In cazul in care o persoana inhaleaza un obiect strain, acesta se blocheaza in tractul respirator si determina dificultati la respiratie (dispnee), dar si fenomene inflamatorii si infectioase.
Daca obiectul strain este inghitit, va ajunge in tubul digestiv unde poate determina obstructii importante.
Astfel de accidente pot sa apara la orice varsta, dar sunt frecvente in cazul copiilor cu varste intre 1-3 ani, deoarece la aceasta varsta curiozitatea lor este maxima.
Anumite alimente, cum ar fi semintele (de diverse origini), alunele, nucile, popcornul sau obiectele de mici dimensiuni (nasturii, de exemplu), pot fi inhalate foarte usor de catre copii. Astfel de corpi straini pot cauza blocajul total sau partial al cailor aeriene.
De obicei, datorita particularitatilor anatomice ale bronhiilor, un obiect strain inhalat, dupa ce trece prin trahee, ajunge in bronhia principala dreapta.
Pe radiografiile toraco-pulmonare majoritatea obiectelor apar radioopace (cele radiotransparente, cum ar fi cazul alunelor sunt mult mai greu de vizualizat si apoi de extras).
Cele mai frecvente obiecte inghitite sunt monedele, jucariile mici, bilutele, margelele, pietrele (in general, orice obiect destul de mic pentru a putea fi usor introdus in gura).
Daca obiectul inghitit trece prin esofag, fara sa intampine obstacole si fara sa se opreasca de-a lungul lumenului blocandu-l, va ajunge in stomac, si cel mai probabil va putea trece in continuare nestigherit prin restul tubului digestiv.
Cele mai frecvente simptome pe care le prezinta o persoana ce a inhalat un corp strain sunt: dispnee (respiratie dificila), wheezing sau chiar asfixie (prin blocarea completa a cailor respiratorii).
Exista situatii in care pacientul este paucisimptomatic si ca urmare a acestui fapt ignora prezenta obiectului strain pana in momentul in care apare o reactie inflamatorie zgomotoasa din punct de vedere clinic si chiar infectie locala datorata prezentei respectivului obiect.
Daca obiectul nu este extras din caile aeriene, cel mai frecvent va determina complicatii de natura inflamatorie (daca este vorba de un obiect organic) sau bronsiectazii, abcese pulmonare.
Obiectele inghitite se pot opri oriunde pe traiectul tubului digestiv, cel mai frecvent la nivelul esofagului, datorita stricturilor sale anatomice. Blocarea esofagiana este confirmata prin efectuarea radiografiilor simple de torace. In cazul in care obiectul este radiotransparent se pot realiza radiografii cu substanta de contrast.
Daca obiectul blocat in esofag nu este extras, de obicei prin esofagoscopie, pacientul poate suferi perforatie esofagiana si mediastinita sau chiar fistula aorto-esofagiana (hemoragia rezultata din aceasta complicatie putand fi chiar fatala).
Primul ajutor in caz de inhalare a unui obiect strain
Copiii care au inhalat obiecte straine (indiferent de aspectul clinic imediat) trebuie examinati de un medic specialist. Aceasta recomandare este cu atat mai importanta cu cat copilul manifesta simptome sugestive de obstructie a cailor aeriene si are dificultati la respirat.
Obiectele straine din nas pot fi indepartate utilizand o serie de metode, unele foarte practice si la indemana parintilor, cum ar fi extragerea cu penseta sau blocarea narilor si suflarea cu putere in gura (daca obiectul este blocat intr-una din nari).
In cazul obstructiei mecanice a cailor respiratorii, ce apare in special cand particulele alimentare ajung in trahee, se poate aplica manevra Heimlich.
In cazul in care pacientul tuseste (ca semn al luptei organismului de a elimina obiectul strain), iar dimensiunile obiectului strain nu sunt foarte mari si nu ameninta imediat viata pacientului, atitudinea terapeutica este expectativa.
Pacientul va fi atent supravegheat de personalul medical de specialitate si va fi conectat la monitoare pentru a i se determina saturatia cu oxigen a sangelui, numarul de respiratii/minut, obtinadu-se astfel o imagine generala a functiei respiratorii.
De asemenea, pacientul trebuie monitorizat si in vederea detectarii din timp a eventualelor semne de infectie si inflamatie, ce pot agrava evolutia clinica. Pentru a se stabili cu precizie localizarea corpului strain se pot realiza radiografii.
Pentru un diagnostic de certitudine, dar si pentru indepartarea obiectului strain se poate efectua o manevra speciala numita bronhoscopie. Prin aceasta tehnica se poate vizualiza interiorul cailor aeriene.
Procedura consta in introducerea unui tub prin cavitatea bucala sau nazala care ajunge in trahee. De obicei tubul este foarte flexibil, insa poate fi si mai rigid - flexibilitatea permitandu-i sa ajunga in diverse bifurcatii ale conductelor aeriene.
Bronhoscopia se realizeaza sub anestezie locala. Pacientul poate primi tratament antibiotic in cazul in care exista riscul de aparitie a unor infectii.
Primul ajutor in caz de inghitire a unui obiect strain
Copiii care au inghitit obiecte straine trebuie supravegheati deoarece pot dezvolta dureri, febra, varsaturi sau sensibilitate abdominala la palpare. Scaunul trebuie examinat pana in momentul in care obiectul este eliminat.
De obicei pasajul gastro-intestinal al majoritatii obiectelor ce pot fi inghitite decurge fara probleme si complicatii. In cazul in care copilul acuza dureri abdominale sau obiectul nu este eliminat in mod spontan in 4-5 zile, se indica realizarea de radiografii pentru a stabili cu precizie localizarea obiectului.
Daca obiectul blocheaza intrarea in stomac, se poate interveni endoscopic pentru indepartarea lui. In functie de dimensiuni, medicul poate decide sa extraga obiectul sau il impinge in stomac, pentru ca apoi sa fie eliminate cu materiile fecale.
De retinut!
In cazul obiectelor ce au ajuns deja in stomac in momentul prezentarii la medic, singurele ce necesita indepartare imediata sunt bateriile.
Acestea contin cantitati mari de oxid de argint, litiu si hidroxid de sodiu, iar in cazul in care aceste substante se scurg in stomac pot determina complicatii foarte severe de natura caustica.
De evitat!
Specialistii nu recomanda parintilor sa forteze alimentarea unui copil care a inghitit un obiect strain si care este dispneic, polipneic sau care plange intens.
Consult de specialitate
Parintii ar trebui sa apeleze la sfatul unui specialist cat mai repede daca au suspiciunea ca un obiect strain ar fi putut fi inghitit sau inhalat de catre copil.
Specialistii recomanda:
- sa se evite punerea copilului (in special a celui cu varsta sub 3 ani) in contact cu obiecte de mici dimensiuni, jucarii sau chiar alimente de genul carnaciorilor, boabelor de porumb sau struguri, alunelor, nucilor, popcornului, acadelelor, bomboanelor;
- taierea alimentelor destinate copiilor in bucati cat mai mici si incurajarea unor obiceiuri masticatorii corecte;
- descurajarea vorbitului, rasului, jocului in timpul meselor (aceste activitati distrag atentia de la mestecat si inghitit si astfel pot sa apara accidente neplacute).