10 ponturi pentru a gati in siguranta de sarbatori

Generalitati

Gatitul de sarbatori este mai dificil, mai indelungat si mai complex decat in orice alta perioada a anului. De altfel, statisticile mondiale arata ca de Craciun se inregistreaza cele mai multe cazuri de incidente gospodaresti, precum incendiile in bucatarie.

Presiunea timpului, numarul mare de ustensile si electrocasnice folosite, atentia distrasa de ceilalti membri ai familiei si alt tip de neglijente stau la baza pericolelor pe care gatitul de sarbatori le ridica in general.

Urmatoarele ponturi utile va pot fi de ajutor in bucatarie, odata ce incepeti pregatirile culinare de sarbatori. Preventia este intotdeauna cea mai sanatoasa alegere!

Masuri de precautie in gatitul de sarbatori

1. Pregatiti cateva preparate in avans

Pierderea controlului asupra sigurantei in bucatarie se poate datora nevoii de a gati, in contratimp, foarte multe feluri de mancare odata. Intre cumparaturile necesare achizitionarii ingredientelor, curatarea legumelor si asezarea mesei, se pot strecura mici momente de neatentie si oboseala, periculoase pentru integritatea fizica a bucatarului.

Pentru a evita sustinerea mai multor sarcini in acelasi timp in bucatarie, puteti prepara in avans o parte din alimentele pe care doriti sa le includeti in meniul de Craciun. Astfel, fierberea legumelor, pregatirea maionezei, coacerea aluatului de prajituri, sosurile si alte salate servite ca garnitura pot fi preparate cu 1-2 zile inainte de ziua dedicata efectiv gatitului de sarbatori.

2. Evitati activitatile paralele cu gatitul

La fel de important pentru gatitul in siguranta de sarbatori este sa va concentrati pe cate o sarcina pe rand si sa nu intreprindeti alte activitati in paralel. Multe persoane obisnuiesc sa paraseasca bucataria in timp ce mancarea este pe foc sau la cuptor, pentru a vorbi la telefon, a intinde rufe sau a urmari programele de la televizor.

O sursa de distragere a atentiei se poate transforma rapid in doua sau trei, crescand riscul producerii unor incidente neplacute in bucatarie. Cand gatiti de sarbatori, nu pierdeti din ochi aragazul pana cand preparate speciale nu sunt gata.

3. Mentineti ordinea pe cat posibil

Sigur ca este mai comod sa aveti la indemana multe ustensile si accesorii de bucatarie cand gatiti, insa numeroasele electrocasnice bagate in priza si inconjurate de suporturi pentru oale fierbinti, instrumente din lemn, prosoape textile si alte obiecte inflamabile ridica un risc important de incendiu.

Pastrarea surselor de foc, de la prize pana la lumanari parfumate ornamentale, departe de lucrurile inflamabile este o conditie importanta pentru gatitul de sarbatori in siguranta.

4. Evitati numarul mare de persoane in bucatarie

Bucataria este plina de sarbatori, cand toti musafirii vor sa vada ce miroase atat de frumos in frigider, copiii vor sa dea si ei o mana de ajutor, iar rudele vor sa tina de urat gazdei in timp ce gateste.

Intrucat este foarte dificil sa controlati actiunile tuturor vizitatorilor bucatariei in timp ce se gateste, incercati sa redirectionati publicul catre living sau alte zone ale casei, sub orice pretext. Iar lectiile de gatit pentru cei mici pot fi amanate dupa sarbatori, cand treaba nu mai este atat de multa si atat de solicitanta. Daca vor sa ajute, copiii pot participa la aranjarea mesei sau la deschiderea usii la sosirea invitatilor.

5. Instalati o alarma pentru fum in bucatarie

Instalarea unei alarme pentru fum poate sa previna eficient un incendiu, de aceea este foarte importanta pentru siguranta gatitului, mai ales de sarbatori. Anumite sondaje de specialitate arata ca foarte putine persoane isi tin alarmele pentru fum pornite acasa, din pricina zgomotului pe care il produc. Insa si mai ingrijorator este faptul ca doua treimi din decesele casnice provocate de incendii se petrec in locuintele care nu au alarme de fum in bucatarie.

Verificati functionalitatea acestui aparat si schimbati bateriile lunar, daca este necesar, astfel incat sa beneficiati de o protectie care va poate salva chiar viata la un moment dat.

6. Purtati pantofii si hainele corespunzatoare in bucatarie

O pereche de saboti din material dur poate fi un element-cheie pentru siguranta gatitului, cata vreme accidentarile in care un cutit cazut de pe masa a sectionat talpa piciorului a bucatarului nu sunt deloc straine serviciilor de urgenta spitalicesti. Hainele pe care le purtati in timp ce preparati mancarea sunt si ele foarte importante manecile nu trebuie sa fie largi si lungi, iar piesele vestimentare sintetice sunt foarte periculoase in contact cu focul, intrucat se pot topi si lipi de piele, agravand arsurile.

7. Gatiti intr-un ritm potrivit

Nu va grabiti in bucatarie, altfel veti avea aproape o garantie a accidentarilor. Taiati alimentele incet, nu alergati de la masa la frigider si invers, mutati oalele fierbinti cu maxima precautie si nu folositi scaunele pentru a ajunge la rafturi de sus, decat cu multa bagare de seama. Cateva minute pierdute in plus gatind va pot scuti de o excursie inevitabila la Urgenta.

8. Gatiti cand va aflati in forma maxima

Nu incercati sa prajiti, fierbeti sau coaceti alimente cand va aflati sub influenta alcoolului, a unor medicamente puternice sau va aflati intr-o stare accentuata de oboseala.

9. Amestecati in mancare in sensul opusului corpului

Lichidul fierbinte poate produce cu usurinta arsuri de gradul doi, daca ajunge accidental in contact cu pielea. Din acest motiv, este important sa amestecati in mancare in sensul opus trupului dumneavoastra. In acest mod, daca se intampla sa se verse continutul din oala, acesta nu va afecteaza in niciun fel integritatea corporala.

10. Curatati imediat murdaria

Cand curatati murdaria imediat ce s-a produs, nu doar ca economisiti timp pretios dupa gatit, ci va reduceti semnificativ si riscul de accidentare. Apa, mancarea si grasimea ajunse pe podea garanteaza aproape intotdeauna o alunecare periculoasa.

La fel de important pentru siguranta gatitului de sarbatori este sa cititi cu atentie instructiunile care vin odata cu electrocasnicele dumneavoastra, astfel incat sa stiti sa le folositi corespunzator. Nu utilizati aparatele cu fir topit si nu va folositi mainile pentru a recupera un obiect din interiorul unui mixer sau blender. Lasati toate electrocasnicele sa se raceasca inainte sa le curatati!