Cum sa scapati de teama de esec

Generalitati

Teama de esec este una dintre temerile majore ale oamenilor, strans legata de teama de a fi criticat sau respins.

Oamenii de succes ajung sa ocupe un statut superior in viata, tocmai pentru ca reusesc sa scape de frica de a esua. Acest lucru inseamna ca teama de esec este cauza principala a insucceselor in viata.

Persoanele care au ajuns sa cunoasca succesul privesc esecurile ca pe simple rezultate proaste, echivalandu-le cu oportunitati importante de autoperfectionare. Oamenii care nu ating succesul cred ca greselile lor sunt permanente, reale condamnari la suferinta.

Ce este teama de esec

Considerat un prag psihologic dificil de trecut de catre specialisti, teama de esec deriva din frica respingerii sau a criticilor, fiind strans legata si de amanarea indeplinirii unor sarcini sau de tendinta de a gasi in permanenta scuze. Teama de a esua poate sa domine intr-o masura atat de mare psihicul uman, incat persoana afectata ajunge sa nu mai incerce lucruri noi, deci sa nu isi afle cu adevarat capacitatile.

Depasirea fricii de esec poate fi considerata, in esenta, cheia supravietuirii si evolutiei speciei umane. Oamenii au ajuns sa traiasca in mod civilizat, tocmai pentru ca au invatat multe lucruri din experimente si experiente in care au existat erori. Asadar, zicala omul din greseli invata sugereaza ca teama de esec determina limitarea, insuccesul si insatisfactia rasei umane. Multe persoane isi impun limite si nu reusesc sa aiba nici macar un sfert din realizarile de care ar fi capabili, intrucat se tem de greseli.

Sigur ca, in codul genetic, exista o doza oarecare de indoiala si retinere in fata riscului, element de baza in mecanismul de autoaparare al omului. Constientizarea potentialelor consecinte ale actiunilor proprii este foarte importanta intr-un numar mare de circumstante. Cheia este alegerea acelor situatii in care riscul de a esua este un stimulent, nicidecum o posibila tragedie.

Teama de esec si cauzele sale

Teama de esec devine o problema atunci cand o persoana refuza sa isi foloseasca aptitudinile si capacitatile la randament maxim, doar pentru ca succesul nu ii este garantat de la inceput. Cauzele acestei probleme de ordin psihologic pot fi

- Perfectionismul. Persoanele perfectioniste privesc esecul ca pe o experienta umilitoare, pe care nu o pot tolera.

- Expunerea intensa la critici. Teama de esec mai poate fi consecinta expunerii intense la critici in prima parte a vietii, din partea parintilor autoritari, profesorilor, colegilor, prietenilor etc. si a interiorizarii frustrarilor nascute de pe urma acestui proces traumatizant.

- Trauma esecului. A existat un impact psihologic major al unei erori personale grave, care a condus la dezvoltarea unei frici accentuate de asumare a riscurilor si de a gresi.

- Complexul de inferioritate. Unele persoane nu cred in propriul potential, se subestimeaza in mod injust si nu se cred capabile de a realiza lucruri marete.

- Viziunea simplista asupra vietii. Exista si persoane care cred, cu naivitate, ca succesul se poate obtine fara efort, astfel ca nu sunt dispuse sa isi asume riscuri si dificultati sa il obtina.

Teama de esec si folosirea ei in avantajul propriu

Odata ce o persoana isi asuma teama de esec, ar putea considera ca eliminarea ei este aproape imposibila. Din acest motiv, poate fi utila o alta strategie de a gestiona aceasta vulnerabilitate, prin folosirea ei in avantajul propriu.

Esecul poate fi un lucru diferit, in functie de perspectiva din care este privit. Puteti folosi teama de a face greseli in scopuri care sa va avantajeze, astfel

- Evaluati erorile pentru ceea ce sunt. Esecurile sunt oportunitati pretioase de invatare, nu dovezile propriilor incapacitati. Dupa o dezamagire de orice fel, analizati-va cu atentie actiunile si identificati acele aspecte pe care le puteti imbunatati pe viitor. Raspunsul obiectiv in aceasta privinta va poate conduce catre succes.

- Apelati la un ajutor imaginar. Data viitoare cand va confruntati cu o provocare majora, imaginati-va ca exista cineva care sa va admira, incurajandu-va sa mergeti mai departe. Fie ca este un profesor care v-a sustinut in anii de studiu, fie ca este un bun prieten care va hraneste de obicei stima de sine, acest exercitiu de imaginatie este foarte util pentru stimularea increderii in fortele proprii si minimizarea importantei unui esec la un moment dat.

- Nu subestimati puterea exemplului. Cautati persoane care au reusit sa atinga obiectivele de care va temeti. Observand atent ca telurile personale pot fi transformate in realitate, veti avea mai multa forta de a va depasi propriile temeri. Succesul altora va poate consolida increderea in sine, mai ales daca aceste persoane s-au confruntat si ele cu propriile esecuri - pe care le-au depasit!

- Actionati. Refuzati sa mai intoarceti problema pe toate partile si actionati, pur si simplu, in favoarea binelui personal. Teama de esec va poate condamna la inactiune, de aceea este important sa va puneti in miscare, cu mult curaj. Intrebati-va ce ati putea face pentru a obtine rezultatele dorite si apoi puneti rapid in practica aceste strategii.

- Perseverati. Oamenii de succes nu renunta niciodata. Ei continua sa incerce, pana cand se apropie tot mai mult de obiectivele lor. Persoanele care nu ating niciodata succesul incearca un singur lucru, iar daca acesta nu functioneaza, abandoneaza cursa.

- Nu luati esecul personal. Esecul nu este o caracteristica personala, ci un rezultat al unui comportament sau circumstanta. Cand gresiti, nu inseamna ca nu sunteti capabili sa faceti lucrurile asa cum ar trebui!

- Incercati lucruri noi. Daca ati adoptat o anumita strategie si aceasta nu a functionat, pur si simplu incercati un lucru nou. In acest punct, multi oameni aleg sa nu mai persevereze, ajungand intotdeauna sa esueze.

- Priviti esecul ca pe o experienta utila. Orice esec este o lectie din care puteti invata multe lucruri. Ganditi-va la viitor si la cum puteti folosi informatiile descoperite deja in propriul avantaj. Care au fost lucrurile pe care le-ati gresit? De ce ati esuat? Cum ati fi putut preveni rezultatul negativ? Cum puteti face lucrurile mai bine in viitor? Acestea sunt intrebarile ale caror raspunsuri va ajuta sa folositi orice esec in mod constructiv!