Ce inseamna sa aveti un apetit sexual normal

Generalitati

Un apetit sexual normal este un indicator al starii bune de sanatate si al armoniei care sta la baza unei relatii de cuplu.

Multi adulti se intreaba deseori daca libidoul lor se afla in limite normale, judecand dupa frecventa actelor sexuale de care se bucura in mod regulat.

Specialistii spun ca un apetit sexual normal este influentat de factori multipli, de la cei genetici, pana la cei fiziologici si de mediu. Daca in cazul barbatilor, libidoul tinde sa fie constant in anii reproductivi (in cele mai multe cazuri), cel al femeilor apetitul sexual se schimba de-a lungul anilor.

Apetitul sexual normal in functie de varsta

Sexologii sustin ca apetitul sexual se modifica in permanenta de la varsta de 20 de ani pana la 50 de ani, pe fondul influentelor hormonale, fiziologice si sociale. In prima parte a tineretii, cand ciclul menstrual devine regulat, libidoul creste in preajma ovulatiei, datorita instinctului de reproducere.

Femeile care au ajuns la varsta de 20 de ani si nu au o menstruatie regulata pot avea o dorinta sexuala mai putin accentuata. De asemenea, problemele legate de lipsa de experienta, complexele privind propriul trup si lipsa de stabilitate in viata personala pot afecta in mod direct dorinta sexuala la aceasta varsta. Intr-o relatie stabila, frecventa actelor intime poate sa fie de 3-4 partide de amor pe saptamana.

In jurul varstei de 30 de ani, apetitul sexual creste, intrucat organismul isi atinge maturitatea, autocunoasterea este superioara, iar relatia de cuplu este mai stabila in general. Studiile arata ca femeile casatorite percept statutul marital ca pe un afrodiziac in sine. In aceasta perioada a vietii, factorii care influenteaza major libidoul tin de stresul cresterii copiilor si gestionarea vietii profesionale.

Potrivit statisticilor medicale, persoanele ajunse la varsta de 30 de ani au un apetit sexual normal daca simt nevoia unui contact intim mai des de o data pe luna. Majoritatea cuplurilor casatorite fac dragoste de 1 - 3 ori pe saptamana, inainte de aparitia copiilor. Frecventa actelor sexuale poate sa scada considerabil odata ce alti factori afecteaza intimitatea cuplului, fara sa anunte probleme de natura sexuala cata vreme cei doi parteneri sunt multumiti cu calitatea si cantitatea sexului din relatie, libidoul este considerat normal.

La 40 de ani, nivelul hormonilor sexuali incepe sa scada, insa acest fenomen fiziologic nu influenteaza major apetitul sexual. Factorii de stres legati de copii, instabilitatea financiara sau personala incep sa dispara, ceea ce se poate traduce printr-o dorinta erotica accentuata. La aceasta varsta, adultii incep sa fie interesati mai degraba de calitatea sexului, decat de frecventa acestuia. Asadar, chiar daca actele intime se rezuma la 3-4 pe luna, ele trebuie sa fie pe deplin satisfacatoare (si sunt, in cele mai multe cazuri).

Incepand cu varsta de 50 de ani, dorinta sexuala descreste in mod natural, in principal pe fond hormonal. Libidoul este influentat de factori psihologici, iar satisfactia actului sexual depinde in mare masura de stimularea mentala, dar si de cateva ajutoare suplimentare (lubrifiantul poate deveni necesar, de pilda, pentru evitarea efectelor neplacute ale uscaciunii vaginale).

Pierderea apetitului sexual

Intrucat este influentat de numerosi factori, apetitul sexual poate deveni o problema la orice varsta. Pierderea libidoului este asociata deseori cu imbatranirea organismului si transformarile hormonale specifice, insa cauzele acestei probleme frecvente pot fi multi mai numeroase.

Cauzele fiziologice ale pierderii apetitului sexual sunt

- anemia;
- consumul exagerat de alcool;
- abuzul de droguri;
- boli cronice (diabetul in special);
- lauzia/primul an de crestere a bebelusului;
- medicamentele;
- hiperprolactinemia (boala rara in care glanda pituitara este hiperactiva);
- tulburari hormonale diverse;

Cauzele psihologice ale pierderii libidoului sunt

- depresia;
- stresul;
- surmenajul;
- traumele din copilarie;
- abuzurile sexuale din trecut;
- problemele in viata de cuplu;
- dificultatile locative si conflictele care reies din acestea (locuitul cu parintii etc.);

Cresterea apetitului sexual

Pierderea libidoului nu este o problema care sa fie luata ca atare si acceptata. O viata sexuala implinita este foarte importanta pentru bunastarea fizica si psihica, de aceea specialistii recomanda aplicarea mai multor metode care ajuta la cresterea apetitului sexual, indiferent de varsta

- Folosirea lubrifiantului. Insatisfactia sexuala si ostilitatea fata de actul sexual provin deseori din disconfortul resimtit din pricina uscaciunii vaginale. Din acest motiv, lubrifiantul poate fi deseori solutia unui contact intim placut.

- Miscarea. Activitatea fizica regulata stimuleaza productia de endorfine, numite si hormonii fericirii. Aceste substante secretate de creier nu doar ca ajuta la instalarea dispozitiei potrivite pentru a face dragoste, ci cresc si nivelul increderii in sine. Exercitiile Kegel (de intarire a muschilor pelvieni prin contractarea si relaxarea musculaturii vaginale) ajuta la intensificarea placerii sexuale si la cresterea libidoului.

- Comunicarea. Stimularea mentala este foarte importanta pentru o viata sexuala implinita, in care apetitul sexual nu este niciodata o problema. Comunicarea deschisa cu partenerul ajuta la cunoasterea nevoilor reciproce si la excitatia suplimentara la nivel psihologic.

- Afrodiziacele. Chiar daca nu s-a dovedit stiintific eficienta lor, afrodiziacele pot fi stimulente sexuale utile. Vinul rosu, stridiile, ciocolata neagra, vanilia, scortisoara, telina, caviarul, ghimbirul, sofranul, migdalele, ardeiul iute, capsunile, usturoiul, mierea sau rozmarinul sunt alimente asociate cu imbunatatirea dorintei sexuale. Aromoterapia poate sa ajute si ea in acest sens.

- Tratamentul medicamentos. Ultimele cercetatari spun ca medicamentele create pentru cresterea apetitului sexual ar putea fi eficiente in majoritatea cazurilor, in special cele care au la baza suplimentarea nivelului de testosteron in organism. Inainte sa apelati la un astfel de tratament, consultati medicul specialist.