9 moduri prin care puteti sa imbunatatiti o zi proasta

Generalitati

O zi proasta poate sa aiba un impact puternic asupra starii psihice, iar acest disconfort ajunge deseori sa se resimta si la nivel fiziologic.

Daca in anii trecuti ati luat ca atare zilele dificile si ati indurat cu stoicism provocarile lor, poate ca o rezolutie excelenta pentru anul nou ar putea fi invatarea unor moduri eficiente prin care sa imbunatatiti o zi proasta, inca de la primele semne rele.

Cum sa transformati o zi proasta intr-o zi buna

Intr-o zi proasta, avem tendinta sa dam vina pe diversi factori externi si circumstante pentru lucrurile care nu merg asa cum ne dorim, fara sa luam in calcul ca situatia se poate imbunatati prin propriile eforturi.

De altfel, de cele mai multe ori, doar cinci minute sunt suficiente pentru a contracara efectele negative ale unei zile proaste. Cand doriti sa transformati o zi proasta in una buna, apelati la urmatoarele metode utile si eficiente, care va reduc considerabil nivelul de stres, va imbunatatesc starea de spirit si va energizeaza.

1. Nu uitati niciodata sa faceti patul dimineata

Oricat de putin important ar putea sa sune la prima vedere, acest ritual matinal poate contribui la mentinerea unui climat calm in dormitor, care la randul lui face parte parte dintr-o buna igiena a somnului (cumulul de obiceiuri care va ajuta sa obtineti un somn de calitate).

Astfel, intr-o zi obositoare, revenirea in camera de odihna ordonata si linistitoare pentru psihic poate fi unul dintre cele mai eficiente remedii impotriva starilor de spirit proaste pricinuite de o zi nereusita.

2. Pregatiti o gustare sanatoasa pentru deplasari

Inainte sa iesiti pe usa dimineata, pregatiti o gustare sanatoasa, de care sa va bucurati in momentele de colaps fizic si psihic. Exemple de gustari excelente pentru redobdandirea energiei, optimismului si randamentului intelectual sunt fructele, nucile nesarate sau lactatele degresate. O astfel de gustare sanatoasa poate oricand sa va redea vigoarea psihica si fizica, atunci cand simtiti ca nu mai faceti fata problemelor si solicitarilor.

3. Ordonati obiectele pe biroul de lucru

S-a demonstrat stiintific faptul ca dezordinea de pe biroul de la serviciu este un factor important in pierderea concentrarii si a productivitatii. Acest tip de influenta negativa poate cantari greu intr-o zi proasta, de aceea ar putea fi util sa ordonati obiectele de pe masa de lucru, sa aruncati resturile inutile si sa spalati canile murdare. In acest mod, va veti putea organiza mai bine si va veti concentra mai eficient asupra sarcinilor zilnice provocatoare.

4. Inhalati o aroma energizanta si calmanta

Cand starea dumneavoastra de spirit pare extrem de afectata de o zi proasta, incercati o metoda recomandata de oamenii de stiinta japonezi. Inhalati aroma unei lamai, fruct ce contine o substanta numita linalol, capabila sa reduca din amploarea reactiilor organismului la stres (responsabile cu nivelul crescut de anxietate, neliniste, iritabilitate si oboseala accentuata).

In afara de lamaie, puteti incerca si parfumul de busuioc, ienupar sau lavanda. Aceste arome sunt asociate, de asemenea, cu un nivel redus de stres.

5. Incercati terapia prin muzica

O buna cale prin care va puteti imbunatati ziua, implicit starea de spirit, este sa ascultati muzica preferata pret de cateva minute. Mai multe studii de specialitate au demonstrat ca muzica poate sa ajute propriu-zis la reducerea tensiunii arteriale si a stresului, inducand o stare de spirit pozitiva.

Altfel spus, muzica preferata (in special cea clasica) are puterea de a va schimba atitudinea fata de ceea ce se petrece in jur. Intr-o zi mai putin buna, o lista de melodii pe placul dumneavoastra va poate ajuta sa va schimbati perceptia asupra lucrurilor si sa va simtiti mai bine in timp record.

6. Efectuati cateva exercitii usoare de intindere

Cateva miscari usoare, prin care va intindeti musculatura, va pot reda starea de bunadispozitie intr-o zi proasta. Pur si simplu intindeti mainile deasupra capului sau ridicati si coborati succesiv umerii de cateva ori.

Intindeti bine picioarele, in timp ce va aplecati trunchiul cu sprijin pe un perete. Nu va suprasolicitati fizic, scopul acestei tehnici este doar de a va ajuta sa eliberati tensiunea acumulata in organism. In plus, exercitiile de intindere va imbunatatesc circulatia sanguina si flexibilitatea, usurand tensiunea musculara provocata de stres.

7. Luati o pauza pentru meditatie

Meditatia este o tehnica de relaxare extrem de eficienta, recomandata de specialistii in consiliere si psihodiagnoza. Tot ce trebuie sa faceti este sa va asezati intr-o pozitie confortabila pe scaun sau pe podea, apoi sa va concentrati pe propria respiratie cateva minute. Lasati gandurile sa va curga prin minte, fara sa le dati importanta. Pur si simplu imaginati-va ca le priviti de undeva de pe margine, apoi redresati-va atentia catre respiratie.

In zilele mai putin fericite, o sesiune de meditatie de doar cateva minute va poate ajuta sa eliminati tensiunea provocata de stres si sa va detasati emotional de aspectele care v-au produs o stare de spirit negativa.

8. Concentrati-va atentia intr-o directie pozitiva

In momentele de stres si iritabilitate, poate fi util sa va redirectionati atentia intr-o directie pozitiva. Dedicati cel putin 3 minute de atentie exclusiva unui peisaj preferat din natura sau unei persoane dragi. Veti constata cu surprindere ca prima oara este destul de greu sa realizati acest lucru, mai ales daca obisnuiti sa va ocupati de mai multe lucruri in acelasi timp.

Secretul este sa ramaneti pe loc, sa priviti si sa va concentrati doar in directia aleasa. Ar putea fi de ajutor sa respirati adanc in timpul acestei practici. Va veti detasa complet de consecintele unei zile proaste si veti reusi sa va schimbati eficient starea de spirit.

9. Organizati-va ziua in functie de prioritati

Cand termenele limita, grijile si sarcinile zilnice va coplesesc, oferiti-va permisiunea de a recunoaste ca nu puteti face totul in acelasi timp. In schimb, ceea ce puteti face este sa intocmiti o lista de prioritati, astfel incat sa va puteti organiza mai bine timpul si resursele energetice.

In acest fel, puteti sa sariti peste anumite activitati care nu va fac placere intr-un anumit moment, daca ele nu sunt urgente sau necesare. Iar ziua va incepe sa para mult mai buna decat inainte!