul. Oamenii de stiinta canadieni au descoperit insa ca, pe de-o parte, aceste medicamente reprima febra, dar pe de alta parte, stimuleaza actiunea virusurilor in organism.
Prin impiedirea declansarii febrei sau scaderea ei cu ajutorul medicatiei, virusul gripal se inmulteste mai rapid si agraveaza simptomele acestei infectii respiratorii. Febra are un rol esential in reducerea inmultirii si activitatii virusurilor gripale in organism, protejandu-l de riscul de complicatii si de forme severe ale bolii.
Vaccinul antigripal ramane cea mai sigura forma de protectie impotriva gripei si scade necesitatea administrare a acestor medicamente cu multiple efecte secundare in organism.