Cremele BB si rolul lor in ritualul de infrumusetare

Generalitati

Cremele BB sunt produse cosmetice cu multiple proprietati, popularitatea acestora datorandu-se rolului practic pe care il detin.

Recent introduse de producatori pe piata occidentala, cremele BB inlocuiesc cremele hidratante, serurile de ten, baza de machiaj, fondul de ten, corectorul si lotiunea de protectie solara, avand toate aceste efecte dezirabile intr-un ritual de infrumusetare si ingrijire.

Cum au fost inventate cremele BB

Primele creme BB au fost produse in anii '60, de catre dermatologul german Christine Schrammek. Scopul lor era sa ajute la regenerarea pielii pacientilor dupa operatiile cu laser.

Abia in anul 1985, cremele BB au fost preluate de pietele cosmetice din Coreea de Sud si Japonia si promovate ca produse excelente pentru obtinerea unui ten de portelan, cu aspect natural, luminos si sanatos. In acea perioada, cremele BB erau considerate secretele frumusetii actritelor coreene, fiind foarte indragite de celebritatile din aceasta parte a lumii.

Popularitatea cremelor BB s-a extins pe tot teritoriul Asiei la sfarsitul secolului XX, fiind o adevarata revelatie pentru doamne si domnisoare. Femeile din China parcurgeau zilnic 7 pasi de ingrijire a pielii, urmand metodele traditionale, iar cremele BB au fost asociate cu o solutie utila de reducere a efortului depus de acestea in cadrul ritualului de infrumusetare.

Patrunderea cremelor BB pe piata internationala

Primavara anului 2011 a fost punctul de plecare al cremelor BB pe piata internationala a produselor cosmetice, cand toate magazinele din SUA au inceput sa comercializeze aceste lotiuni versatile, iar producatorii de renume au ales sa includa in gama lor de produse astfel de formule multifunctionale.

In anul 2014, aproape fiecare companie care produce cosmetice a lansat cel putin un tip de crema BB, inclusiv in Romania. Expansiunea cremelor BB este in continua crestere, cred analistii de piata, de vreme ce 4 din 5 utilizatori participanti la un sondaj declara ca intentioneaza sa cumpere in continuare crema BB preferata.

Tipuri de creme BB

Cremele BB sunt disponibile intr-o varietate de formule, care sa raspunda diverselor nevoi ale utilizatorilor. Intrucat companiile coreene au investit initial in pietele din Coreea si Asia de Est, paleta de nuante ramane limitata, adresandu-se in special culorilor deschise de ten.

Daca nu diversitatea nuantelor se remarca in cazul cremelor BB (oricum majoritatea formulelor sunt concepute pentru a se potrivi tuturor tipurilor de ten, prin oxidare), nu acelasi lucru se poate spune despre ingredientele lor si efectele pe care le au, in functie de necesitati.

Astfel, exista creme BB specializate pe inlocuirea fondului de ten (preferate de utilizatoarele care nu apreciaza densitatea fondurilor de ten clasice), creme BB pentru acoperirea semnelor inestetice ale pielii (acnee, pete solare, pete imbatranire etc.), creme BB iluminatoare, hidratante, anti-riduri, antiinflamatorii sau calmante.

Exista si creme BB care au in compozitie acid hialuronic si vitamina C, fiind special concepute pentru femeile care vor sa ascunda semnele de imbatranire. Unii producatori sustin ca au conceput creme BB cu proprietati regeneratoare pentru ten, insa dermatologii sunt sceptici in aceasta privinta, intrucat doar cremele pe baza de retinoizi ar putea avea aceasta proprietate importanta.

Efectele cremelor BB

Cremele BB vin in intampinarea nevoii femelor de a aplica un singur produs, pentru a rezolva o serie intreaga de probleme. Astfel, in teorie, aceste formule speciale pot avea urmatoarele efecte:

- Protejeaza impotriva razelor UV. Cele mai multe tipuri de creme BB ofera protectie eficienta impotriva radiatiilor solare (avand un factor SPF de 30 sau mai ridicat). In plus, aceste creme contin si oxid de zinc sau oxid de titan, care actioneaza ca un scut fizic in fata ultravioletelor si au, totodata, o rezistenta crescuta la apa.

- Detin proprietati antiimbatranire. Peptidele si antioxidantii din cremele BB (precum vitaminele A, E si C) pot preveni aparitia prematura a semnelor de imbatranire a pielii (riduri, linii fine si pete).

- Hidrateaza intens tenul. Cremele BB inlocuiesc crema hidratanta obisnuita, numarand printre ingrediente acid hialuronic si glicerina, agenti de hidratare eficienti.

- Uniformizeaza nuanta pielii. In cremele BB, sunt incluse ingrediente speciale, precum lemnul dulce si arbutina, care contribuie la uniformizarea nuantei pielii si ascunderea eventualelor portiuni depigmentate, inestetice.

- Lumineaza tenul. Cremele BB contin totodata particule iluminatoare, care reflecta lumina si dau pielii o stralucire aparte (tenul pare mai tanar si mai sanatos).

- Catifeleaza pielea. Ingredientele pe baza de silicon, precum dimeticona, au un efect imediat de catifelare a pielii (din acest motiv, cremele BB pot inlocui fara probleme baza de machiaj obisnuita).

Limitele cremelor BB

Desi promit o serie intreaga de beneficii, cremele BB au si o serie de "limite". Desi protejeaza eficient impotriva razelor ultraviolete, nu au acelasi efect intens de hidratare precum cremele special concepute in acest sens, de aceea nu sunt o solutie pentru utilizatoarele cu piele uscata sau sensibila.

Numarul limitat de nuante este o alta problema a cremelor BB. In general, cele mai inchise culori ale cremelor BB sunt echivalentele nuantelor medii ale fondurilor de ten disponibile pe piata, de aceea multe utilizatoare creole nu le pot folosi.

Mai mult decat atat, cremele BB nu pot fi folosite de persoanele cu acnee rebela sau alte afectiuni dermatologice cronice, intrucat interactioneaza cu alte produse farmaceutice prescrise pentru tratarea problemelor pielii.

Astfel, cremele BB se pot dovedi utile unei singure categorii de utilizatori: cei cu piele normala sau grasa, de culoare deschisa-medie, care nu au nevoie de creme hidratante intense sau de produse care trateaza acneea.

In schimb, cremele BB pot ajuta alte produse cosmetice sa fie aplicate mai eficient si sa reziste mai bine in timp.